Facebookon kért segítséget a közúti ellenőrzésen meglőtt fekete férfi barátnője

Philando Castile autóját egy kiégett hátsó lámpa miatt állította meg a rendőrség, néhány perccel később azonban karon lőtte a járőr a 32 éves fekete férfit. Ekkor kapcsolta be a mellette ülő barátnője a facebookos élő közvetítést, és kommentálta is az eseményeket.

"Egy rendőr megölte a barátomat! Megpróbálta elővenni a jogosítványát és lelőtte" - narrálta a történteket a nő, aki ekkor még összeszedettnek és inkább mérgesnek tűnt. A sofőrülésen Philando Castile ül, vagy inkább fekszik. A nyöszörgő férfi pólója oldalán vérfolt terjed, miközben a rendőr még mindig rászegezi a fegyvert és kiabál vele.

A felvételt készítő Lavish Reynolds, 4 éves lányával és barátjával szerda este hajtottak kocsijukkal a minnesotai Falcon Heights-ban, nem messze Minneapolistól. Egy rendőrautó jelzett nekik, hogy húzódjanak le, mert az egyik hátsó lámpa kiégett. Philando Castile megállította az autót. Azt is közölte az őt igazoltató rendőrrel, hogy van nála fegyver, de van rá engedélye. Majd megpróbálta elővenni a hátsó zsebéből a papírjait, a járőr utasításának megfelelően, aki azonban félreérthette a mozdulatot és négyszer tüzelt.

Reynolds a helyszínen is azt bizonygatta, hogy barátja nem volt börtönben, nem tagja semmilyen utcai bandának. 

Itt kapcsolódhatott be a Facebook közönsége az eseményekbe. A lassan elvérző férfi és az ideges rendőr kettősét filmezte Lavish Reynolds. A rendőrök hamarosan őt is kiparancsolták a kocsiból, majd megbilincselték, lányával együtt a rendőrautó hátsó ülésén várta a fejleményeket. Közben bemondta a címet az élő közvetítésben és kérte, hogy aki nézi a videót, jöjjön érte és vigye haza őket.

A nő nagyjából ekkor kezdte átérezni, hogy barátja életveszélyben van. A hangosan zokogó nőt kislánya nyugtatgatta.

Castile-t kórházba szállították, ám este 11-kor életét vesztette - tájékoztatott a Washington Post. Édesanyja, Valerie Castile elmondta a WCCO-nak, hogy Philando, aki pénteken lett volna 33 éves, az egyik helyi általános iskola konyháján dolgozott már több mint tíz éve. 

Philando Castile halála nem csak a helyi fekete közösséget rázta meg, akik a férfi autójának elszállítását is megpróbálták megakadályozni, majd azt kiabálták a rendőrökre, hogy gyilkosok.

Jon Mangseth, a St. Anthony-i rendőrség ideiglenes vezetője erősen felindult állapotban tartott sajtótájékoztatót szerda este. "Tudják, legalább harminc éve nem fordult elő olyan eset a körzetben, hogy egy rendőr lőtt volna rá valakire" - mondta. A lövéseket leadó rendőr nevét nem árulta el (Lavish Reynolds azt állította, hogy kínai volt és 160-170 centiméter magas lehetett). Hozzátette, hogy jelenleg szabadságon van, ahogy az ilyen esetekben szokás. Mangseth az újságíróktól értesült a felvétel létezéséről. 

Az eset nem egészen egy nappal az után történt, hogy Baton Rouge-ban több lövéssel megölték a rendőrök a 37 éves Alton Sterlinget. Többek szerint a fekete férfi halála az afroamerikai közösség elleni rendőri túlkapások újabb példája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.