Megint bombázták a szomáliai terroristákat

Néhány nappal a szörnyű garissai egyetemi mészárlás után Kenya folytatta szomáliai katonai célpontok bombázását. A légitámadás ismételten a terroristák Gedo régióban lévő két táborát érte.

A most megtámadott al-Shabaab terroristái felelősek azért a véres merényletért, amely csütörtökön történt a kelet-afrikai országban. Garissa város egyetemére öt fegyveres hatolt be, túszul ejtették az ott lévőket, néhányukat azonnal lelőtték, a többieket később kezdték szisztematikusan kivégezni. Összesen száznegyvennyolc ember veszítette életét, a többségük keresztény diák volt.

Uhuru Kenyatta elnök ígéretet tett, hogy a merénylet nem marad megtorlatlanul, így a hadsereg harci repülői hétfőn csapást mértek a terroristák két támaszpontjára is. A légitámadást azért a gedói régióra irányították, mert értesülések szerint arról a területről érkezik a legtöbb fegyveres Kenyába – írja a BBC.

A kenyai vezetőség közben húszmillió kenyai shilling, vagyis körülbelül hatvanmillió forintos vérdíjat tűzött ki a garissai mészárlás értelmi szerzőjének fejére, Mohamed Mohamud korábban az egyetemen dolgozott tanárként.

Hétvégén az al-Shabaab újabb kenyai vérfürdőt helyezett kilátásba.

A kenyai belügyminisztérium vasárnap azt közölte, hogy azonosítottak egy másik terroristát, akinek köze van a garissai mészárláshoz. Abdirahim Abdulláhi apja kenyai-szomáliai felmenőkkel rendelkezik, fia tanult ember, 2013-ban diplomázott a Nairobi Egyetem jogi karán, két hónappal ezelőttig egy bankban dolgozott, aztán nyoma veszett.

A férfi apja, Abdullahi Daqare azt mondta, jelentéseket kapott arról, hogy internetről származó információk szerint eltűnt fia terroristának állt. „Korábban már jeleztem a hatóságok felé, hogy eltűnt a fiam, és kértem a segítségüket, hogy megtaláljam” – mondta el az apa.

Vérfürdő Kenyában

Az előzményekről: a kenyai biztonsági erők nagy nehezen visszavették a Garissa városában található egyetemet, az abban túszokat ejtő iszlamista fegyveresektől. A támadásnak száznegyvenhét halálos áldozata van.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.