Erdélyből származik a „halálpilóta”

Anyai ágon romániai felmenőkkel rendelkezik Andreas Lubitz. A 150 ember halálát okozó német másodpilóta nagyszülei a múlt század hetvenes éveiben vándoroltak ki a németországi Neuburgba – írta a román sajtó a Donau Kurier német újság értesülésére hivatkozva.

Előbb a gyermekorvos nagyapa hagyta el Romániát, ahol a diktatúra csaknem teljes mértékben korlátozta a külföldi, különösen pedig a nyugati utazásokat: egy szakmai kongresszust kihasználva kint maradt a Német Szövetségi Köztársaságban. Később családegyesítést kért, így a felesége is elhagyhatta Romániát. A jelenleg 87 éves férfi főorvosként, a nő (84) tanítóként dolgozott a bajorországi városban. Itt született a pilóta édesanyja, aki jó nevű zongorista volt.

Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Lubitz anyja társaságában gyakran meglátogatta a nagyszüleit Neuburgban. A szomszédok „nagy csendes és udvarias" fiatalemberként írták le. Gyakran látták kocogni a Duna partján, néha mérnök édesapja is vele tartott. A család jelenleg a Montabaur nevű városkában él. Egy ideje a nagyszülők is odaköltöztek, hogy a lányuk közelében lehessenek, és megspórolják neki a négyórás utazást Neuburgig.

Lubitz nagybátyja sportszaküzletet vezetett Neuburg belvárosában, majd Ingolstadtban, de bezárta a céget, és Észak-Bajorországba költözött. Neuburgban már csak egy nagynénje él a „halálpilótának", akit nagyon megrázott az eset. „Nem lehet egy emberbe belelátni" – nyilatkozta telefonon a Donau Kuriernak az asszony.

A francia ügyészség állítása és a fedélzeti hangrögzítő tanúsága szerint Andreas Günter Lubitz másodpilóta szándékosan vezette neki egy hegynek a Germanwings légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatát múlt kedden, a francia Alpokban. A fedélzeten tartózkodó 150 személy közül senki nem élte túl a szerencsétlenséget.

Azóta kiderült, hogy a 28 éves német pilóta rendszeres pszichiátriai kezelés alatt állt, azonban a hatóságok és a munkáltatója előtt is titkolta betegségét. A lakásában talált, összetépett orvosi papír szerint a másodpilóta nem dolgozhatott volna a tragédia napján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.