galéria megtekintése

Egy párizsihoz hasonló támadástól félnek Belgiumban

4 komment

NOL

Charles Michel belga miniszterelnök egy reggeli sajtókonferencián bejelentette, hogy egy esetleges támadással kapcsolatban "elég pontos információkkal" rendelkeznek, amelyek alapján úgy döntöttek, hogy emelik a készültségi szintet. A kormány vasárnap délután vizsgálja majd felül a szituációt.

A miniszterelnök szerint félő, hogy "több elkövető fegyverekkel és robbanószerrel felfegyverkezve tervez támadást, elképzelhető, hogy több helyszínen", azaz egy a párizsihoz hasonló merényletet kísérelnének meg - számolt be a BBC. A sajtókonferencián ugyanakkor elmondta, hogy nem szeretné, ha kitörne a pánik. Az embereknek nyugodtnak kell maradniuk. "Megtettük a szükséges lépéseket" - biztosította a hallgatóságát.

Charles Michel bejelentette ugyanakkor, hogy a készültségi szint növelésével számos intézkedést vezettek be Brüsszelben. Többek közt csökkentik a sok résztvevőt vonzó események számát, szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be a tömegközlekedési eszközökön, különös tekintettel a metróra. Emelik a rendőrök és a katonák számát a térségben, elsősorban Brüsszelben, és egy új segélyhívó vonalat (1771) állítottak fel, amelyet vészhelyzet esetén a lakosság hívhat.

A belga miniszterelnök nem szeretné, ha kitörne a pánik
A belga miniszterelnök nem szeretné, ha kitörne a pánik
Youssef Boudlal / Reuters

 

Turisták és katonák Brüsszel utcáin 

A francia nyelvű belga lap, a Le Soir értesülései szerint Etterbeek községben kiürítettek egy uszodát. Más források szerint a francia énekes, Johnny Hallyday Palais 12-be tervezett koncertje is elmarad.

Brüsszel utcáin katonai járművek és csapatok járőröznek. A legtöbb bevásárlóközpont zárva tart, a város keleti részében lévő Woluwe bevásárlóközpontot pedig evakuálták. 

Este hatkor zárnak a kávézók és az éttermet a brüsszeli polgármester kérésére. 

A nyomozók fegyvereket találtak egy, a párizsi merényletekkel gyanúsított személy otthonában - tájékoztatott a belga ügyészség. A kiadott közlemény nem tért ki a házban talált fegyverekre, annyit árultak csak el, hogy sem robbanószerek, sem robbanó mellény nem volt a helyszínen. 

Időközben azonosították a párizsi támadás valamennyi áldozatát. Többségük fiatal koncertlátogató volt, akik a Bataclanba mentek aznap este. 

Veszélyes karácsonyi vásárok 

A karácsonyi vásárok is a terroristák lehetséges célpontjai közt szerepelhetnek. A már 445 éve megrendezett strasbourgi karácsonyi vásáron például a veszélyre tekintettel nem lesznek gyerekprogramok, számol be a The Wall Street Journal. 2000-ben már leleplezett a francia és a német rendőrség egy olyan akciót, amely a vásár megtámadását tervezte. Hasonló forgatókönyvvel buktak le merénylők 2010-ben is.

A párizsi Avenue des Champs-Élysées-n újranyitottak az árusok. A zürichi állomáson is nyitva van a vásár, de megerősített rendőri védelem mellet.

Németországban rendezik a legtöbb ilyen kirakodóvásárt az ünnepek táján, összesen közel 2500-at, amelyek évente 50 millió látogatót vonzanak. Franciaországban több, mint 250 karácsonyi vásár működik és további nyolc országban van tíz és ötven közti ilyen rendezvény.

A legtöbb bevásárlóközpont zárva tart Brüsszelben
A legtöbb bevásárlóközpont zárva tart Brüsszelben
Youssef Boudlal / Reuters

A BBC Európai tudósítja, Katya Adler szerint a belga belügyminiszter azt szeretné, ha Brüsszel nyugati részében, Molenbeek körzetében minden házba bekopognának és ellenőriznének a hatóságok. 

Molenbeekben nagy számban élnek különböző etnikai kisebbségek tagjai, főleg marokkóiak, és az általános vélekedés szerint ez a dzsihádisták központja. Az itt uralkodó szegénység, társadalmi kirekesztés, a munkanélküliek nagy aránya és a gyenge politikai vezetés mind problémát jelentenek.

Három ellenőrzésen csúszott át a szökevény terrorista 

A legfrissebb értesülések szerint a szökésben lévő Salah Abdeslam az öngyilkos merényleteknél szokásos, robbanószerekkel kipreparált mellényt viselt a párizsi merényletet követően, állítja az egyik, a férfit Belgiumba fuvarozó ember ügyvédje. 

Hamza Attou egy autóban utazott Salah Abdeslammal. Elmondta, hogy Abdeslam egész úton nagyon feszült volt. Nagy dzsekit viselt és szerinte kész lett volna felrobbantani magát. Ez több kérdést vet fel, például, hogy Salah Abdeslamnak öngyilkos merényletet kellett volna végrehajtania november 13-án, de meggondolta magát.

A szökésben lévő terroristát szállító autót háromszor is megállították a rendőrök, de olyan felületesen vizsgálták csak meg, hogy a rendőröknek nem tűnt fel semmi és továbbengedték őket.

Salah Abdeslam, aki jelenleg Brüsszelben bujkál elkeseredetten próbál eljutni Szíriába az ABC Newsnak nyilatkozó baráatai szerint, akik Skype-on beszéltek a merénylővel. Abdeslam bátyja is megerősítette, hogy a férfi barátai Skype-on felvették vele a kapcsolatot.

"Azt hiszem, a közelben van" - mondta el Mohamed Abdeslam, aki arra biztatta testvérét, hogy adja fel magát.

Salah Abdeslam barátai az ABC-nek elmondták, hogy a férfi beszorult az őt üldöző európai hatóságok az Iszlám Állam "rá vigyázó" tagjai közé, akik nincsenek vele megelégedve, hisz nem robbantotta fel a mellényét. A terrorista azt mondta a barátainak, hogy csak kis szerepet játszott a párizsi merényletekben, ők azonban nem hittek neki.

A francia rendőrség elengedett hét embert, akiket a párizsi Saint Denisbeli lakás elleni rajtaütésben tartóztattak le. Jawad Bendaoud bevallotta, hogy "szívességből" adta ki a lakást két Belgiumból érkező illetőnek, azt azonban tagadta, hogy bármit tudott volna arról, mit terveztek. Ő továbbra is őrizetben marad.

Az ENSZ is "megtesz minden szükségeset" 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa amellett döntött, hogy megkettőzik az Iszlám Állam elleni erőfeszítéseiket. A francia nyelvű dokumentum azt szorgalmazza, hogy az ENSZ tagállamai tegyenek meg minden szükséges lépést a terrorista csoport elleni harcban.

A Tanács felszólította a tagállamokat, hogy töröljék el az Iszlám Állam és más katonai csoportok által a maguk számára Irak és Szíria egyes részein megteremtett menedéket. Az ENSZ 2249 számú határozata emellett elítéli a Tunéziában és Törökországban történt támadásokat. 

november 13-i események miatt Francois Hollande francia elnök hétfőn találkozik Párizsban David Cameron brit miniszterelnökkel. A megbeszélés témája a terrorizmus elleni harc és a szír válság. A hét folyamán Hollande találkozik Barack Obama amerikai elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. 

Útmutatók vészhelyzethez és hackeléshez 

Az Egyesült Államok nagykövetsége arra biztatja a Belgiumban tartózkodó amerikaikat, hogy "keressenek menedéket és maradjanak otthon". A szombaton a követség honlapjára felkerült felhívás arra figyelmeztet, hogy "Ha el kell hagyniuk a házat, kerüljék a nagy tömeget." Illetve, hogy Brüsszel minden részén "legyenek óvatosak".

A Belga Válság Központ is ellátta tanácsokkal az állampolgárokat. Szintén arra figyelmezteti a lakosságot, hogy kerüljék a tömeget és forródrótokat üzemeltet vészhelyzet esetére. Egy külön vonalat tartanak fenn a Salah Abdeslam hollétével kapcsolatos bejelentéseknek.

Az Anonymous hacker csoport egy gyakorlati útmutatóval is ellátta azokat, aki szeretnék velük együtt felvenni a harcot az Iszlám Állam ellen. Ennek segítségével olyan célpontokat tudnak megtámadni online, akik az Iszlám Államhoz köthetőek. A csoport múlt héten hirdetett háborút a terrorista csoport ellen. Az útmutatót a kezdő hackereknek címezték, így a képzetlenebb próbálkozók is segíthetnek a harcban. Arra is adnak tippeket, hogy hogyan őrizzék meg a kilétüket a hozzájuk csatlakozók. Az Anonymous azt állítja, hogy több mint 8000 az Iszlám Állammal szimpatizáló felhasználót támadtak meg eddig.

Toulouse-ban a barbarizmus ellen meneteltek

Több, mint tízezer ember menetelt szombaton Toulouse-ban, hogy kimutassák szolidaritásukat Párizzsal. A tömeg csöndben haladt egy táblát tartva amin békét és szabadságot követelnek és elutasítják a barbarizmust. 

"Ez az elmélkedés csendje, de az elhatározásé is" - mondta Bernard Dedeban, a felvonulás egyik szervezője.

Ez már a második ilyen rendezvény volt a héten Toulouse-ban. A város 2012-ben volt terrortámadás célpontja. Akkor három zsidó iskolást, egy tanárt és három katonát öltek meg a támadók. 

Letartóztatások és hajtóvadászat 

Négy embert tartóztattak le a rendőrségi kommandósok. Az RTL értesülései szerint a négy ember egy gyanús járműben ült a brüsszeli Place du Grand Sablon-nál. A hatóságok egyelőre nem szolgáltak bővebb információval. 

Eközben még legalább két embert mindig keres a brüsszeli rendőrség, akiknek olyan robbanószerkezet van a birtokukban, mint amilyeneket a párizsi támadásban használtak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.