A Vatikán nem kér homoszexuális nagykövetet

Ferenc pápa állítólag nem volt hajlandó elfogadni Franciaország új vatikáni nagykövetének jelölését, mivel nyíltan homoszexuális. Egyes vélemények szerint azonban inkább egy diplomáciai ballépés áll az ügy hátterében.

Normális esetben egy diplomatajelölt mandátumát másfél hónap alatt fogadja ez a Vatikán, ám ha ennél hosszabb ideig nem érkezik válasz, az elutasításnak számít. Vezető tisztviselők szerint ez a helyzet Laurent Stefanini esetében is, akit Franciaország ajánlott nagykövetének. Stefanini egyébként François Hollande protokollfőnöke és közeli bizalmasa, mellesleg nyíltan homoszexuális.

Párizsi tisztviselők és a francia sajtó szerint ez az oka annak, hogy a Vatikán még válaszra sem méltatta Stefaninit, aki januárban adta be jelentkezését – írja a The Local című, angol nyelvű francia hírportál.

A Le Journal du Dimanche vatikáni bennfentesekre hivatkozva azt írta, hogy az elutasításról maga a pápa döntött.

Franciaország egyébként 2007-ben is jelölt nagykövetnek egy meleg diplomatát, de a Szentszék akkor is a néma elutasítás taktikáját választotta.  

Stéphane Lemessin, egy francia katolikus pap, aki blogot vezet egyházi ügyekről, azt írja, hogy Stefaninit nem a szexuális beállítottsága miatt utasítják el. Lemessin szerint az, hogy egy jelöltet előbb mutatnak be a sajtónak, mint a Vatikánnak, diplomáciai értelemben nem a legtisztességesebb húzás. Őt támasztja alá az is, hogy Ferenc pápa elődjénél jóval liberálisabb nézeteket vall a homoszexualitással kapcsolatban. Egy interjúban például azt mondta: „Ha egy homoszexuális személy keresi Istent és jó szándékú, ki vagyok én, hogy bíráljam?"

Ezen felül annak is hangot adott, hogy a homoszexuálisokat nem szabad a társadalom peremére szorítani, hanem segíteni kell integrációjukat. Ám ezek a megnyilatkozások nem jelentik azt, hogy Ferenc pápa eltörölte volna a katolikus egyház álláspontját a melegekkel kapcsolatban, hisz házasságukat nem támogatja. Franciaországban 2013-tól fogadják el az azonos neműek kapcsolatát a heteroszexuálisokéval azonos jogúnak. Ez országos tiltakozási hullámot váltott ki a katolikus közösségek részéről.

Az ügy valószínűleg még nincs lezárva, hisz nemcsak a sajtó, de befolyásos személyek is támogatják Laurent Stefaninit. André Vingt-Trois párizsi bíboros állítólag már közbenjárt a pápánál, hogy vegyék elő újra jelölését, hisz az 54 éves férfi már dolgozott tisztviselőként a vatikáni nagykövetségen. A La Croix pedig azt írja, Jean-Louis Tauran bíboros, egykori vatikáni külügyminiszter is támogatja Hollande bizalmasának kinevezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.