Az amerikai zavargások egyetlen képben

Egy fegyvertelen fiatal nő felé szaladó rohamrendőrök képét már most legendásnak kiáltotta ki az amerikai közösségi média - számolt be a CNN.

A békés ellenállást megtestesítő nő a Baton Rouge-i rendőr-főkapitányság épülete előtt állt az úttesten, ezzel tüntetve a múlt héten meghalt Alton Sterling és a többi, rendőri intézkedés során életét vesztett fekete halála miatt.

Tüntető a Baton Rouge-i rendőrség előtt
Tüntető a Baton Rouge-i rendőrség előtt
Jonathan Bachman / Reuters

A 37 éves fekete Alton Sterlinget két rendőr lőtte le kedden intézkedés közben, mert egy névtelen bejelentésben valaki azt állította, hogy a férfi fegyverrel fenyegetőzött. 

Egy nappal később a 33 éves Philando Castile-t saját kocsijában lőtte le az őt igazoltató rendőr. A minnesotai Falcon Heights-ban történt esetet a férfi mellett ülő barátnője Facebookon élőben közvetíttette.

A halálesetek hatására kiújultak a zavargások Amerikában a feketék elleni rendőri túlkapások miatt. Kedd óta több százan tüntetnek mindkét eset helyszínén a "Black lives matter" (A feketék élete számít) jelszó alatt.

Csütörtökön Dallasban egy fegyveres öt rendőrrel végzett, nyolc embert pedig megsebesített. Elmondása szerint fehér embereket, fehér rendőröket akart ölni a fekete életek kioltása miatt. Az egykori katonát a rendőrök egy robotra szerelt bombával ölték meg végül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.