Észak-Korea hatalmas támadást indított a Sony ellen?

Még moziba sem került, máris elérhető torrenten a Sony Pictures néhány filmje.

Máris a legtöbbet letöltött 100 film között szerepel a The Pirate Bay torrentoldalon Brad Pitt-tel a Harag és a december 19-én bemutatásra kerülő Annie című film Jamie Foxx, Quvenzhané Wallis és Rose Byrne főszereplésével – írja a CNN. E mellett további két olyan filmet (Still Alice, To Write Love on Her Arms) is letölthet bárki, amelyeket jövő januárban kezdenek majd vetíteni az amerikai mozikban.

A filmek azután szivárogtak ki a netre, hogy múlt héten a Sony Pictures masszív hackertámadás áldozata lett, és a vállalatnak le kellett állítania teljes számítógépes hálózatát. A cég  a támadás után megkérte munkatársait, hogy mellőzzék a céges hálózat és e-mail fiókjuk használatát.

Noha az időzítés arra enged következtetni, hogy a filmek internetetn történő megjelenése és a támadás között van kapcsolat, ezt egyelőre nem erősítették meg. A támadást a Guardians of Peace, azaz A béke őrzői névre hallgató hackercsoport vállalta magára, noha a Sony nem tartja kizártnak, hogy Észak-Korea felel a történtekért.

December 25-én mutatják be ugyanis Az interjú című filmet, amelyben a Seth Rogan és James Franco által alakított két amerikai műsorvezető lehetőséget kap, hogy interjút készítsen Kim Dzsong Unnal. Amikor erről a CIA tudomást szerez, az ügynökök felkeresik a népszerű tévéseket, és megbízzák őket a diktátor kiiktatásával.

A film híre kivágta a biztosítékot az észak-koreai diktátornál. Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője „felelőtlen tettnek  és háborús cselekménynek” nevezte a filmet, és megjegyezte, hogy ha az Egyesült Államok kormánya nem tiltja be a filmet, akkor „határozott és könyörtelen válaszra” számíthat.

A hackertámadás ügyét az FBI vizsgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.