Brüsszelben nem csak a párizsi merénylőre vadásznak

Jan Jambon belga belügyminiszter szerint a hatóságok nem csak a november 3-i merényletsorozat egyik terroristáját,  Salah Abdeslamt keresik. Szombat éjszaka néptelenek voltak a brüsszeli utcák, vasárnap reggel is főleg katonákat és rendőröket lehetett látni. A metró továbbra sem jár.

„Több gyanúsítottról van szó, ezért is vezetünk be ilyen kivételes intézkedéseket. Percről percre követjük az eseményeket. Ezt nincs okunk titkolni. Valós a veszély, de minden lehetségeset elkövetünk éjjel és nappal is, hogy szembenézzünk vele" - mondta a BBC szerint Jambon a flamand televízióban.

Belga katonák járőröznek egy bevásárlóutcában
Belga katonák járőröznek egy bevásárlóutcában
Youssef Boudlal / Reuters

 

Szombaton Charles Michel belga miniszterelnök bejelentette, hogy a készültségi szintet a legmagasabbra emelték, mert „elég pontos információkkal" rendelkeznek egy esetleges támadással kapcsolatban. A miniszterelnök szerint félő, hogy több elkövető fegyverekkel és robbanószerkezetekkel tervez támadást, elképzelhető, hogy több helyszínen", azaz egy a párizsihoz hasonló merényletet kísérelnének meg.

A készültségi szint növelése a gyakorlatban azt jelenti, hogy csökkentették a sok résztvevőt vonzó események számát, szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a tömegközlekedési eszközökön, különös tekintettel a metróra. Emelték a rendőrök és a katonák számát a térségben, elsősorban Brüsszelben, és egy új segélyhívó vonalat (1771) állítottak fel, amelyet vészhelyzet esetén lehet hívni, és  külön számon jelezhetik, ha a szökésben lévő Salah Abdeslamot látják.

november 13-i párizsi merényletsorozatban résztvevő férfi a legutóbbi információk szerint Brüsszelben bujkál. Barátaival Skype-on beszélt. A merénylő beszorult a rá vadászó belga hatóságok és az Iszlám Állam szintén utána kutató képviselői közé. Utóbbiak feltehetően azért keresik, mert öngyilkos merényletet kellett volna végrehajtania, ő azonban meggondolta magát. Abdeslam állítólag  elkeseredetten próbál kijutni Szíriába. 

Katonák a Grand-Place-on , Brüsszel főterén.
Katonák Brüsszel főterén
Youssef Boudlal / Reuters

 

Időközben Törökországban elfogtak egy marokkói származású belga férfit. A 26 éves Ahmad Dahmanit  két másik terrorista gyanús személlyel együtt egy antalyai luxushotelben tartóztatták le. Török hatósági gyanú szerint Dahmani kapcsolatban állt a párizsi merényleteket végrehajtóival. A férfi Amszterdamból érkezett november 14-én. mivel a belga hatóságok semmilyen figyelmeztetést nem tettek közzé vele kapcsolatban, így szabadon beléphetett Törökországba.

A belga hatóságok eddig három embert tartóztattak le a novembert 13-i merényletsorozattal kapcsolatban. 

A francia média értesülései szerint kilencen követték el a merényleteket és közülük heten meghaltak még a támadás éjszakáján. Elképzelhető tehát, hogy Abdeslamhoz hasonlóan még egy támadó szökésben van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.