Kődobálás és könnygáz a temetésen

Szombaton, Kafr Dumában eltemették Szaad Davabsat, azt az izraeli palesztin férfit, aki belehalt egy gyújtogatás okozta harmadfokú égési sérüléseibe. A házát zsidó szélsőségesek gyújtották fel júliusban, gyermeke bennégett. Gyilkosaik után kutatva több gyanúsítottat őrizetbe vettek vasárnap.

Az izraeli hatóságok vasárnapra virradóra házkutatást tartottak két, engedély nélkül működő ciszjordániai zsidó telepen, és több zsidó szélsőségest helyeztek adminisztratív őrizet alá – írja a BBC. Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter még múlt vasárnap engedélyezte ezen őrizet alkalmazását a szélsőséges zsidókkal szemben. Ez jelentős lépés, hiszen korábban kizárólag palesztin szélsőségeseket zártak börtönbe vádemelés nélkül.

A védelmi minisztérium közleménye szerint rács mögé került Meir Etingera, a Kach nevű, arabellenes mozgalom alapítójának, az 1990-ben meggyilkolt Meir Kahana rabbinak az unokája, valamint Eviatar Slonim radikális aktivista is. Mind a kettőjüket szélsőséges zsidó szervezetben való részvétel miatt ítélték hat hónapra adminisztratív őrizetbe, vagyis bírósági ítélet nélküli börtönbüntetésre.

A harmadik szélsőségest, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, néhány nappal korábban vették őrizetbe. A három férfit egyelőre nem a gyújtogatással kapcsolatban tartóztatták le, de a hatóságok a történtek után keményen felléptek a zsidó szélsőségesekkel szemben.

Benjamin Netanjahu terrorcselekménynek minősítette a palesztin család elleni támadást, és az izraeli kormány megszigorította a radikálisok elleni intézkedéseket. Ez azonban egyelőre kevés. Ciszjordániában forrnak az indulatok, Szaad Davabsa temetésén a gyásznép kövekkel hajigálta meg az izraeli határrendészeket, ami után ők könnygázzal oszlatták szét a tömeget.

A Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezet, a Hamász bosszút kiáltva meghirdette a „harag napját” Davabsa fiának, a felgyújtott házban bennégett 18 hónapos Alinak a halála után. Az utóbbi napokban több összecsapás is volt a palesztinok és zsidók között, a palesztin Maan hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy egy palesztin férfi Rámalláhtól északra, Shilo telep közelében szándékosan elgázolt két izraeli katonát, mire társaik azonnal tüzet nyitottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.