Tizenöt magyart akarnak kitiltani Oroszországból

Köztük egy volt kormányfőt is – írja az Izvesztyija.

Orosz sajtóértesülések szerint Moszkva megtiltaná több mint 200 amerikai és európai uniós politikus, állami tisztviselő és közéleti személyiség Oroszországba való beutazását, köztük magyarokét is. A moszkvai külügyminisztérium helyettes szóvivője csak annyit fűzött hozzá pénteken, hogy az Egyesült Államok orosz állampolgárokat érintő minden lépésére választ adnak.

A beutazást tiltó listák létezéséről az Izvesztyija című orosz lap számolt be elsőként. A hatalomhoz közeli lapnak egy külügyminisztériumhoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrás szivárogtatta ki a listákról szóló információkat. Azt mondta, hogy a korlátozás alá eső személyek között többségben vannak az európai uniós tagállamok politikusai, tisztségviselői és oroszellenességükről ismert közéleti személyiségei. Ezenkívül az Egyesült Államokban több mint 60 személyt érint a tiltás, de vannak kanadaiak is.

Az Izvesztyija forrása szerint a listán 15 magyar állampolgár is szerepel. Politikusok, tisztviselők, közéleti személyiségek, akik nyíltan kifejtik oroszellenes nézeteiket, köztük egy volt magyar kormányfő is – írta a lap.

Az Európában és más kontinensen lévő országokban, egyenként 10-20 fő között van az érintettek száma. Kanadából például 13 vezető kormányzati és parlamenti politikus, illetve állami tisztségviselő került a tiltólistára.

A listák nagy része nem nyilvános, de azt bármelyik nagykövetségen meg lehet tudni, hogy valamely ország állampolgára szerepel-e azokon.

A Egyesült Államokban érintett több mint 60 politikus, állami, kormányzati tisztségviselők között van Caroline Atkinson, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese és még két elnöki tanácsadó. John McCain republikánus szenátor és Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke szintén szerepel a névsorban.

Az amerikaiak között olyanok is vannak, akiknek már korábban, a 2012-ben elfogadott Magnyitszkij törvényi záradékra adott orosz válaszintézkedéskor tiltották meg a beutazást: "ezek politikusok, ügyészek, bírák, katonatisztek, titkosszolgálati alkalmazottak, volt állami tisztviselők, akiknek közük volt az emberi jogok megsértéséhez" – írta az Izvesztyija.

Az orosz külügyminisztériumban elhárították, hogy megnevezzék a kitiltottakat, de nem zárták ki, hogy a tiltólisták tovább bővülhetnek, amennyiben újabb büntetőintézkedések lépnek hatályba orosz állampolgárokkal szemben.

Egy, az orosz elnöki hivatalhoz közeli, ugyancsak név nélkül nyilatkozó illetékes elárulta, az orosz nagykövetségeknek adták ki az utasítást, hogy állítsák össze az állomáshelyükön azon oroszellenes személyek listáját, akiknek vagyonuk, érdekeltségeik vannak Oroszországban.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tavaly tavasszal, a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítását követően előbb orosz és oroszbarát krími politikusokat, állami tisztviselőket, majd a Kremlhez közeli üzletembereket, állami cégek vezetőit és vállalatokat sújtott büntetőintézkedésekkel. Megtiltották egyének beutazását és zárolták külföldi vagyonukat. A megnevezett orosz cégekkel pedig beszüntették az együttműködést. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanását követően a szakadár oroszbarát politikusokat is érintették a nyugati szankciók.

Mindeközben Moszkvában közölték, hogy Oroszország nem törekszik arra, hogy válaszul ugyancsak feketelistákat készítsen – emlékeztetett a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.