Oroszellenes hanggal lehetett felkerülni Putyin feketelistájára

Moszkva főleg az oroszellenes nyilatkozatokat tevő európai uniós politikusokat és titkosszolgálati vezetőket sújtotta beutazási tilalommal - írta hétfői számában a Vedomosztyi című orosz napilap, azzal kapcsolatban, hogy a hét végén több internetes portálon is megjelent a tiltólistára felvett személyek névsora.

Az orosz külügyminisztérium nem volt hajlandó hivatalos magyarázatot fűzni minden egyes érintett feketelistára kerüléséhez.

Egy név nélkül nyilatkozó külügyi illetékes annyit mondott, az intézkedést az váltotta ki, hogy Németországgal az élen az Európai Unió egyes országai szankciós kampányt indítottak Oroszországgal szemben. Az illető szerint az uniós politikusok azzal, hogy nyilvánosságra hozták a bizalmi, diplomáciai csatornán eljuttatott feketelistát, újabb politikai show-t akarnak rendezni.

A külügyi forrás a Vedomosztyival közölte, hogy az Oroszországba beutazást tiltó listára került uniós politikusok és magas rangú hivatalnokok Moszkvával szembeni barátságtalan akcióikkal hívták fel magukra a figyelmet. "Mit csodálkoznak, ha egyszer a fél dumát (orosz törvényhozás alsóháza), a kormány és az elnöki hivatal tisztviselőit is szankciós listára tették?" - kérdezte a diplomata.

Amennyiben a tiltólistát a tárcánál állították össze, akkor az arra feltett személyekre az orosz nagykövetségek tettek javaslatot, hiszen a diplomáciai képviseleteken folyamatosan figyelemmel követik, hogy az adott ország politikusai milyen bíráló nyilatkozatokat tesznek Oroszországgal kapcsolatban és azok hogyan tükröződnek a helyi sajtóban - mondta a Vedomosztyinak Alekszandr Baunov, a moszkvai Carnegie Központ szakértője.

Hozzátette, ha a tettek és nem a nyilatkozatok alapján született volna a tiltólista, akkor arra kormánytagokat is fel kellett volna tenni. Márpedig akkor Moszkva nem tudna a nyugati államok kormányaival együtt dolgozni, és az ártana az ukrajnai válság rendezését szolgáló tárgyalási folyamatnak is.

A Nyugat, így az Európai Unió is tavaly politikai és gazdasági büntetőintézkedéseket foganatosítottak Oroszország ellen a Krím félsziget elcsatolása és a Kreml Ukrajna-politikája miatt. Több vezető orosz politikust és állami tisztviselőt tettek beutazási tiltólistára.

Mark Rutte holland miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy Oroszország az európai uniós tagországok politikusainak egy bizonyos köre számára megtiltotta, hogy területére lépjenek, válaszul az ukrajnai politikája miatt Moszkvát sújtó nemzetközi szankciókra. Didier Reynders belga külügyminiszter ugyancsak pénteken közölte, hogy az uniós országok nagykövetségeihez eljuttatott listán összesen 89 név található.

Szombaton több internetes portálon is megjelent a névsor, amelyből kiderül, hogy a legtöbb kitiltott lengyel állampolgár, de szép számban vannak britek, csehek, németek, svédek, észtek, románok és litvánok közöttük. Magyar név nem szerepel a listán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.