„Ameddig én leszek a kormányfő, ennek a diktátumnak nem lesz foganatja”

Milos Zeman cseh államfő értelmetlennek, Robert Fico szlovák miniszterelnök pedig diktátumnak nevezte az uniós belügyminiszterek keddi, minősített többséggel meghozott döntését, amely alapján megszabott kvóták szerint helyeznék el az EU-tagállamok többségében a menekülteket.

A cseh elnök hangsúlyozta: ilyen súlyos ügyben nem a tárcavezetőknek, hanem az Európai Tanácsnak kellene határoznia, éspedig konszenzussal.

– A remény hal meg utoljára, ezért bízom abban, hogy ez a testület szerda este módosítja a miniszterek döntését, éspedig konszenzussal, habár erre nem sok esélyt látok – tette hozzá. A prágai Kormányhivatalban érdeklődésünkre annyit közöltek, hogy a kabinet elutasító álláspontja nem változott, de szerda délelőtt Bohuslav Sobotka kormányfő mielőtt a brüsszeli csúcsra repül, még tanácskozik az illetékes miniszterekkel, valamint a tanácsadóival.

Éles hangnemben bírálta a kötelező menekültkvótákat Robert Fico:

– Ameddig én leszek a kormányfő, Szlovákiában ennek a diktátumnak nem lesz foganatja. Vállalom akár a kötelezettségszegési eljárást is, de ránk erőszakolt döntéseket elutasítunk. Ettől az álláspontomtól szerda este a brüsszeli csúcson sem tágítok, még akkor sem, ha egyedül maradnék, habár ez aligha következik be. Meggyőződésem, hogy a menekültek kötelező elhelyezése jókora felsüléssel végződik majd, hiszen hiába szabtak meg kötelező kvótákat Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia vagy Szlovénia számára. Ezekbe az országokba senki sem akar menni. Mi továbbra is szolidárisak leszünk, önkéntes alapon hajlandók vagyunk menekülteket befogadni, de csupán annyit, amennyit integrálni tudunk. Ha egyáltalán akad, aki nálunk akar letelepedni – jelentette ki a szlovák kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A szerdai cseh és a szlovákiai lapok szerint miután a lengyel belügyminiszter megszavazta a kötelező menekültkvótákat, már csak visegrádi hármak maradtak, jóval kisebb súllyal. Idézik Rafal Trzaskowskinak, az európai integrációért felelős államtitkárnak a véleményét, aki helyeselte hazájának pálfordulását, mert úgy vélte: egyre kínosabb volt, hogy a V4-eket a menekültek ellenségének minősítették, amelyek önző módon nem hajlandók segíteni.

– Hiába utasítottuk volna el Jean-Claude Juncker javaslatát, akkor is kötelező lenne számunkra is, ráadásul még jobban elszigetelődnénk a többségtől – érvelt Brüsszelben a lengyel diplomata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.