Térfigyelő vette fel, ahogy a brit lányok Szíriába szöknek

Biztonsági kamerák felvételei szerint a három brit iskoláslány - akikről úgy vélik, megszöktek, hogy az Iszlám Állam szunnita radikális szervezethez csatlakozzanak – több órán át várakozott egy buszpályaudvaron Törökországban, nem messze a szíriai határtól.

A 15 éves Shamima Begum, a 16 éves Kadiza Sultana és a 15 éves Amira Abase február 17-én repült Londonból Isztambulba. A brit hatóságok és a rokonok felszólították a lányokat, hogy térjenek haza, és ne utazzanak tovább Szíriába.

Reuters megemlíti, hogy a lányok a repülőtérre érkezésük után metróval az Isztambul európai oldalán lévő Bayrampasa buszpályaudvarra mentek.

A pályaudvar térfigyelő kameráinak tanúsága szerint a lányok 18 órát töltöttek ott, mielőtt busszal tovább utaztak volna a szír határtól ötven kilométerre fekvő Sanlifurfába, mely az Iszlám Állam fegyvereseinek ellenőrzése alatt áll.

A török hatóságok megpróbálják azonosítani a felvételekelen látható embereket, akik segítettek cipelni a lányok poggyászait a buszpályaudvaron.

Az európai kormányok felszólították Törökországot, hogy figyeljen oda a külföldi harcosokra, akik Szíriába próbálnak szökni, hogy ott az Iszlám Államhoz csatlakozzanak. A törökök azonban sérelmezték, hogy Nagy-Britannia nem értesítette őket időben a lányok érkezéséről.

David Cameron brit miniszterelnök mindeközben arra szólította fel a közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy foglalkozzanak többet az online szélsőségesekkel, mert a megszökött lányok úgy tűnik, a saját szobájukban radikalizálódtak.

A biztonsági erők becslése szerint mintegy hatszáz brit muszlim utazhatott már a térségbe, hogy csatlakozzanak a Szíriában zajló fegyveres konfliktushoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.