A vatikáni bíboros szerint „az emberiség veresége” a melegházasság legalizálása

„Nagyon elkeserített az eredmény” – mondta Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár kedden este a katolikus Írországban múlt héten rendezett népszavazással kapcsolatban, amely legalizálta a melegházasságot.

Egy Rómában rendezett konferencián az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a referendum kimenetele nemcsak a keresztény elveket tekintve jelent vereséget, hanem „az emberiség veresége”. „Az egyháznak tudomásul kell vennie a valóságot, de olyan értelemben, hogy meg kell erősíteni elkötelezettségét az evangelizáció mellett” – idézi a Vatikán második emberének számító Parolin bíborost a Guardian.

A vatikáni diplomáciát vezető Pietro Parolin szavai bizonyára vitát gerjesztenek majd az egyházon belül is. Ferenc pápa ugyanis sokkal békülékenyebb álláspontot képvisel a homoszexualitás ügyében, bármelyik elődjénél. „Ha egy ember meleg, de keresi az Urat és jóakarattal van telve, ki vagyok én, hogy ítélkezzek felette?” – mondta még 2013-ban, a Brazíliából hazafelé tartó gépen a riportereknek.

Felszólalásában a vatikáni diplomáciát vezető Pietro Parolin kitért a Franciaország által még januárban vatikáni nagykövetnek jelölt Laurent Stefanini ügyére is, akinek akkreditációját a Szentszék még nem fogadta el. Párizsi tisztviselők és a francia sajtó szerinte ennek oka az, hogy Stefanini – aki egyébként François Hollande protokollfőnöke és közeli bizalmasa – nyíltan vállalja homoszexualitását.

Laurent Stefanini áprilisban találkozott Ferenc pápával, aki állítólag közölte vele, hogy nincs semmi kifogása ellene, de nem tetszett neki az, hogy a házasság intézményét kiterjesztették a homoszexuális párokra Franciaországban, és az sem, ahogy azt a kormányzat szerinte erővel átvitte. A francia elnöki hivatal szerint „a kinevezési procedúra folytatódik”, a francia diplomácia „nagyon reméli, hogy a válasz pozitív és gyors lesz”.

Ahogy arról beszámoltunk, szombaton, a világon először Írországban népszavazással legalizálták a melegházasságot. Mint az MTI emlékeztet, a L'Osservatore Romano című szentszéki napilap kihívásnak nevezte az egyház számára az ír népszavazást, amelyen a résztvevők 62,1 százaléka mondott igent a melegházasságra. A részvételi arány 60,5 százalék volt.

Ezzel egy időben Matteo Renzi olasz kormányfő bejelentette, hogy az olasz kormány is napirendre tűzi a kérdést, és a melegek közötti élettársi kapcsolatok törvényes elfogadásáról júliusban kezdődik el a vita az olasz parlamentben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.