galéria megtekintése

„Néha eladtak, máskor ajándék voltam”

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 23. számában
jelent meg.


Veres Dóra
Népszabadság

„Ha egy nő nem viselte az abaját, vagy magassarkúban volt, 40 korbácsütés járt. Aki megpróbált elszökni, 60 korbácsütést kapott” – mondta a Sky Newsnak egy Szíriából Törökországba menekült nő. Akaratán kívül adták férjhez egy szaúdi férfihoz, aki az Iszlám Állam (IS) oldalán harcolt.

Idővel megszerette a férfit, és csatlakozott az al-Khansaa brigádhoz, a szervezet elit női rendőrosztagához, amelynek tagjai négyhetes kiképzést és havi 70 fontos (30 ezer forintos) fizetést kaptak. Feladatuk az utcák ellenőrzése volt, olykor házkutatásokat is tartottak.

Földig érő fekete köntös, abaját és az arcot a szemen kívül eltakaró fátylat, nikábot viselő nők az Iszkám Állam de facto fővárosában, a szíriai Rakkában
Földig érő fekete köntöst, abaját és az arcot a szemen kívül eltakaró fátylat, nikábot viselő nők az Iszlám Állam de facto fővárosában, a szíriai Rakkában
Stringer / Reuters

Szíriában a 2011-ben kezdődött polgárháborúban több mint kétszázezer ember vesztette életét. A nőket rendszeresen bántalmazzák, sokan azt sem tudják, kik az elkövetők, a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők, a szír felkelők, az al-Kaida-szövetséges Dzsabat al-Nuszra iszlamista fegyveres szervezet vagy az IS harcosai. Az országban szinte mindennapos, hogy nőket rabolnak el és napokig, hetekig tartanak fogva, ezalatt többször megerőszakolnak. A szélsőségesek ellenőrzése alá tartozó területeken szerencsés, aki csupán házi őrizetbe kényszerül, közösségbe csak férfi kísérővel mehet. Ha megszegi a szigorú előírásokat, ő és a férfi is kemény megtorlásra számíthat.

 

– A Közel-Keleten Szíriában, Irakban és Jemenben a legkritikusabb a nők helyzete – mondta lapunknak Haleh Esfandiari, a washingtoni Woodrow Wilson Központ közel-keleti programjának igazgatója. – Az Iszlám Állam ágyasként használja a nőket, házasságba kényszeríti őket, olykor pedig szexrabszolgaként kereskedik velük. A nőket rendszeresen megerőszakolják, egyik harcos jön a másik után, ha pedig teherbe esnek, magukra hagyják őket, a család által kiközösítve – magyarázta a szakember. Azokat, akik nem hajlandók áttérni és elfogadni a rájuk kényszerített törvényeket, kivégzik.

„Kislány voltam, azt kérdeztem, mégis mit akarsz tőlem? Három napon át erőszakolt meg újra és újra”

– idézi a Human Rights Watch a 12 éves, Dzsalila álnéven emlegetett jazidi kislányt, aki 2014. augusztus 3-án esett a szélsőséges szunnita szervezet fogságába, az iraki Szindzsár település mellett. Őt, húgát és sógornőjét elkülönítették a többiektől, és szexrabszolgaként tartották fogva. „Néha eladtak, máskor ajándék voltam” – meséli a lány, aki összesen hét fegyveres házában fordult meg.

Az Iszlám Állam elől elmenekült iraki asszony
Az Iszlám Állam elől elmenekült iraki asszony
Alaa Al-Marjani / Reuters

Esfandiari szerint az IS gaztettei gyakran elterelik a figyelmet a jemeni nők helyzetéről. Pedig az országban véres harcok dúlnak a síita húszi lázadók és az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű egységek között, amelyekbe Hádi oldalán egy szaúdi vezetésű arab koalíció is beszállt. A WHO áprilisi adatai szerint március 19. óta több mint 540-en haltak és 1700-an sebesültek meg az országban. – A káosz és a politikai instabilitás közepette a nők jogainak kérdése a prioritások legalsó szintjére került – mondta az iráni–amerikai szakember, aki szerint most a biztonság, a szükséges élelmiszerek és az ivóvíz beszerzése élvez elsőbbséget.

Fejlődés után visszafejlődés

Iránban olyan törvénycsomagot fogadtak el, amely az Amnesty International szerint egyszerű szülőgépekké alacsonyítja a nőket. Betiltják az önkéntes sterilizációt, korlátozzák az abortuszt, és megnehezítik a szexuális felvilágosításhoz és a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférést. Ezt 2014 augusztusában már jóváhagyta a parlament, de a jogszabályt most Irán legmagasabb bírói fóruma vizsgálja. Egy másik törvénytervezet komplikáltabbá tenné a válást, és engedélyezné a munkáltatóknak a nők hátrányos megkülönböztetését.

– Valamivel jobb a helyzet Egyiptomban, Szaúd-Arábiában és Iránban – jegyezte meg Esfandiari, aki szerint ezeken a területeken a nők jogkörének bővülése várható. Noha a változás lassú, némi fejlődés már tapasztalható: Iránban ma az egyetemisták 60 százaléka nő, négy nő alelnöki posztot tölt be a parlamentben, és a külügyminisztérium szóvivője, Marzíje Afham lehet hosszú idő óta az első női nagykövet. Szaúd-Arábiában koedukált egyetemeken tanulhatnak, olyan kurzusokat hallgathatnak, mint a férfiak, sőt a királyi tanácsadó testületben, a súra tanácsában is helyet kaphattak. A januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Aziz rendelete szerint pedig az idén indulhatnak az önkormányzati választásokon is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.