Hazavárják a terroristafeleségeket

Életjelet adtak az Iszlám Államhoz csatlakozó brit lányok. Egyikük felhívta a családját, a többiek interneten vették fel szeretteikkel a kapcsolatot. Azt mondják, jól vannak, és nem akarnak hazatérni Szíriából.

Hónapokkal eltűnésük után kapcsolatba léptek családjukkal a Szíriába szökött brit lányok. Ahogy arról beszámoltunk, Amira Abase és két barátnője, Kadiza Sultana és Shamima Begum azután indult útnak Londonból február 17-én, hogy barátnőjük, Sharmeena Begum decemberben összepakolt és hátrahagyva apját, csatlakozott az Iszlám Államhoz. A kelet-londoni Bethnal Green Academy elit gimnázium egykori tanulói most dzsihádista feleségként élik mindennapjaikat, sajtóértesülések szerint csatlakoztak az al-Khansaa brigádhoz, a szélsőséges szunnita szervezet elit női rendőrosztagához is.

A Guardian az ITV News-ra hivatkozva azt írja, egyikük felhívta a Nagy-Britanniában élő családját. Azt mondta nekik, egészséges, biztonságban van, de esze ágában sincs hazatérni. A lány barátai pedig az interneten keresztül vették fel a kapcsolatot szeretteikkel, akik a brit hatóságokat hibáztatják, amiért a fiatal lányok gond nélkül Szíriába szökhettek Törökországon át.

A brit lapnak márciusban arról beszéltek a diáklányok szülei, hogy mióta gyermekeik elmentek, a földi poklot élik át. Amira Abase apja azt mondta,  élőhalottnak érzi magát, mióta nincs vele a kislánya. A szülőknek máig fogalmuk sincs, honnan szereztek pénzt a lányok a Törökországba szóló repülőjegyre, és mindannyian a rendőrséget hibáztatják, mivel a hatóságok nem szóltak nekik arról, hogy a három lány barátnője decemberben az Iszlám Államhoz csatlakozott.

A rendőrség is elismeri, hogy hatalmas hibát követett el, amikor a Sharmeena Begum eltűnésével kapcsolatos levelet nem személyesen a szülőknek adták át, hanem a lányoknak, akik elrejtették azt a szüleik elől. A családok február 17-én találták csak meg a leveleket, amikor a lányok már úton voltak Szíriába.

Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka azt mondta, a három lányt hazavárják, s ha visszatérnek, nem kell attól tartaniuk, hogy bíróság elé állítják őket terrorizmus vádjával. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.