Kim Dzsong Unt még filmen sem végezhetik ki

„Emlékezzetek 2001. szeptember 11-ére. Azt ajánljuk, mindenki tartsa magát távol ezektől a helyektől” - írta a Guardians of Peace, azaz A béke őrzői névre hallgató hackercsoport.

Hackerek terrortámadással fenyegették meg azokat az amerikai mozikat, amelyek műsorukra tűzik a Sony Pictures új filmjét - írja a BBC.

„Ha a házatok a közelben van, jobban teszitek, ha elmentek. Bármi történjék is a következő napokban, azt a Sony Pictures Entertainment kapzsisága idézi elő” - írják közleményükben. A fenyegetőzést komolyan vették az amerikai mozik,  a díszbemutatót szervező Landmark Sunshine mozihálózat már be is jelentette, hogy nem mutatják be Seth Rogan új filmjét, Az interjút. A vígjátékban két amerikai újságíró - akiket Seth Rogan és James Franco alakít - megbízást kap a CIA-tól, hogy öljék meg az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal valószínűtlennek tart egy mozik elleni támadást, ám közölték, hogy szakértőik még dolgoznak a hackercsoporttól érkezett üzenetek elemzésén. A Sony ugyanakkor a fenyegetés hatására lehetővé tette a moziláncok számára, hogy töröljék a film vetítéseit.

Már a 278 filmszínházat működtető Carmike Cinemas is jelezte, hogy leveszi műsoráról a filmet.

A vígjáték két főszereplője is kerüli a nyilvánosságot, több televíziós szereplésüket is lemondták, tartva egy esetleges támadástól. 

Észak-Koreát sejtik a támadás mögött

A Guardians of Peace, azaz A béke őrzői névre hallgató hackercsoport november végén támadást intézett a Sony Pictures ellen. December elején több, még be nem mutatott filmet, aztán a Sony online levelezéseit, a vállalat munkatársainak társadalombiztosítási számait és fizetési adatait is közzétették a támadók.

Kedden két filmvállalat két korábbi dolgozója beperelte a céget, amiért nem fordított kellő figyelmet számítógépes hálózata védelmére.

A Sony a támadás után megpróbálta mérsékelni a károkat, megkérték a sajtót, hogy ne közöljék a kiszivárogtatott információkat, ám hiába.

A támadás hátterében sokak szerint Észak-Korea áll. A külügyminisztérium szóvivője „felelőtlen tettnek és háborús cselekménynek” nevezte Az interjú című filmet, és megjegyezte, hogy ha az Egyesült Államok kormánya nem tiltja be a filmet, akkor „határozott és könyörtelen válaszra” számíthat.

Észak-Korea azonban határozottan cáfolta, hogy a rezsimnek bármilyen köze lenne az esethez, közleményükben azt írják, egy az országgal szimpatizáló csoport állhat a hackertámadás hátterében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.