Autóbalesetben sérült a Germanwings pilótájának szeme

2014 végén autóbalesete volt Andreas Lubitznak. A légzsák nem nyílt ki, így a pilóta látása is megsérült az ütközésben.

A Reuters a német Bild lapra hivatkozva azt írja, a német pilóta nem mondta meg az őt kezelő orvosainak, hogy újra munkába állt, pedig egy pár hónappal ezelőtti autóbalesete után gondjai voltak a látásával.

A Germanwings Barcelona–Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén. A fedélzeti hangrögzítő tanúsága szerint Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan kormányozta a gépet a hegyoldalnak.

Szerdán a Bild online kiadásában azt írta, hogy a helyszínen előkerült egy adathordozó, amelyen találtak egy videofelvételt a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról. A néhány másodperces, homályos felvétel az utaskabin hátsó részében készült. Személyeket nem lehet azonosítani rajta, de legkevesebb háromszor hallani fémes hangzású ütés zaját, amely alátámasztja a katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapítását, miszerint a kapitány megpróbálta betörni a pilótafülke ajtaját baltával, hogy megakadályozza a katasztrófát.

A felvételen hallatszik, hogy több nyelven azt sikoltják, „Istenem!", ami arra utal, hogy az utasok tudták, milyen helyzetbe kerültek.

A hét elején kiderült, hogy a 27 éves Lubitzot hosszú ideig kezelték öngyilkossági hajlam miatt, mielőtt megszerezte volna szakszolgálati engedélyét (pilótajogosítványát). Az évek során több pszichoterapeuta is megvizsgálta a pilótát, aki az utóbbi időben nem mutatta öngyilkossági hajlam vagy agresszió jeleit.

A Bild ugyanakkor megjegyzi, hogy Lubitz antidepresszánsokat szedett a szorongása és a pánikrohamai miatt, valamint felírták neki a Lorazepam nevű nyugtatót is.

Lubitz mentális problémáiról munkáltatója, a Lufthansa német légitársaság is tudott, 2009-ben beszámolt róla, miután egy tizenegy hónapos megszakítás után visszatért a képzésbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.