Atomerőműben is robbantani akartak a brüsszeli terroristák

A nyomozók 12 órányi videofelvételt találtak, amelyből valószínűsíthető, hogy a dzsihadisták az egyik nukleáris létesítmény ellen is támadásokat terveztek. A terroristák a Belga Nukleáris Program Kutatási és Fejlesztési Igazgatójának lakása körül is kémkedtek, valószínűleg el akarták rabolni a férfit, hogy bejuthassanak.

A keddi brüsszeli terror öngyilkos merénylői, a Bakraoui fivérek által készített felvételek még a tavalyi novemberi, párizsi merényletek utáni rendőrségi akció során kerültek elő egy brüsszeli lakásból. Egy belga ügyész szerint akkor még „nyilvánvaló okokból” nem hozták nyilvánosságra a készítők nevét. A megfigyelt intézményt és a megfigyelt személyt sem nevesítettek, így akarták védeni az erőmű, valamint a vezető és családja biztonságát – írja a Daily Mail.

A videó először félrevezette a hatóságokat, mert főleg az atomerőmű vezetőjének flanders-i otthonát mutatta, amely a fővároson kívül esik. A brüsszeli terroristák egy bokorban rejtették el a kamerát, amely a történéseket figyelte a ház körül. A terroristák a felvételek szerint a helyi buszjáratot is figyelték.

A francia és belga atomerőművek megerősítésére felfegyverezett csapatokat küldtek a hatóságok, a két ország nukleáris létesítményei körül pedig a legmagasabbra emelték a biztonsági szintet. Február elején már sejtettek részleteket a hatóságok a tervről, amit akkor a párizsi merényletekért felelős terroristasejttel hoztak összefüggésbe.

Azóta kiderült, a felvételt készítő Khaled Bakraoui és testvére, Ibrahim is részt vett a keddi brüsszeli merényletekben a pokolgépeiket gyártó, magát szintén felrobbantó Najim Laachraoui mellett. Egy negyedik elkövető szökésben van. A Zaventem repülőtéren, majd a Maelbeek metróállomásnál egy metrószerelvényben hajtottak végre öngyilkos merényletet, 31 embert ölve és 250-et sebesítve meg. Két magyar is a sebesültek között van, mindkettőjüket meg kellett műteni. 

A támadás a terroristák négy nappal Salah Abdeslam, a párizsi merényletsorozatban is szerepet játszó terrorista elfogása után történt. Bár Abdeslam tagadja, hogy tudott volna a készülő merényletekről, valószínűsíthető, hogy társai azért hozták előre az eredetileg húsvét hétfőre tervezett támadást, mert féltek, hogy a rendőrség kezén lévő férfi elárulja őket. A terroristák közötti kapcsolatokról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.