Erdogan hatalma alá vonja a hírszerzést és a vezérkart

Átveszi az irányítást a hírszerzés és a vezérkar felett Recep Tayyip Erdogan. A török elnök a katonai akadémiákat is bezárná.

Folytatódik a megtorlás és az állami szervek átalakítása a július közepén meghiúsított török puccs után. Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a televízióban közölte, azt akarja, hogy a török hírszerzés és a vezérkar főnök közvetlenül neki, és ne a miniszterelnöknek jelentsen. Ehhez alkotmányos módosítócsomagot terjesztenek be, amit az ellenzéki pártok is készek támogatni - írja a BBC.

- A katonai iskolákat bezárjuk... nemzetvédelmi egyetemet fogunk létrehozni - vázolta fel terveit Erdogan, aki a katonaság megnyirbálása mellett a csendőrség létszámát is csökkentik, ugyanakkor nagyobb fegyverarzenállal szerelik fel őket. A katonaságból már rengeteg embert szereltek le, egy részüket pedig le is tartóztatták a puccskísérlet miatt.

A közszférából 66 ezer dolgozót bocsátottak el, közülük 50 ezer ember útlevelét érvénytelenítették, hogy ne tudják elhagyni az országot. A munkaügyi minisztériumban is tisztogatás folyik, a vezetés 1300 alkalmazottját vizsgálja.

Mindeközben a médiában is folynak a letartóztatások, eddig 142 újságírót vettek őrizetbe.

Erdogan három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a puccskísérlet után, amelyet a nyugati államok aggályosnak tartanak. A török elnök pénteken azt javasolta a kritikusainak, hogy ne avatkozzanak be Törökország belügyeibe, s az EU és az USA is "törődjön a saját dolgával".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.