Ötgyerekes apa halála miatt tüntetnek

Alton Sterlinget kedden két rendőr szorította a földre egy bolt előtt Baton Rouge-ban, majd több lövést is leadtak rá. Második napja tüntetnek a helyszínen a 37 éves fekete férfi halála miatt, amit a feketék elleni újabb rendőri túlkapásnak tartanak.

A rendőröket azért hívták ki, mert állítólag egy férfi fegyverrel fenyegetőzött a Baton Rouge-i üzlet előtt. A kiérkező járőrök leszorították Alton Sterlinget a földre és közvetlen közelről lelőtték. Az esetről több videó is készült.

Az egyiket az üzlet tulajdonosa, Abdullah Muflahi osztotta meg a Daily Beast-tel. A felvételen a két rendőr a földön fekvő, kiabáló, de teljesen mozgásképtelen emberen térdel, majd egyikük előveszi a fegyverét és többször rálő. Itt a kamera a parkoló betonját mutatja, majd mire visszafordul a kép, a férfinak már vérfolt van a mellkasán, az egyik rendőr pedig egy kicsit odébb fekszik Sterling felé tartva a fegyverét.

Az üzlet tulajdonosának elmondása szerint a rendőrök a lövéseket követően Sterling ruhájának átkutatásakor kivettek egy fegyvert a férfi nadrágjának zsebéből, de nyilvánvaló, hogy amikor lelőtték, nem jelentett fenyegetést a rendőrökre.  

A 37 éves, ötgyerekes apa halálát követően tüntetések kezdődtek az eset helyszínén. A közel 200 békés demonstráló a "Fekete életek is számítanak" táblákat tartott a magasba. Énekeltek, sírtak, gyertyákat gyújtottak. Igazságot szeretnének, de a legtöbben azt mondták, nem remélik, hogy bármit is elérnek, mert nem bíznak a rendőrségben és félnek a hatóságoktól.

Az Egyesült Államokban tavaly 1152 embert öltek meg rendőrök. 30 százalékuk volt afroamerikai, míg ennek a kisebbségnek az aránya az amerikai társadalomban mindössze 13 százalék. Az esetek 97 százalékában nem is indul vizsgálat a rendőrök ellen.

Az Alton Sterlinget lelövő két rendőrt, Blane Salamonit és Howie Lake-et szabadságra küldték a vizsgálat idejére, ami rutin eljárásnak számít egy lövöldözés után.

Időközben Minnesotában is megöltek a rendőrök egy fekete fiatalt. Philando Castile-t a saját autójában lőtték le, barátnője elmondása szerint akkor, amikor a jogosítványáért nyúlt. Castile korábban elmondta a rendőröknek, hogy van engedélye fegyver tartására és van is egy a birtokában.

A barátnő videóra is vette Castile-t, aki vérrel borítva fekszik mellette, miközben ő azt kiabálja a rendőröknek: "Négy golyót eresztett bele! Csak a jogosítványát kereste!" A rendőrség ez utóbbi ügyet is vizsgálja. 

Tavaly több olyan eset is napvilágra került, amikor a rendőrök afroamerikai fiatalokat lőttek le szolgálat közben. Novemberben Laquan McDonald halála miatt követelték az esetben érintett rendőrök fejét, akik több méterről lőtték le a láthatóan tétova fiút, akinél egy kés volt. Azt az ügyet is egy, az esetről készült videó robbantotta ki. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.