galéria megtekintése

Megszületett a döntés: 1294 menekültet kell befogadnunk

Magyarország nem küld 54 ezer menedékkérőt más tagállamokba, ám befogad 1294 Görögországban és Olaszországban regisztrált, háborús övezetből menekülő embert – így döntöttek az uniós belügyminiszterek kedden Brüsszelben. Négy ország, köztük Magyarország, a kvótarendszer ellen szavazott, de mindnyájan végrehajtják a döntést.

Fordulat állt be menekültügyben. A kilátástalannak tűnő hétfői nagyköveti előkészítő tárgyalások után a keddi belügyminiszteri fordulón áttörésnek tűnő megállapodás született. A 28 tagállam 120 ezer nemzetközi védelemre szoruló, harmadik országból érkezett személy unión belüli áthelyezéséről döntött. A menedékkérők két lépcsőben történő elosztásáról rendelkező, hamarosan életbe lépő jogszabályt négy tagállam – Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia és Románia – nem szavazta meg, Finnország tartózkodott.

Az ellenzők elvi okokból kifogásolják az „áthelyezési mechanizmust”, amely szerintük nem oldja meg a menekültválságot. Csehországnak ezen kívül jogi fenntartásai is vannak. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, az EU soros elnöke cáfolta, hogy a szavazás az EU megosztottságát bizonyítja. „Ha ma nem döntöttünk volna, az ellentétek csak erősödnének” – mondta.

Pintér Sándor belügyminiszter (balra), Bernard Cazeneuve francia minisztertársával és Theo Francken belga bevándorlásügyi államtitkárral
Francois Lenoir / Reuters

 

Egyelőre 66 ezer menedékkérőnek találtak helyet (50 400 személyt fogadnának Görögországból, és 15 600-at Olaszországból). A maradék 54 ezres „magyar keretet” egyelőre a két frontországhoz rendelik, ám később azok a tagállamok is fölhasználhatják, amelyek a következő egy évben szükséghelyzetbe kerülnek a harmadik országokból érkezett menedékkérők hirtelen megnövekedett száma miatt. Elosztásuk szigorúan a tagállamok önkéntes felajánlásai alapján történhet.

A minősített többséggel született döntés értelmében Magyarország nem küld menedékkérőket más tagállamokba, viszont fogad 1 294 Görögországban és Olaszországban regisztrált, háborús övezetből menekülő embert. Főleg Eritreából, Irakból és Szíriából érkező személyekről van szó, akiket a frontországokban uniós segítséggel fölállított fogadó állomásokon – az úgynevezett forró pontokon – vesznek nyilvántartásba a következő két év során. Menedékkérelmüket a lakóhelyükként kijelölt országban bírálják el. Azok, akik elmulasztják a regisztrációt a frontállamok valamelyikében, lemondhatnak arról, hogy egy európai uniós tagállamba költözzenek.

A nagy muzulmán közösségekkel való együttélés ellen berzenkedő magyar és más kelet-európai kormányok megnyugtatására a jogszabály úgy fogalmaz, hogy a fogadó országok „családi, kulturális vagy társadalmi szempontokra” hivatkozva meghatározhatják, hogy kiket részesítenek előnyben. A szöveg egy sor intézkedést javasol a menedékkérők EU-n belüli mozgásának korlátozására, többek között azzal, hogy a szociális támogatások kifizetését a lakóhelyükhöz kötné. A legtöbb védelemre szoruló személyt Németország és Franciaország fogadja be. Nagy-Britannia az egyetlen a huszonnyolcak közül, amely szerződés adta jogánál fogva kimarad az áthelyezésekből.

Kapcsolódó cikkek

Megszavazta az EP a 120 ezer menekült elosztásáról szóló javaslatot

Megszavazta az Európai Parlament (EP) csütörtökön azt a javaslatot, amely arról szól, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól - a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül - 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam.

Újabb rendkívüli EU-csúcsot hirdettek

Donald Tusk szerdára hirdette meg a rendkívüli csúcstalálkozót

Bukarest nem akar kötelező kvótát, de számol vele

A román belügyminiszter a hét elején képviselthez „nagyon hasonló" megbízással utazik Luxemburgba, az uniós belügyminiszterek következő tanácskozására a menekültkérdés kapcsán – közölte a román elnök a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtöki ülése után.

Betartják Orbánék törvényét: nem vesznek át menekültet Magyarországtól

Magyarország mégsem kerül be azok közé az országok közé a 120 ezer menekült elosztását szolgáló európai uniós tervben, ahonnan menekülteket helyeznének át más tagállamokba - mondta hétfőn a másnapi belügyminiszteri tanácskozást előkészítő luxemburgi soros elnökség egyik tisztviselője.

Szijjártó inkább katonákat küldene a menekültek ellen

A visegrádiak továbbra is elutasítják a kötelező menekültkvóták bevezetését, ugyanakkor elsősorban Jean Assebornnal, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminiszterével együtt keresik az áthidaló lépéseket, hogy az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozásán sikerüljön közös európai megoldást találni - jelentette ki Lubomír Zaorálek, a cseh diplomácia vezetője Prágában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.