Volt EU-biztost is kitiltottak az oroszok

Jaromír Stetina EP-képviselő, Karel Schwerzenberg és Marek Zenisek a TOP 09 párt képviselője és Stefan Füle volt EU-biztos is szerepel a Moszkva által nem kívánatos európai politikusok listáján.

Oroszország átadta az Európai Bizottság moszkvai képviseletének azt a listát, amely 89 politikus és közéleti személyiség nevét tartalmazza. A finn televízió által közölt listán négy cseh politikus is szerepel.

A cseh rádió is megerősítette, hogy a moszkvai tiltólistán rajta van Jaromír Stetina EP-képviselő, Karel Schwarzenberg és Marek Zenisek a TOP 09 párt képviselői és Stefan Füle volt EU-biztos.

A cseh külügynél a szlovák SME értesülései szerint még nem látták a listát, csak annak nem hivatalos másolatát kapták meg. Michaela Lagronová a tárca szóvivője elmondta, hogy Prága nem érti, miért szerepel a listán a négy politikus neve, amire orosz részről magyarázatot várnak.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a médiából értesült a tiltólistáról. A kormányfő úgy gondolja, azért tiltottak ki európai politikusokat Moszkvából, mert korábban az Európai Unió hasonlóképp járt el orosz közéleti személyiségekkel, politikusokkal, üzletemberekkel szemben. Sobotka hozzátette, hogy a kormánya egyeztet fog az EU-val a listáról, és utána dönti el, milyen módon reagáljon rá.

Az orosz tiltólistán a cseh politikusok és román közéleti személyiségek neve mellett szerepel Katrin Suder német védelmi miniszter vagy Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) elnöke is.

Szlovák politikusok nem szerepelnek a listán, ahogy magyarok sem. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy Orbán Viktor és Robert Fico jobb viszonyban van Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és bár mind a ketten támogatják, túlzónak tartják a Moszkva ellen az ukrán válságban játszott szerepéért hozott szankciókat.

Magyarországgal kapcsolatban márciusban felmerült, hogy az oroszok 200 európai politikust tartalmazó tiltólistán gondolkoznak, melyen szerepel tizenöt magyar személy és egy magyar miniszterelnök neve is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.