galéria megtekintése

A terroristaportrékból kezd összeállni a mozaik, már csak egyvalaki hiányzik a tablóról

8 komment


Nyusztay Máté

Szíria, Párizs, Brüsszel. Börtönmúlt, álnevek, közös búvóhelyek, megúszott igazoltatások és lyukra futott kihallgatások – ezek a mintázatok rajzolódnak ki a tavalyi párizsi és a mostani brüsszeli merényletek feltételezett elkövetőinek portréjából.

Meglehetősen sok, egymásnak néha ellentmondó információ került nyilvánosságra eddig a keddi brüsszeli merényletsorozat elkövetőiről. A Reuters és a mérvadó belga médiumok legfrissebb híreinek segítségével igyekszünk tisztázni, ki kicsoda, s hogyan függ össze a brüsszeli a tavaly novemberi párizsi merényletsorozattal.

A brüsszeli merénylők

Ibrahim el-Bakraoui (29)

 

belga állampolgár, a Zaventem repülőtéren robbantotta fel magát kedd reggel. Börtönviselt, 2010-ben kilenc évre ítélték, miután rendőrökre lőtt egy rablás során kitört tűzharcban. Tavaly feltételesen szabadlábra került, majd eltűnt. Tavaly júniusban Törökországban terrorgyanúval letartóztatták, majd kitoloncolták Hollandiába, ahonnan Belgiumba került, ott viszont bizonyíték híján szabadon engedték.

Khalid és Ibrahim
Khalid és Ibrahim

Khalid el-Bakraoui (27)

belga állampolgár (Ibrahim fivére), aki a Maelbeek metrómegállóban robbantotta fel magát kedd reggel. Ő is ült már börtönben: 2011-ben öt évet kapott rablásért. Ő bérelte az egyik lakást, amelyet korábban a párizsi terrortámadás főszervezőjének tartott Salah Abdeslam is használt, valamint Brüsszel Forest negyedében – hamis személyivel – szintén ő bérelte azt a lakást, ahol Abdeslamot múlt pénteken elfogták. Khalidnak és fivérének, Ibrahimnak valószínűleg sikerült elmenekülnie a razzia alatt.

Najim Laachraoui (25)

belga állampolgár, a Zaventem repülőtéren robbantotta fel magát Ibrahim el-Bakraouival és egy ismeretlen harmadik terroristával együtt. 2013-ban az Iszlám Állam oldalán harcolt Szíriában. Laachraoui sem volt ismeretlen a hatóságok előtt: a  tavaly novemberi párizsi merényletsorozat elkövetőinek egyik búvóhelyén – valamint a merényletek helyszínein talált robbanóöveken – azonosították a DNS-ét, a gyanú szerint részt vett az akció kitervelésében is. Soufiane Kayal álnéven utazott, tavaly szeptemberben Magyarországról ment Ausztriába, az autót Salah Abdeslam vezette.

A negyedik ismeretlen terrorista

a jelenlegi ismereteink szerint az egyetlen, aki életben (és szökésben) van. Neki is az lett volna a feladata, hogy felrobbantsa magát a Zaventem repülőtéren, de végül meggondolhatta magát, és a táskájába rejtett pokolgépet hátrahagyva elmenekült. Ha detonálja, az ő bombája végezte volna a legnagyobb pusztítást. Egyes források Mohamed Abriniként azonosították (az ő portréját lásd alább).

A párizsi merénylők

Salah Abdeslam (26)

francia állampolgár, őt tartják a tavalyi párizsi merényletsorozat főszervezőjének. Múlt pénteki elfogásáig ő volt Európa legkeresettebb szökevénye, jelenleg a bruges-i börtönben vár a bírósági tárgyalásra. Kihallgatásán azt vallotta, hogy egy párizsi stadionban kellett volna fölrobbantania magát tavaly november 4-én, de az utolsó pillanatban elállt a tervétől. A keddi brüsszeli akcióban is szerepet játszott volna. Ügyvédje szerint védence valóságos „kincsesbánya”, és hajlandó együttműködni a hatóságokkal. A hírek szerint éppen emiatt – a lebukástól való félelemtől vezérelve – hozták előre társai az eredetileg húsvéthétfőre tervezett brüsszeli akciót.

Abdelhamid Abaaoud (28)

belga állampolgár, családja marokkói, Brüsszel Molenbeek negyedében nőtt fel. Korábban ő is harcolt Szíriában és több korábbi akcióval (egy brüsszeli zsidó múzeumnál elkövetett támadással és egy vonaton tervezett, meghiúsított merényletkísérlettel) hozták összefüggésbe. Ő lehetett az Iszlám Állam külföldi akcióit koordináló sejt egyik kulcsfigurája, az amerikai hírszerzés jó ideje a nyomában volt. A párizsi merényletek egyik kitervelőjének tartják; tavaly november 18-án ölték meg francia rendőrök Párizs St. Denis negyedében.

Ibrahim Abdeslam (31)

francia állampolgár (Salah fivére) egy párizsi kávéházban robbantotta fel magát november 13-án. Brüsszel Molenbeek negyedében egy bárt üzemeltetett testvérével közösen. Törökországból toloncolták ki Belgiumba, ahol dzsihádista kapcsolatokkal gyanúsították. A belga rendőrség ki is hallgatta, de nem látták okát a fogva tartásának.

Mohamed Abrini (30)

belga állampolgár, jelenleg szökésben van, szerepel az Europol körözési toplistáján. Tavaly november 11-én egy biztonsági kamera felvételén Salah Abdeslam oldalán látható abban az autóban, amit a párizsi merényleteknél használtak. Ő is harcolt Szíriában, és az Abdeslam-testvérekhez hasonlóan, Molenbeekben nőtt fel.

Mohamed Belkaid (35)

algériai állampolgár, akivel egy mesterlövész végzett múlt héten Brüsszel külvárosában. Illegálisan tartózkodott Belgiumban, korábban csak piti bűncselekmények miatt került a rendőrség látókörébe. Hamis, Samir Bouzid névre kiállított személyit használt, amikor tavaly szeptemberben Abdeslammal és Laachraouival együtt igazoltatták a magyar–osztrák határnál.

Amine Choukri/Monir Ahmed Alaaj – őt ezen a két álnéven „ismeri” a rendőrség. A német rendőrség tavaly októberben Ulm közelében igazoltatta Salah Abdeslam társaságában. Ő volt a párizsi merényletekek mészárosa, akit Saleh Abdeslammal együtt tartóztattak le Molenbeekben.

Mehdi Nemmouche francia állampolgár. Négy embert ölt meg a brüsszeli zsidó múzeumban 2014 májusában, miután visszatért Szíriából. Végül Marseille-ben kapták el, és kiadták Belgiumnak; Abdeslamhoz hasonlóan a bruges-i magas biztonsági fokozatú börtönben őrzik.

Foued Mohamed-Aggad (23) francia állampolgár, Strasbourgban élt, majd 2013-ban testvérével, Karimmal és  több társával Szíriába utazott, ahol az Iszlám Állam oldalán harcoltak. A csoport 2 tagja Szíriában életét vesztette, 7 embert – köztük a testvérét – hazatérésük után letartóztatták és bebörtönözték. Foued csak 2015 őszén, a novemberi párizsi merényletek előtt tért vissza Franciaországba. Ő volt a három öngyilkos merénylő egyike a párizsi Bataclan klubban, ahol 90 ember vesztette életét.

Omar Ismail Mostefai
(29)

a Bataclan klubban robbantotta fel magát tavaly novemberben. A francia Chartres városában, a beszámolók szerint szerény életet élt, nem hívta fel magára a hatóságok figyelmét. A megelőző években ő is többször járt Szíriában.

Samy Amimour (28)

francia állampolgár, még 2012-ben terrorizmussal vádolták meg, és ügyészi felügyelet alá helyezték. Valahogy mégis „lekerült” a hatóságok radarjáról, és nemzetközi körözést adtak ki ellene. Amimour is harcolt Szíriában, az apja ki is utazott hozzá, hogy hazahozza, de nem sikerült. Ő volt a harmadik „kamikaze” merénylő a Bataclanban.

Rajtuk kívül még Chakib Akrouh, Bilal Hadfi, Ahmad al-Mohhamed és M al Mahmod vettek részt a párizsi merényletekben, mindannyian meghaltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.