galéria megtekintése

Agyonlőtt egy fiút a rendőr, az egész város a fejét követeli

4 komment

NOL

Rasszistának tartják, emberöléssel vádolják, és a fejét követelik annak a chicagói rendőrnek, aki agyonlőtt egy afroamerikai fiút. Miután nyilvánosságra hozták azt a videofelvételt, amelyen látszik az eset, tüntetések kezdődtek az amerikai nagyvárosban.

A felvételt kedden hozták nyilvánosságra, annak ellenére, hogy a chicagói rendőrség és a város illetékesei is megpróbálták megakadályozni a kiszivárgását – írja a Daily Mail. Több forrás is úgy tudja, hogy a rendőrök letörölték a közeli Burger King biztonsági kamerájának felvételeit. A gyorsétterem vezetője, Jay Darshane be is ismerte, hogy a rendőrök belenyúltak a videójukba.

A felvételen Laquan McDonald látható egy késsel, amint kissé tétován – a boncolás hallucinogén anyagot mutatott ki a vérében – sétál az úton, egy rendőrautó mellett, kezében egy késsel. A fiú nem támadott vagy fenyegetőzött. A jelentések szerint a járőrök felszólították, hogy dobja el a kést, a videóhoz azonban nem tartozik hang, így ezt nem lehet megállapítani. McDonald egyszer csak megpördült és elterült a földön, ekkor nyitott rá tüzet Jason Van Dyke.

 

A rendőr akkor sem hagyta abba a tüzelést, amikor a tinédzser már a földön feküdt mozdulatlanul. Kis füstfelhők láthatóak az élettelen test körül, amik arra utalnak, hogy Van Dyke később is lőtt. A boncolási jelentés szerint legalább két lövés találta el a hátán. Ennél azonban jóval többször lőtt a rendőr, mivel egy teljes tárat kilőtt rá, még újra is töltött, összesen 16 lövést adott le.

Jim Young / Reuters

Aznap este nyolc járőr vonult ki a helyszínre, miután bejelentés érkezett, hogy valaki autórádiókat lop, és megpróbált betörni egy kamionparkolóba egy késsel. A rendőrök elmondása szerint McDonald megfenyegette őket a késsel, összeszabdalta az egyik járőrkocsi kerekeit és szélvédőjét. Van Dyke kevesebb mint 30 másodperce tartózkodott a helyszínen, amikor tüzet nyitott. Egyedül ő sütötte el a fegyverét.

Jim Young / Reuters

Az eset kapcsán tüntetések kezdődtek Chicagóban, mert sokan a feketék elleni rendőri túlkapások újabb példájának látják a történteket. Százak vonultak utcára, és bár a demonstráció békésen kezdődött, nem mindenki maradt nyugodt: többen rendőrökre támadtak, volt olyan rendbontó, akinél fegyvert is találtak.

Jim Young / Reuters

Eközben az ügy jogi és politikai vonalon is folytatódott. Jason Van Dyke-ot emberöléssel vádolják. Anita Alvarez államügyész azt mondta, hogy Van Dyke nem tudta megindokolni a tinédzser lelövését. „Bár azt várjuk el, hogy a rendőrök végezzék a dolgukat... azonban mindig van a kosárban néhány rohadt alma. Van Dyke túl messzire ment és megszegte a törvényt” – mondta Alvarez.

Jim Young / Reuters

Kiderült az is, hogy Van Dyke ellen 18 polgári bejelentés érkezett az elmúlt 14 évben. A panaszok szerint rasszista jelzőkkel illette a gyanúsítottakat, indokolatlanul használt erőszakot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.