galéria megtekintése

Totális támadás a média ellen

12 komment


Miklós Gábor

Az Erdogan-rendszer lapokat és újságírókat záratott be, s egyúttal beindította a cenzúra gépezetét.

Tengerparti nyaralását szakították meg a rendőrök, amikor a neves újságírónőt, Nazli Ilicakot Bodrumban őrizetbe vették. Nem bilincselték meg a volt parlamenti képviselőt, pedig a 72 éves Ilicak letartóztatását a terrorellenes különleges ügyészség rendelte el. Csütörtökön negyvenhét újságíró ellen adtak ki elfogatóparancsot, összességében közel száz hírlapírót és médiamunkást köröznek.

Hiába az Erdogan-barát vonal, a Zamant is bezárták
Hiába az Erdogan-barát vonal, a Zamant is bezárták
MTI/EPA

A július 15-i sikertelen puccskísérlet után kihirdetett rendkívüli állapot ürügyén eddig százharmincegy újságot, kiadót, weboldalt, rádióadót, televíziócsatornát és hírügynökséget zártak be a török hatóságok. Működik a cenzúra is: török források szerint legalább harminc hírportált vetettek hatósági ellenőrzés alá. A betiltott orgánumok között szerepelnek annak a médiatrösztnek az érdekeltségei, amely korábban az ország legnagyobb példányszámú újságját, a Zamant és annak angol nyelvű testvérlapját adta ki. Március óta ezek a kormány által kijelölt gondnok felügyelete alatt álltak, és azóta az államfővel, Recep Tayyip Edogannal barátságos vonalat vittek.

 

A Zamant egy Fethullah Gülenhez köthető szervezet adta ki, s amíg lehetett, rendszeresen közölte a pennsylvaniai száműzetésben élő – a kormány szerint a július 15-i puccskísérlet mögött álló – iszlám hittudós felhívásait, nyilatkozatait. A török média szerint a Zaman szerzőit nem a puccsban való részvétel gyanújával keresik, hanem tőlük akarnak információhoz jutni a Gülen-terrorszervezet (FETÖ) működéséről és terveiről.

A Zaman körözött szerzői között vannak kifejezetten nem iszlamista személyiségek, akik a liberális, világi sajtóban publikálnak. Amikor Gülen szembefordult Erdogan politikájával, a szervezetéhez kötődő sajtó nyitott a liberális szerzők felé is. De a körözési listára kerültek más baloldali újságírók, így a Hürriyet szerzői is. A letartóztatási lista arról árulkodik, hogy azt már korábban összeállították és az Erdogan-kurzus baloldali és iszlamista ellenfeleit is felvették rá.  

A média elleni kampány másik fő színtere a keleti országrész, ahol elsősorban a kurd érdekeket képviselő sajtó munkatársait tartóztatják le, s a rendkívüli állapot felhatalmazásával élve az ottani lapokat is bezáratják.

Amerika is bűnbak lett Ankara szemében

A török kormánypárti sajtó az Egyesült Államok ellen hangolja közönségét. Azt írják, hogy az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen híveit az FBI és a CIA ügynökei készítették fel a kormány megbuktatására, amikor korrupcióellenes akciót indítottak Recep Tayyip Erdogan államfő hívei ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.