A hackertámadás lesz az új cenzúra

Az Egyesült Államok Kínát kérte fel közvetítésre és közbelépésre az állítólag Észak-Korea által indított hackertámadások megfékezéséért a Sony Pictures elleni hatalmas akció után. Kína még nem reagált a felkérésre - írja a BBC.

Észak-Korea ugyan tagadja a vádakat, és az Egyesült Államokkal közös vizsgálatra szólított fel az eset kinyomozása érdekében, Washington azonban kiáll amellett, hogy a fiatal diktátor, Kim Dzsong Un országa áll az ügy mögött.

A magukat Guardians of Peace vagyis a béke őrzőinek nevező hackerek november végén feltörték a Sony Pictures számítógépes rendszerét, és kínos magánlevelezésektől kezdve filmforgatókönyveken át az alkalmazottak béréig és egészségügyi adataiig mindent nyilvánosságra hoztak. Ezután azzal fenyegetőztek, hogy támadást hajtanak végre mozik ellen, ha a Sony bemutatja Az interjú című vígjátékot. A filmben két amerikai újságíró – akiket Seth Rogen és James Franco alakít – megbízást kap a CIA-tól, hogy öljék meg Kim Dzsong Unt. Az filmet december 25–én mutatták volna be a mozik, végül azonban a Sony Pictures úgy döntött, nem mutatja be a Rogen által rendezett filmet. Hivatalos közlések szerint a stúdió gondolkodik, hogy más platformon, de kiadja a filmet. Becslések szerint a Sony Picturesnek 500 millió dollár körüli kárt okozott a hackertámadás.

Azt nem lehet tudni, hogy Kína mit válaszol majd az amerikai felkérésre, különösen azok után, hogy az Egyesült Államok korábban kormányzati szinten – Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök tavaly júliusi találkozóján – vádolta meg a távol-keleti nagyhatalmat amerikai cégek elleni hackertámadással. Pekingben ezeket a vádakat következetesen elhárítják azzal, Kína az áldozat, és nem a támadó

Májusban az Egyesült Államok öt kínai katonai tisztségviselőt vádolt meg cyberkémkedéssel amerikai cégek ellen, a hivatalos versenyelőnyszerzés céljából. Júniusban egy kínai üzletemberrel szemben merült fel, hogy a Boeing és más cégek számítógépes rendszerébe hatolt be.

A Le Monde szerint ha bebizonyosodik a washingtoni gyanú, hogy Észak-Korea felelős a hackertámadásért - amit eddig a kommunista rezsim határozottan visszautasított - akkor ezután bármelyik állam elérheti egy neki nem tetsző termék, színdarab vagy film visszavonását. Ez azt erősíti meg, hogy a világhálón, ahol már semmiféle védelem nem létezik, tényleg egyfajta háború tört ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.