Nyaka tört a fekete férfinak, dühös tömeg ment neki a rendőröknek

Rendőrök és tüntetők csaptak össze szombaton este Baltimore-ban egy rendőri intézkedés közben meghalt fekete férfi halála miatt tartott tüntetésen.

„Éjjel-nappal harcolni fogunk Freddie Grayért" – skandálta a tömeg a Maryland állambeli Baltimore-ban szombaton este. Az emberek azután vonultak az utcára, hogy az április 12-én őrizetbe vett 25 éves Freddie Gray nyaka eltört, és gerincsérülést is szenvedett, sérüléseibe pedig egy héttel később belehalt.

A fiatal fekete férfi 12-én, vasárnap elszaladt a rendőrök elől, akik utána eredtek. Egy szemtanú azt állítja, Gray már akkor légzési nehézségekre panaszkodott, amikor elkapták és megbilincselték. 

Hogy mikor és hogyan sérült meg pontosan, arról egyelőre senki nem mond semmit. Családja azt állítja, gégefőjét összetörték és a nyaka is eltörött. A rendőrség nyomozás indított, hat rendőrtisztet felfüggesztettek. A vizsgálat eredményeit május 1-jén ismertetik majd.

Pénteken Anthony Batts baltimore-i rendőrfelügyelő sajtótájékoztatót tartott, mely során elmondta, Gray nem volt bekötve, amikor a rendőrségre szállították, és elismerte, hogy a férfi nem kapta meg a megfelelő orvosi ellátást időben.

A szombati békésnek induló tüntetés azonban erőszakba torkollott, és legalább tucatnyi demonstrálót le is tartóztattak, miután néhányan a rendőrség épülete elé vonultak és kövekkel, tojással és üvegekkel dobálták meg a rendőröket.

Gray ikertestvére, Frederica Gray is elítélte az erőszakot. "Freddie Gray nem akarná ezt. Az erőszak nem szolgáltat igazságot" - mondta szombaton késő este a polgármesterrel, Stephanie Rawlings-Blake-kel tartott közös sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban rendkívül megnőtt a társadalmi érzékenység az olyan esetekkel szemben, amelyekben fehér rendőr fegyvert használ fegyvertelen feketék ellen.

Augusztus 9-én lőtték agyon a 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. Darren Wilson rendőr ellen az esküdtszék nem emelt vádat.

Decemberben az országban tiltakozások újabb hullámát indította el, hogy vádemelés nélkül megúszta Daniel Pantaleo, aki egy júliusi akció során leteperte a hatgyermekes családapát, Eric Garnert, amiért illegális cigarettát árult. Utolsó szavai a következők voltak: "Nem kapok levegőt!". A halottkém szerint Garner a fojtófogás következtében halt meg, amikor a rendőr a földre teperte őt.

Március elején egy 19 éves fiút lőttek agyon a Wisconsin államban található Madisonban, és szintén márciusban a járőrök egy meztelenül őrjöngő fegyvertelen férfivel végeztek a Georgia állambeli Atlantában.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.