Kedves, halk szavú tanár felel az egyetemi tömegmészárlásért

A kenyai hatóságok szerint az egyetemi tanárból Szomáliában rettegett terroristává vált Mohamed Mohamud volt az értelmi szerzője annak a mészárlásnak, amelyben 148 ember vesztette életét csütörtökön Garissa városában.

A négy terrorista csütörtök hajnalban hatolt be a szomáli határtól nem messze fekvő garrissai egyetemi campusára, ahol falhoz állították a diákokat, és golyózáport zúdítottak rájuk. Huszonkét egyetemi hallgató istentisztelet közben halt meg, amikor a terroristák gránátot dobtak a kápolnájukba. A terroristák összesen 145 emberrel végeztek, mielőtt a kenyai hadsereg és a rendőri erők kivezényelt egységeivel vívott tűzpárbajban mindannyiukkal végeztek volna. A 12 órás ostrom alatt hat rendőr is életét vesztette. A 145 diák többsége 19-23 éves volt.

Kenya mostanáig nem ocsúdott fel a támadás miatti sokkból
Kenya mostanáig nem ocsúdott fel a támadás utáni sokkból
Gregory Olando / Reuters

A merényletért egy al-Kaidához közeli terrorista szervezet, az al-Shabaab vállalta a felelősséget, azt állítva, az egyetemi mészárlás megtorlás volt Kenya szomáli jelenlétéért és a kenyai muszlimok üldözéséért.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a támadás értelmi szerzője a Mohamed Mohamud nevű al-Shabaab-parancsnok, aki a radikalizálódásáig éppen Garissában volt egyetemi tanár. A visszaemlékezések szerint kedves, halk szavú férfit több korábbi merénylet miatt is körözik. Kézre kerítéséért 220 ezer dollárt, vagyis 60 millió forintnak megfelelő összeget ajánlottak fel – írja az AFP. A francia hírügynökség egyik tudósítója találkozott vele Szomália fővárosában, Mogadishuban még 2008-ban és aztán 2009-ben is. A férfi akkor már a szervezet egyik jól ismert parancsnoka volt.

Mohamud kenyai állampolgár, de a családja szomáli, akárcsak más kétmillió kenyainak. Bár csak az akció elméleti kidolgozásában vett részt, fizikailag nem volt jelen a támadásnál, a túlélők szerint a négy terrorista  szuahéliül beszélt, így akár kenyaiak is lehettek. Ez a gyanú később be is igazolódott, Uhuru Kenyatta elnök bejelentése szerint ugyanis a négy támadó egyike egy diplomás jogász, Abdirahim Abdullahi volt, aki jelesre végzett az ország és az egész kontinens egyik legpatinásabb egyetemén, a Nairobi Egyetemen, mielőtt 2013-ban Szomáliába ment és nyoma veszett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.