galéria megtekintése

Mindkét oldal készül a leszámolásra – percről percre a terrorhullám fejleményeiről

5 komment

NOL

Nagyszabású razziát hajtottak végre Brüsszelben, ahová a pénteki párizsi merényletek szálai vezetnek. A francia kormányfő újabb terrortámadásokra figyelmeztetett; az államfő háborúról beszélt. Eközben egyre több részlet derült ki a merénylőkről, akik után tovább folytatódik a hajsza. Európa nagyvárosait állig felfegyverzett katonák őrzik. Kövesse a terrorhullám fejleményeit élőben!

04:31 A kis hamis

Szerbiában – írja a Guardian – letartóztattak egy férfit, akinek az útlevele a benne lévő fényképet kivéve mindenben megegyezik azzal a szíriai útlevéllel, amelyet pénteken találtak meg Párizsban a Stade de France mellett az öngyilkos merényletek után. Egyezik a név, Ahmad Almohammad és az azonosító szám is.

03:58 Bombáznak az amerikaiak

A célpont az Iszlám Állam egyik 116 kamionból álló olajszállító konvoja volt a kelet-szíriai Abu Kemal mellett. Ez volt az első ilyen jellegű támadás. Az amerikaiak eddig még soha nem csaptak le olaj- vagy üzemanyag-szállítmányokra, tartva attól, hogy az akcióknak civil áldozataik is lesznek. A Pentagon szerint az Iszlám Állam naponta átlagosan 1,4 millió dollár bevételre tesz szert csempészett olajból.

 

02:45 Egy toulouse-i szál

Hétfő este Toulouse egyik kerületében, Les Izards-Trois Cocus-ben nagyszabású rendőrségi művelet kezdődött, a második 24 óra leforgása alatt. A France 3 közlése szerint egy embert letartóztattak és kihallgattak. Izards egyébként az a negyed, ahol a toulouse-i merénylő, Mohamed Merah is élt.

Franciaországban ma összesen több mint 150 „adminisztratív” házkutatást tartottak – vagyis olyat, amelyhez nincs szükség bírósági felhatalmazásra.

02:01 Elmarad a keddi belga–spanyol meccs

A belga hatóságok terrorveszélyre hivatkozva lefújták a brüsszeli barátságos találkozót.

01:42 Huszonnégy nem a szíriai menekültekre

Az Egyesült Államokban már 24 olyan szövetségi állam van – Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, Nebraska, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas és Wisconsin –, amelynek kormányzója jelezte, hogy nem fogad be szíriai menekülteket. Egy kivétellel – a New Hampshire-i demokrata Maggie Hassan kivételével – mindegyik szövetségi államban republikánus kormányzó van hatalmon – írja a Newsweek honlapja.

A New Jersey-i Chris Christie azt mondta, ellenzi mindenféle szíriai menekült érkezését - még csecsemőkét is –, a dél-karolinai Nikki Haley pedig úgy nyilatkozott, az ő részéről jöhetnek menekültek, de kizárólag olyanok, akik nem szíriaiak vagy Szíriából indultak útnak.

23:58 Házkutatás az egyik merénylőnél

November 10–17. között az egyik öngyilkos merénylő, Ibrahim Abdeslam lakást bérelt Párizs egyik északkeleti külvárosában, Bobigny-ben. A házkutatás során a biztonságiak fegyvereket nem találtak, csak mobiltelefonok és más kommunikációs eszközök kerültek elő – erősítették meg hivatalos források a Le Figaro korábbi értesülését.

23:46 Trump elgondolkodna

Az amerikai ingatlanmilliárdos, aki az USA republikánus elnökjelölti versenyének világszerte ismert szereplője, úgy nyilatkozott, hogy az esetleges megválasztása után mérlegelné, hogy minden mecsetet bezárat az Egyesült Államokban. „Utálnék így dönteni, de ez olyasvalami, amin bárkinek komolyan el kell gondolkodnia” – mondta.

23:39 Francia trikolór az amerikai nagykövetségen

Kerry érkezésére az Egyesült Államok párizsi nagykövetsége twittelt egy képet a francia trikolór színeibe, kék-fehér-pirosba öltöztetett épületről.

23:29 Milliárdokat kapnak a brit különleges erők

A brit kormány több milliárd fonttal megemeli a fegyveres erők különlegesen kiképzett alakulatainak költségvetését – közölte hétfőn este David Cameron. A pénzből egyebek mellett kétszeresére emelik a légierő drónjainak számát, új harci repülőgépeket szereznek be, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növelik a hadsereg különleges alakulatainak fejlesztésére fordított összeget – írja az MTI.

23:21 Permanens szükségállapot

A Libération ezzel a címlapján fog megjelenni holnap. Hollande szeretné, ha a szükségállapotot Franciaországban három hónapig tartanák fenn, amihez azonban az elnöknek még parlamenti jóváhagyásra van szükség. A szükségállapot maximális időtartama jelenleg 12 nap lehet.

22:59 Abdeslamot nem találták meg

Strasbourg egyik negyedében, Neudorfban este a francia biztonságiak tartottak egy nagyszabású razziát egy bejelentés nyomán, hogy Salah Abdeslam talán ott bujkál, de a férfit nem találták meg, a művelet véget ért. Abdeslamot utoljára a francia–belga határon látták szombat reggel, és bár félreállították a kocsiját Cambrai mellett, végül hagyták továbbmenni. A francia hatóságok akkor állítólag még nem sejtették, hogy köze lehet a pénteki merényletsorozathoz.

22:46 Nem hisznek Obamának

Tizenötre nőtt hétfő délutánra az Egyesült Államok azon szövetségi államainak száma, amelyek a párizsi terrortámadások nyomán nem kívánnak szíriai migránsokat befogadni. A CNN szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Illinois, Indiana, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Ohio, Texas, Wisconsin, Észak-Karolina és New Hampshire kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.

Rand Paul szenátor, republikánus elnökjelölt-aspiráns – írja az MTI – bejelentette, hogy törvénytervezetet kíván benyújtani, amelynek értelmében azonnali moratóriumot vezetnének be az amerikai vízumok kiadására a dzsihadista csoportok elől menekülők számára. Az intézkedés mintegy 30 országot érintene, és várakozási időt vezetne be az olyan személyek ügyében, akik vízummentességet élvező államokból kívánnak beutazni az Egyesült Államokba.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn a G20 kétnapos csúcsa utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, nem szabad összekapcsolni a menekültkérdést a terrorizmussal.

22:40 Ez nem a civilizációk harca

Az Iszlám Állam ellen háborút hirdető hangok ellenére minden magas rangú amerikai és francia politikus sietve cáfolja, hogy pénteken Párizsban a civilizációk harca kezdődött el. A nyilvánvalóan huntingtoni ihletésű feltevést elutasította Hollande és a hétfő esti franciaországi földet érése után Kerry is. A dzsihadisták amúgy hisznek benne.

22:34 Házi őrizet

Az AFP kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a biztonsági intézkedések keretében ezután házi őrizet vár minden francia állampolgárt, aki Szíriából tér vissza Franciaországba.

22:04 A terror arca

A pénteki merényletsorozat feltételezett értelmi szerzőjéről a Guardian írt egy kis portrét. Abdel-Hamid Abu Oud egy marokkói bevándorló család fiaként született Brüsszelben. Huszonnyolc éves, tavalyelőtt szállt be a Szíriában zajló polgárháborúba az Iszlám Állam oldalán, amelynek azóta afféle sztárdzsihadistája lett. Többször szerepelt a szunnita szélsőséges terrorszervezet online magazinjában, a Dabikban, ahol nyíltan beszélt azoknak a „kereszteseknek” a terrorizálásáról, akik a muszlimok ellen vívnak harcot, de feltűnt egy videóban is, amelyen egy terepjárót vezet, és négy megcsonkított holttestet vonszol maga után.

Abu Oud 2014 elején visszatért Belgiumba, ahol Verviers-ben toborzott újoncokat az Iszlám Államnak. Bár ezt a sejtet a helyi hatóságok felszámolták, és júliusban a társait 20 év börtönre ítélték, Abu Oud megúszta, sikerült Szíriába szöknie a felelősségre vonás elől. Állítólag ő a katonai parancsnoka annak a területnek, amely az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozik a szíriai Deir ez-Zor körül.

Egy másik ügyben emberrablással is megvádolták, ő volt ugyanis az, aki 2014-ben a család tudta nélkül magával vitte a 13 éves öccsét, Juneszt Szíriába, aki ezzel kiérdemelte „a világ legfiatalabb dzsihadistája” nem túlságosan hízelgő címét. A saját apja jelentette fel.

20:57 Tárgyalnak az együttműködésről

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfő este megérkezett Párizsba tárgyalni az amerikai–francia együttműködésről az Iszlám Állam elleni fellépésben. „Mindannyian párizsiak vagyunk” – nyilatkozta. A politikus holnap találkozik Hollande-dal az Élysée-palotában.

20:31 Háromszáz méter könny

Egy megható kép arról, hogyan lehet kisgyerekeknek elmondani, hogy mi történt pénteken Párizsban.

20:06 Valami új

Felfegyverzett rendőrök fognak vigyázni a biztonságra a keddi Anglia–Franciaország barátságos futballmeccsen – jelentette be a londoni rendőr-főkapitányság. A mérkőzést a helyszínen, a Wembley-ben nézi meg Vilmos herceg is. Eredetileg nem úgy volt, hogy ő elmegy a meccsre. A pénteki merényletsorozat után született meg ez a döntés.

19:46 JeSuisEnTerrasse

Fotó: Twitter

A terrorizmus elleni kiállás jegyében a Twitteren kezd mozgalommá válni a #JeSuisEnTerrasse hashtag. Aki beül valahova egy kávéra, készít egy képet az asztaláról és posztolja, azt kiáltja világgá, hogy nem fél azután sem, hogy pénteken Párizs központjában több bárra és étteremre is golyózáport zúdítottak dzsihadisták.

19:40 Rablás a gyászszünetben

Kiraboltak egy bisztrót a párizsi áldozatokra emlékező gyászszünet alatt.

19:30 Orbánban rögtön megszólalt a vészcsengő

A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is „ezen a vonalon haladt”, nem kell megváltoztatnia gondolkodását – mondta Orbán Viktor az M1 aktuális csatornának adott interjújában. A miniszterelnök a párizsi merényletekkel kapcsolatban kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt. Orbán Viktor elmondta: amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, „a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt”. Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket – emlékeztetett.

19:15 Hánykolódik, de nem süllyed el

Trikolórba borult az Eiffel-torony
Trikolórba borult az Eiffel-torony
Charles Platiau / Reuters

Nemzeti színű kivilágítást kapott a hétfőn újra megnyílt Eiffel-torony Párizsban. Az MTI jelentése szerint a francia  lobogó kék-fehér-piros színei hétfő, kedd és szerda este fogják megvilágítani az Eiffel-tornyot, amely a merényletek óta hétfő délutánig zárva tartott. A toronyra kivetítik Párizs latin nyelvű jelmondatát is (Fluctuat nec mergitur – Hánykolódik, de nem süllyed el).

18:55  „Mindent itt hagyok, ha így kell élnem”

Jérôme elmesélte munkatársainknak, milyen volt a terror éjszakája pénteken a Bataclan klubban:

18:40 Üzent a Bataclan

„Kedves Barátaink! Nem lehet szavakkal kifejezni a szomorúságunkat. Együttérzünk az áldozatokkal, a sérültekkel és mindannyiuk családtagjaival. Sokan gyülekeztek a helyszínen, de a rendőrség még dolgozik. Azonnal értesíteni fogunk benneteket, amint lehetőség adódik arra, hogy a klub elé gyertek. Köszönjük a támogatásotokat” – írta közleményében a Bataclan. A klubban 89-en vesztették életüket pénteken, és több mint százan sebesültek meg.

Fotó: Christian Hartmann / Reuters

18:30  „Elpusztítjuk az Iszlám Államot

Francois Hollande a parlament előtti beszédében jelezte, hogy Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozni fog az Iszlám Állam elleni harc koordinálásáért. Elpusztítjuk az Iszlám Államot – hangoztatta, de ami a harcot illeti, Obama hétfőn a maga részéről inkább visszafogottan nyilatkozott, kategorikusan kizárva amerikai szárazföldi egységek bevetését Szíriában. Az amerikai elnök szerint ez hiba lenne, mert – indokolta – nem az Iszlám Állam fennhatósága alatt lévő területek elfoglalása a cél, hanem hogy megváltoztassák a játékszabályokat, amelyek kedveztek a szélsőségesek felemelkedésének.

18:20 Szezont a fazonnal

Obama a kétnapos antalyai G20-csúcs után a török fővárosban, Ankarában állt az újságírók elé, a Guardian szerint kissé feszült hangulatú sajtótájékoztatón egyértelműen leszögezte, el kell kerülni, hogy a menekültkérdést összekapcsoljuk a terrorizmussal. „A terrorizmus azokat az embereket fenyegeti a leginkább, akik emiatt menekülésre vannak kényszerítve Szíriából. Ők a legsérülékenyebbek, nekünk pedig nem szabad bezárni a szívünket az ilyesféle erőszak áldozatai előtt. Ez azzal kezdődik, hogy a menekültkérdést nem kapcsoljuk össze a terrorizmussal” – üzent Obama a xenofób hőbörgőknek.

18:10 Tisztázták a merénylők testvérét

Vádemelés nélkül kiengedték az őrizetből Mohamed Abdeslamot, a szökevény terrorista, Salah Abdeslam és az egyik öngyilkos merénylő, Ibrahim Abdeslam fivérét. A férfi hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a családja nem tud Salah hollétéről, és azzal sem voltak tisztában, hogy Mohamed, illetve Salah radikalizálódott. „A családot megdöbbentette, ami történt. Együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival” – hangzik a közlemény. (Ibrahim felrobbantotta magát egy bárnál, a Comptoir Voltaire-nél, Salahot pedig amiatt a belga rendszámú VW Polo miatt keresik, amellyel a terroristák egy csoportja végighajtott a városon, az első támadásuktól, a Le Carillon-ra zúdított golyózáportól a Bataclan klubban tartott vérengzésig.) 

Így emlékeznek az áldozatokra a párizsi Place de la Republique-en
Így emlékeznek az áldozatokra a párizsi Place de la Republique-en
Christian Hartmann / Reuters

18:00 Páncélosok cirkálnak Rómában

Fémdetektoros ellenőrzés bevezetését tervezik a firenzei Uffizi-képtárban, valamint a velencei karnevál résztvevőit is azonosítani akarják. Az olaszországi légi forgalmat felügyelő hatóság kiemelt ellenőrzést rendelt el hétfőtől az olaszországi repülőtereken. A római Szent Péter tér és a Vatikán környékén a rendőrség eddig nem látott páncélos járművei tűntek fel. Ugyanitt több száz biztonsági ember teljesít civilben szolgálatot.

17:45 Lecsaptak az Iszlám Államra

Az Iszlám Állam egyiptomi ágának legkevesebb tizenkét – egyes források szerint 24 – harcosával végeztek a kormányerők a Sínai-félsziget középső részén. Egyiptomi sajtójelentések szerint a hadseregnek sikerült a Sínai Tartomány további 12 tagját elfognia. Részletek: >>>

Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam Dabig című online újságjában
Abdel-Hamid Abu Oud az Iszlám Állam Dabig című online újságjában
Reuters

17:10 Ők gyilkoltak Párizsban

Kik követték el a 129 halálos áldozattal járó párizsi merényletsorozatot? Honnan érkeztek a gyilkosok? Ennek néztünk utána: >>>

16:50 Szükségállapot három hónapig

Francois Hollande francia államfő beszélt arról is, hogy a szükségállapotot három hónapig fenntartják. Az erről szóló törvénymódosítás mellett az alkotmányt is módosítják, az alaptörvényben szerepelnie kell, hogy a kettős állampolgárokat megfoszthassák a francia állampolgárságuktól. Azokat a külföldieket, akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra nézve, gyorsan ki fogják utasítani.

Francois Hollande francia államfő (középen), Manuel Valls kormányfő (jobbra) és Najat Vallaud-Belkacem oktatásügyi miniszter (balra) egyetemisták társaságában egyperces csenddel adózik az áldozatok emléke előtt a párizsi Sorbonne egyetemen
Francois Hollande francia államfő (középen), Manuel Valls kormányfő (jobbra) és Najat Vallaud-Belkacem oktatásügyi miniszter (balra) egyetemisták társaságában egyperces csenddel adózik az áldozatok emléke előtt a párizsi Sorbonne egyetemen
Guillaume Horcajuelo / MTI/EPA

Az elnök bejelentése szerint a rendvédelmi erők jelentős támogatást kapnak. A hadseregben 2019-ig nem szüntetnek meg munkahelyeket, a rendőrségi munkahelyek számát ötezerrel, az igazságszolgáltatásét kétezer-ötszázzal megemelik, és ezerrel több határőrt is várnak.

16:39 „Franciaország háborúban áll”

Francois Hollande elnök Versailles-ban tart beszédet a parlament alsó- és felsőházának együttes ülésén. Franciaország háborúban áll. Egy dzsihadista hadsereg harcol ellenünk, mert Franciaország a szabadság hazája, és mert Franciaország az emberi jogok hazája” – mondta.

Muzulmán férfi  imádkozik a párizsi Bataclan közelében
Muzulmán férfi imádkozik a párizsi Bataclan közelében
Daniel Ochoa de Olza / MTI/AP

Francia elnök 2009 óta először szólal fel a parlament alsó- és felsőházának az együttes ülésén. Az akkori államfő, Nicolas Sarkozy – aki most a vezető ellenzéki párt, a Köztársaságiak (LR) elnöke – a gazdasági válságról beszélt.

Francois Hollande francia államfő érkezik a parlament rendkívüli ülésére
Francois Hollande francia államfő érkezik a parlament rendkívüli ülésére
Michel Euler / Reuters

16:20 A merényletre figyelmeztetett, letartóztatták

Múlt hét elején egy Párizs elleni merényletről beszélt egy 39 éves algériai férfi, akit Németországban letartóztattak. Részletek: >>>

16:15 Nem stimmelnek a párizsi merénylő adatai

A Stade de France mellett robbantó egyik férfi Ahmad Al-Mohammad néven jutott be Európába egy szír útlevéllel. Az irat szerint a férfi 1990-ben született Idlibben. Délelőtti sajtóértesülések szerint a férfit Görögországban regisztrálták október elején.  Párizsban találták meg az útlevelét maradványai mellett, azonban hétfőn délutánra erősen kérdésessé vált személyazonossága.

Fotó: Eric Vidal / Reuters

16:00  Két embert gyanúsítanak a párizsi terror miatt

A hétvégén letartóztatott hét személy közül ötöt már elengedtek, és kettőt gyanúsítanak azzal, hogy terrorszervezetek tagja, illetve hogy közük lehet a pénteki párizsi merényletsorozathoz. Azt is tudatták továbbá, hogy a hétfői rendőrségi akció során végül senkit sem vettek őrizetbe.

Gyanús autót pakoltak szét a rendőrök Brüsszelben
Gyanús autót pakoltak szét a rendőrök Brüsszelben
Eric Vidal / Reuters

15:45 „Ugyanolyan kötelező lesz a zöld félhold, mint egykor a sárga csillag?”

Állásfoglalásban tiltakoztak a Szlovákiában élő muszlimok Fico kijelentései ellen.

15:35 A belgák szerint csak pletyka Abu Oud érintettsége

A francia hatósági forrásokból kiszivárgott információk, amelyek szerint a jelenleg Szíriából tartózkodó, belga illetőségű Abu Oud volna a pénteki párizsi támadások értelmi szerzője, megerősítetlen pletyka pusztán a belga ügyészség szerint. Nemrég egy francia nyomozati szervekhez közel álló forrás valószínűsítette a Reutersnek nyilatkozva Abu Oud érintettségét, a cáfolat erre a hírre érkezett.

Jean Jullien francia művész megemlékezése Nantes-ban
Jean Jullien francia művész megemlékezése Nantes-ban
Stephane Mahe / Reuters

Belga kommandósok razziáznak Brüsszelben
Belga kommandósok razziáznak Brüsszelben
Yves Herman / Reuters

15:20 Martin Schulz a menekültekért emelt szót

Az Európai Parlament elnöke egy interjúban leszögezte, hogy az Európába tartó menekült tömegek nem tehetőek felelőssé a pénteki párizsi terrorcselekményekért. Azok, akik Szíriából menekülnek gyerekeikkel a karjukon, szerinte többek között „az Iszlám Állam elől menekülnek, azok elől, akik a párizsi merényletekért is felelnek. Épp az elől a terror elől futnak, amelyet most mi is átélünk. Számukra ez mindennapossá vált. Őket hibáztatni az áldozat és a bűnös összekeverése volna” – nyilatkozta a Le Monde-nak ma Schulz.

14:35 Törökország előre figyelmeztetett Omarra

A 29 éves Omar Ismail Mostefai, a Bataclan koncertteremben elkövetett vérengzés egyik elkövetője miatt a török hatóságok kétszer is szóltak a francia társszerveknek – írta a Guardian.

Járőrök a párizsi Diadalívnél
Járőrök a párizsi Diadalívnél
Charles Platiau / Reuters

14:20 Igazolniuk kell magukat a szülőknek

Rendőrök álltak őrt két nagy francia iskola előtt az ír fővárosban hétfőn. A szülőket arra kérték, hogy az osztálytermekből egyenesen haza vigyék a gyerekeiket. Részletek: >>>

Fotó: Charles Platiau / Reuters

14:10 „Fico lerombolta a szabadság mítoszát”

Közleményben tiltakozott a szlovákiai Iszlám Alapítvány a szlovák kormányfő botrányos kijelentése miatt.

Béke, szeretet, death metál

Peace Love Death Metal. Ez volt az Eagles Of Death Metal nevű amerikai együttes debütáló albumának címe. A lemez borítója a párizsi borzalmakra emlékeztető profilképpé vált tízezrek Facebook-oldalán. Rosszkor volt rossz helyen a banda, vagy kifejezetten ellene támadtak? Csepelyi Adrienn írása: >>>

13:50 Hadat üzent az Anonymous

Totális háborút hirdetett az Anonymous hackercsoport az Iszlám Állam ellen a párizsi terrortámadások miatt.

13:30 Orbán: minket támadtak meg

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Visszafogott beszéddel készült saját bevallása szerint a miniszterelnök a parlamentben, de mégsem állta meg, hogy ne jelentse ki: a párizsi események igazolták, hogy kormánya jól mérte fel a veszélyt, és szinte egyedüli volt, amely a kerítésépítéssel hatékonyan lépett fel a migráció ellen. M. László Ferenc parlamenti tudósítása: >>>

Ne higgyünk Kasszandrának?

Ha akadna francia futballszurkoló, aki pénteken éjfél körül kapcsolta volna be a tévékészülékét, a Marseillaise-t éneklő drukkerek láttán bizonyára konstatálta volna, hogy nagyszerű, nyertek a fiúk, megverték a világbajnok németeket. S ha a francia válogatott 2-0-ás győzelméről nem is szerzett volna tudomást – erről a Stade de France-ból érkező kommentárok nem szóltak –, olyasmit láthatott volna, ami sporteseményen párját ritkítja... Seres Attila cikke: >>>

13:20 „Nem akart ő megölni senkit, csak stresszes volt"

A 31 éves Ibrahim Abdeslam a Comptoir Voltaire kávézó előtt robbantotta fel magát pénteken este. Édesanyja szerint fia jóravaló gyerek volt, és nem akart ő megölni senkit, csak stresszes volt – írja a brit Daily Mail.

13:00 Ausztriában azonnali intézkedéseket vezettek be

A párizsi merényletek miatt azonnali biztonsági intézkedések bevezetéséről tájékoztatott az osztrák belügyminisztérium hétfőn, egyebek között az államvédelmi és az adatvédelmi hivatal, valamint a speciális egységek munkájának megerősítéséről döntöttek.
Részletek: >>>

12:40 Razziák Molenbeekben

Brüsszelből számos forrás számolt be arról, hogy a rendőrség megszállta Molenbeek városrészt, több szemtanú robbanásszerű hangokat is hallott.

Bombariadó miatt tűzszerész alakulatok lepték el Brüsszelt
Bombariadó miatt tűzszerész alakulatok lepték el Brüsszelt
Eric Vidal / Reuters

Közös ellenség az Iszlám Állam

Másfél éven belül új alkotmány alapján választásokat tartanának Szíriában – így rendelkezik az a menetrend, amelyet az arab országot sújtó válság rendezésére hivatott nemzetközi tárgyaláson, Bécsben fogadtak el. A terrorizmus elleni harc és Szíria vált a fő témává a G20 országcsoport törökországi csúcstalálkozóján is. Poór Csaba írása: >>>

12:30 Cameron: Kompromisszum kell Putyinnal

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerint a Szíria jövőjével kapcsolatos komoly nézetkülönbségeik ellenére a Nyugatnak és Oroszországnak kompromisszumot kell kötnie egymással, hogy közösen léphessenek fel az Iszlám Állam ellen. Tovább a cikkre: >>>

Gyászolók Nantes-ban
Gyászolók Nantes-ban
Stephane Mahe / Reuters

12:20 Megint kihúzta a gyufát a Facebook az araboknál

Az arab világ meglehetős ingerültséggel reagált arra, hogy a biztonsági ellenőrzés (safety check) funkció nem volt elérhető a bejrúti terrortámadás során a Facebookon, míg az órákkal később érkező párizsi terrorhullámnál már igen.

Tűzszerészek lepték el Brüsszelt
Tűzszerészek lepték el Brüsszelt
Eric Vidal / Reuters

12:00 Újabb merényleteket készítenek elő

Hétfői nyilatkozatában Manuel Valls, Franciaország miniszterelnöke arra figyelmeztetett, hogy terrorista csoportok információik szerint további támadásokat készítenek elő, és nem csak Franciaországban.

Több százan gyászoltak Lyonban
Több százan gyászoltak Lyonban
Robert Pratta / Reuters

11:00 A vérengzés kitervelőjének barátját keresik

Gyerekkori barátja a párizsi vérengzés feltételezett értelmi szerzőjének, Abdel-Hamid Abu Oudnak Salah Abdeslam, aki ellen a párizsi vérengzés miatt a belga hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, és akit a francia rendőrség is köröz – írta a La Derniere Heure belga napilap hétfőn.

Abdelhamid Abaaoud - ő lehetett a párizsi vérengzés értelmi szerzője
Abdel-Hamid Abu Oud – ő lehetett a párizsi vérengzés értelmi szerzője

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.