Meztelenül őrjöngő fegyvertelen férfit lőtt le a rendőrség

Egy zavartan viselkedő, meztelen férfi miatt értesítették a rendőrséget hétfőn a Georgia állambeli Atlantában. Az afroamerikai férfinél nem volt fegyver, a kiérkező járőr azonban kétszer is rálőtt.

Hétfőn délután egy meztelen, zavartan viselkedő férfi randalírozott egy Atlanta külvárosában, Chamblee-ben található épületben. Miután hiába kérték a lakók, hogy ne dörömböljön az ajtókon, valaki értesítette a rendőrséget.

Cedric Alexander, DeKalb megye közbiztonságért felelős vezetője a sajtó munkatársainak azt mondta, a zavartan viselkedő férfi a kiérkező járőrökre támadt. „Az intézkedő rendőr felszólította, hogy lépjen hátra, majd elővette fegyverét és kétszer rálőtt” – idézi a CNN Alexandert.

A lövések a férfi felsőtestét érték, azonnal meghalt. Mint később kiderült, ő is az épületben lakott. Viselkedéséből arra következtetnek, hogy mentális problémái voltak. Hogy kezelés alatt állt-e, egyelőre nem tudni.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban rendkívül megnőtt a társadalmi érzékenység az olyan esetekkel szemben, amelyekben fehér rendőr fegyvert használ fegyvertelen feketék ellen.

Augusztus 9-én lőtték agyon a 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. Darren Wilson rendőr ellen az esküdtszék nem emelt vádat.

Decemberben az országban tiltakozások újabb hullámát indította el, hogy vádemelés nélkül megúszta Daniel Pantaleo, aki egy júliusi akció során, leteperte a hatgyermekes családapát, Eric Garnert, amiért illegális cigarettát árult. Utolsó szavai a következők voltak: „Nem kapok levegőt!". A halottkém szerint Garner a fojtófogás következtében halt meg, amikor a rendőr a földre teperte őt.

Március elején egy 19 éves fiút lőttek agyon a Wisconsin államban található Madisonban.

Alexander elmondta, a megyei rendőrtiszteket különböző tréningeken felkészítik arra, hogyan viselkedjenek a mentális problémákkal küzdő emberekkel, ugyanakkor a mostani eset rávilágít, hogy több hasonló témájú képzésre van szükség.

A rendőrség nem hozta nyilvánosságra sem a járőr, sem az intézkedő rendőr nevét, annyit azonban közöltek, hogy utóbbi egy darabig adminisztratív munkát fog végezni.

Alexander elmondta, hogy a járőr használhatta volna sokkolóját vagy paprikaspray-jét is, hogy ártalmatlanítsa a célszemélyt, hogy miért választotta a fegyverét, a vizsgálat fogja kideríteni. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.