Vérbosszú Dallasban - Öt rendőrt lőttek le az ártatlanul megölt feketékért

Három gyanúsított a rendőrség kezén van, a negyedik elkövető a hatóságokkal vívott tűzharc során életét vesztette. A férfi halála előtt bombákkal fenyegetőzött, de a szakértők nem találtak robbanószert a környéken. A történtekkel kapcsolatban Barack Obama amerikai elnök közleményt adott ki.

Dallas polgármestere, Mike Rawlings és David Brown rendőrfönök sajtótájékoztatóján osztott meg részleteket az ügyről. Bár a gyanúsítottról sok mindent nem árultak el és az újságírók kérdéseire sem válaszoltak vele kapcsolatban, annyit elmondtak, hogy a tűzharc során a tárgyalások nem vezettek eredményre, így a rendőrök nem láttak más megoldást, minthogy egy robotra erősített bombával öljék meg a lövöldözőt. Korábbi hírek öngyilkosságot emlegettek, de a férfi a robbanásban halt meg.

Az elkövető halála előtt még elmondta, hogy fehér embereket, fehér rendőröket akart gyilkolni, mert el volt keseredve a korábbi napok lövöldözései és a Black Lives Matter mozgalom miatt. Bevallása szerint egyedül követte el a támadásokat, és semmilyen terrorszervezettel nem állt kapcsolatban. A polgármester elmondta: a legtöbb sérültet már ki is engedték a kórházból, de néhányukat még kezelik. Péntek délben az áldozatokért megemlékezést tartanak a városban.

Bár a dallasi rendőrfőnök szerint az elkövető egyedül dolgozott, az Index kiszúrta, hogy a támadásokat a Facebookon magára vállalta egy Black Power Political Organization nevű egyesület. Oldaluk most már nem elérhető, de itt még látható a Google-ban tárolt változat: posztjukban #BlackPower és #BlackKnights hashtagekkel kerestek mesterlövész orgyilkosokat. A csoport a lövöldözés előtt egy másik posztban azt írta, hogy igazságot akart szolgáltatni Alton Sterlingnek (az egyik nemrégiben lelőtt fekete férfinek). Elmondásuk szerint a rendőrfőnököt és családját is megfenyegették.

Korábban az El Centro parkolóház második emeletén legalább egy óráig tartott a küzdelem a rendőrök és a negyedik gyanúsított között. Egy robbanást is lehetett hallani. Közeleg a vég - mondta a hatóságokkal tárgyaló elkövető, aki azt állította, hogy az egész parkolóház és a garázs, valamint a belváros is bombákkal van tele - írja a Washington Post. A férfi ezután nem sokkal meghalt.

Ezelőtt már három gyanúsítottat őrizetbe vettek, miután öt rendőr meghalt, hat társa és két civil pedig megsérült, amikor lövések dördültek az ártatlan feketék lelövése miatt tiltakozó tüntetéseken a Texas állambeli Dallasban, az Egyesült Államokban. 

Három másik embert is elfogtak a rendőrök: egy nőt, aki a negyedik gyanúsított közelében tartózkodott, valamint két férfit is, akiket egy sötét Mercedesben állítottak meg, miután egyikük egy csomagot dobott be a kocsi csomagtartójába, majd társával megpróbált elhajtani.

Korábban egy Mark Hughes nevű férfi feladta magát, miután a rendőrök a lakosság segítségét kérve közzétettek róla egy fotót, amin egy puskával látható. Hughes-nak, mint nemrég kiderült, nem volt köze az esethez, így szabadon engedték. 

A média úgy tudja, hogy az egyik civil sérült neve Shetamia Taylor, akit akkor lőttek lábon, amikor fiait védte a fegyverektől. Taylor sérülései nem életveszélyesek.

Három sérült rendőr nevét is nyilvánosságra hozták: Omar Cannon, Misty McBride és Jesus Retana valószínűleg mindannyian felépülnek. A halálos áldozatok közül egyet erősítettek meg a sajtónak: a 43 éves Brent Thompsonét, aki közlekedési rendőrként dolgozott a városban.

A Dallas Morning News azt írja, hogy az orvlövészek Dallas belvárosában, a Market és a Main Street kereszteződésénél, a Kennedy-emlékműhöz közel nyitottak tüzet a rendőrökre, valószínűleg bosszúból két ártatlan fekete férfi halála miatt, akivel rendőrök végeztek nemrég. Az egyik orvlövész a kivezényelt kommandósokkal vívott tűzharc után elkapták – ebben a tűzharcban senki sem sérült meg –, egy másik férfi pedig, aki ellen körözést adtak ki, önként jelentkezett a hatóságoknál.

David Brown dallasi rendőrfőkapitány bejelentése szerint az orvlövészek „lesből”, egy-egy épület tetejéről nyitottak tüzet a rendőrökre helyi idő szerint este 8 óra 58 perckor. A mellett a gyanúsított mellett, akivel a kivezényelt kommandósok tűzharcot vívtak, találtak egy csomagot is, amelyet tűzszerészek vizsgálnak át. A másik gyanúsított este 11 óra 30 perckor adta fel magát.

Csütörtökön az Egyesült Államok több nagyvárosában is felvonulást tartottak, tiltakozásul két olyan fekete férfi halála miatt, akit fehér rendőrök lőttek le nemrég. Egyiküket, Anton Sterlinget a louisianai Baton Rouge-ban, a másikat, Philando Castile-t a minnesotai St. Paulban  lőtték le rendőri intézkedés közben. 

Amikor Dallasban este a lövések eldördültek, a tüntetők pánikban kezdtek el fedezékbe menekülni. Egy háromgyermekes anya, Renee Sifflet a káoszban szem elől tévesztette az egyik gyermekét, akit a tömeg elsodort mellőle – írja a Washington Post. „Azért hoztam el őket a tüntetésre, hogy amikor idősebbek lesznek, elmondhassák, milyen pozitív élményben volt részük. Ehelyett ezt kellett átélniük – mesélte Sifflet. Egy másik szemtanú, Ismael Dejesus a hotelszobájából filmezte le az eseményeket, a férfi szerint az egész egy kivégzésre hasonlított.

Steve Moore nyugdíjazott FBI ügynök a CNN-nek nyilatkozva elmondta: a támadást előre megtervezhették. Talán a helyszín nem volt biztos, de a logisztika és a lőszermennyiség is arra utal, hogy már régóta készültek a lövöldözésre – jelentette ki Moore.

Az amerikai elnököt, aki jelenleg Varsóban tartózkodik egy kétnapos NATO-eseményen, értesítették a lövöldözésekről. Barack Obama néhány perce nyilvánosságra került nyilatkozata szerint „a gonosz, aljas és kiszámított támadás" miatt egész Dallas gyászol. Obama már tegnap is közleményt adott ki a két lelőtt fekete férfi miatt, ma pedig kénytelen volt megismételni szavait. Az elnök a részvétnyilvánítás mellett elmondta, az igazságszolgáltatási rendszer faji megkülönböztetései miatt még mindig aggódnunk kell. Obama ismét kitért arra is, hogy milyen nehéz munkájuk van a rendőröknek, és mégis milyen kiválóan végzik azt a legtöbben. Az elnök elmondta: az erős fegyverek teszik ezeket a támadásokat még halálosabbá és tragikusabbá.

A CNN szerint a szeptember 11-i események óta ez a legsúlyosabb támadás, ami az amerikai rendőrséget érte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.