Észak-Korea tagadja, hogy ő állna a Sony megtámadása mögött

Az állami KCNA hírügynökség által kiadott nyilatkozat szerint a Sony Pictures filmstúdió elleni számítógépes támadás hátterében egy az országgal szimpatizáló csoport állhat. Határozottan cáfolta azonban, hogy a rezsimnek bármilyen köze lenne az esethez, Ez ismét csak egy „vad pletyka" Phenjan lejáratására.

A közlemény szerint, a támadás Észak-Korea nevében megvalósított „erényes" tett. a világon pedig mindenhol jelentős számban vannak észak-koreai szimpatizánsok. Példaként hozta fel a támadást magára vállaló „Guardians for Peace" nevű hackercsoportot. Egy észak-koreai diplomata a napokban már határozottan cáfolta, hogy a phenjani rezsim készítette volna elő és hajtotta volna végre a támadást, ahogy azt a Sony Pictures és amerikai nemzetbiztonsági források is állították.

Joseph DeTrani biztonsági szakértő, az amerikai nemzetbiztonsági igazgató korábbi Észak-Koreával foglalkozó különmegbízottja qaz ügy kapcsán elmondta, hogy a rezsim a jelenlegi diktátor, Kim Dzsong Un előtt hivatalos csatornákon mindig „őszintén" beszámolt az általa indított támadásokról. Ez látszik némelyest változni Kim hatalomra lépése óta. DeTrani szerint noha azt nem tudja teljes bizonyossággal, hogy ki állhat a támadás hátterében, az tény, hogy a rezsim, ha akarna, képes lenne egy ilyen akció kivitelezésére.

A hackertámadás több mint egy hétre megbénította a Sony hálózatát, ahonnan olyan érzékeny adatok szivárogtak ki, mint a munkavállalók fizetése, a társadalombiztosítási számuk, email-címük és jelszavuk, valamint számos hivatalosan még nem vetített mozifilm torrentjei.

A Reuters birtokába jutott amerikai igazságügyi szakértői vélemény szerint a támadást körültekintően eltervelte és tökéletesen hajtotta végre egy „szervezett csoport". Bár a dokumentum nem nevezett meg gyanúsítottakat, a szakértői vélemény szerint a phenjani rezsimet tartják az elsőszámú felelősnek.

A hackertámadás hátterében a nemsokára a mozikba kerülő Az interjú film állhat. Az akcióvígjáték két amerikai műsorvezetőről szól, akik megtudják, hogy Kim a talkshow-juk rajongója, és interjút készítenek vele. Ahogy erről a CIA tudomást szerez, megbízza őket, hogy iktassák ki Észak-Korea első számú vezetőjét.

Phenjan előre figyelmeztetett, hogy a film levetítését háborús tettnek fogja minősíteni, de a James Franco és Seth Rogen főszereplésével leforgatott akcióvígjáték bemutatásától a Sony Pictures nem állt el. A film karácsonykor kerül majd a mozikba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.