galéria megtekintése

Fellángolt az erőszak a házban megégett csecsemő miatt

1 komment

NOL

Az elmúlt 24 órában két fiatal palesztin halt meg,  miután tüntetések kezdődtek a 18 hónapos palesztin kisfiú, Ali Szaad Davabsa halála miatt.

Ciszjordániában rengetegen vonultak az utcára, miután péntekre virradó éjjel, feltehetőleg egy szélsőséges zsidó szervezet felgyújtotta egy palesztin család házát, amelyben bennégett egy 18 hónapos kisgyermek.

Gyász az egyik tiltakozó palesztin fiú halála után
Gyász az egyik tiltakozó palesztin fiú halála után
Mohamad Torokman / Reuters

Palesztin orvosi forrásokra hivatkozva a Guardian azt írja, a Jofna településről származó 17 éves Laith Fadel al-Khaladi szombaton halt bele sérüléseibe egy rámalláhi kórházban, miután egy izraeli mesterlövész végzett vele a Birzeit melletti ellenőrzőponton. Az izraeli erők azt állítják, a fiú gyújtóbombát dobott az őrtoronyra, ezért végeztek vele.

 

Pénteken Mohammed al-Maszri, egy szintén 17 éves fiú is meghalt, miután az izraeli hadsereg lelőtte a ciszjordániai határ közelében. Az izraeli hadsereg azt állítja, kétszer tüzeltek a tüntető tömegre, akik mindössze 30 méterre voltak a kerítéstől, ám hiába lőttek a levegőbe, a palesztinok nem hátráltak. Végül két férfira lőttek rá, akik nem voltak hajlandók elhagyni a területet. A katonák állítása szerint derék alá céloztak, és végül a két férfi eleget is tett a kérésnek, és visszafordultak.

Az izraeliek azonban ismét tüzet nyitottak, miután állításuk szerint öt palesztin köveket hajított a kerítés felé. A katonák ezúttal is a lábukra céloztak, de Mohammed al-Masri halálos lövést kapott.

A ciszjordániai tüntetések alkalmával több tucat palesztin sebesült meg. A Jeruzsálemtől körülbelül 30 kilométerre délre fekvő Hebronban egy fiatalt a lábán lőttek meg, négyen pedig akkor sérültek meg, amikor az izraeli hadsereg könnygázzal és gumilövedékekkel lépett fel a tüntetők ellen a Hebrontól öt kilométerre fekvő Halhulban.

Kelet-Jeruzsálem is forrong

Az éjszaka folyamán Kelet-Jeruzsálemben is fellángoltak az indulatok. A Shuafat menekülttáborban egy palesztin fiatal súlyos sérüléseket szenvedett, amikor egy gumírozott acéllövedék eltalálta a fejét. Az izraeli katonákkal való összecsapások során további 11 palesztin sebesült meg.

Beit Haninában zsidó telepeseket támadtak meg palesztinok.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet közölte, hogy az izraeli kormány felelősségre vonását követelik a 18 hónapos kisfiú halála miatt, amelyet egyébként az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjau és Mahmúd Abbász palesztin elnök is terrorcselekménynek minősített pénteken. 

Családtag az üszkös romok között a 18 hónaposan halálra égett kisfiú, Ali Szaad Davabsa arcképével
Családtag az üszkös romok között a 18 hónaposan halálra égett kisfiú, Ali Szaad Davabsa arcképével
Abed Omar Qusini / Reuters

Palesztina a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé viszi a kisgyermek megölésének ügyét, Abbász azt nyilatkozta, utasította külügyminiszterét, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet eközben bosszút sürget, és meghirdette a tüntetésekre felszólító „harag napját”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.