galéria megtekintése

Terror Brüsszelben: még nagyobb merényletre készülhettek

167 komment

NOL

Kedden összehangolt merényletsorozatot hajtott végre az Iszlám Állam Brüsszelben, előbb a Zaventem repülőtéren, majd a Maelbeek metróállomásnál. Összesen 31 ember vesztette életét és 250-en sebesültek meg, köztük két magyar, mindkettőjüket meg kellett műteni. Három merénylőt egy biztonsági kamera felvett a reptéren, közülük ketten meghaltak, a harmadik szökésben van. A terroristák még nagyobb merényletre készülhettek, mint amit megvalósítottak: a repülőtéren találtak fel nem robbant bombákat, egy házkutatás során pedig pokolgép készítéséhez szükséges robbanóanyagokat találtak, és az Iszlám Állam zászlaját. Egyre valószínűbb, hogy van kapcsolat a tavalyi párizsi merényletekkel.

A Zaventem termináljának az épületéből délelőtt füst gomolygott, a repülőtéren a káosz volt az úr. Hatósági közlések szerint az egyik detonáció öngyilkos merénylet volt, a másikat pokolgép okozta. A repülőtér bezárt, a járatok nem indulnak és nem érkeznek. A két robbanás néhány perc különbséggel rázta meg a Zaventemet, az egyik az indulási zónában, a másik a kifutópálya mellett. A flamand rádió 1-es csatornája szerint – írja brüsszeli tudósítónk, Halmai Katalin – itt 11-en haltak meg, az összes regionális repülőtér és a brüsszeli központi pályaudvar is bezárt.

Forrás: Twitter

Egy órával később, 9 óra 11 perckor a Maelbeek metróállomásnál is támadás történt. A megálló az Európai Bizottság központi épületkomplexumától mindössze száz méterre fekszik. Itt 20-an vesztették életüket. Napközben az összes metróvonalat lezárták, délután indult csak újra a közlekedés a kettes és a hatos vonalon. A két helyszínen összesen 250 ember sebesült meg.

 

A belga fővárosban a merényletsorozat nyomán az élet megállt. Napközben teljesen leállt a tömegközlekedés, a múzeumokat és az iskolákat is bezárták.

Forrás: Twitter

A terroristák utáni hajsza során estére egyre valószínűbbé vált, hogy az Iszlám Állam még nagyobb merényletre készülhetett, mint amit megvalósítottak: a repülőtéren találtak fel nem robbant bombákat, egy házkutatás során pedig pokolgép készítéséhez szükséges robbanóanyagokat találtak, és az Iszlám Állam zászlaját. Egyre valószínűbb, hogy van kapcsolat a tavalyi párizsi merényletekkel.

Percről percre 

00:00 Percről percre közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. Reggel folytatjuk brüsszeli riportunkkal és a merényletsorozatot követő hajtóvadászat friss híreivel.

23:27 Az FBI ügynököket küld Brüsszelbe segíteni a nyomozásba. A keddi terror után az amerikai repülőtereken is megerősítették a biztonsági intézkedéseket, a denveri repülőtér fő terminálját kiürítették egy riasztás miatt

23:12 Az ABC közlése szerint kilenc amerikai sérült meg a keddi merényletsorozatban, köztük a légierő egyik alezredese és a  családtagjai, illetve három mormon hittérítő. 

23:04 Schaerbeekben zajlik a rendőrségi kommandós akció.

22:59 A három zaventemi terrorista taxival ment ki a repülőtérre. A sofőrjük vezette el a hatóságokat ahhoz a schaerbeeki lakáshoz, amelyben ma házkutatást tartottak, robbanóanyagokat és az Iszlám Állam zászlóit találva meg. A terroristák nem hagyták, hogy a taxi sofőrje hozzáérjen a csomagjaikhoz.

22:51 Infografikánk a keddi belga terrorról  és a valószínűleg mögötte álló terroristákról.

22:40 Szerdán délben Belgium egyperces csenddel fog emlékezni a keddi terror áldozataira.

22:30 Szivárognak a részletek a németországi hármas letartóztatásról. Hatósági közlések szerint három koszovói férfit kapcsoltak le, akik egy belga rendszámú autóban akartak átjutni a német-osztrák határon. Még azelőtt kattant a csuklójukon bilincs, hogy Brüsszelben a terroristák lecsaptak volna, de annak egyelőre nincs jele, hogy lett volna közük hozzájuk. Annak viszont igen, hogy bűncselekmény elkövetésére készültek.

22:21 A gyanú szerint a keddi brüsszeli terrorhoz ugyanaz a Najim Laachraoui készítette a pokolgépeket, aki a novemberi párizsi merényletsorozat végrehajtóit is ellátta a robbanószerkezetekkel. Laachraoui az iszlám Állam 24 éves szíriai származású parancsnoka. Abban a brüsszeli negyedben Schaerbeekben alakított ki bombagyárat néhány héttel a párizsi merényletsorozat előtt, amelyben felnőtt. Gyerekként még egy katolikus iskola diákja volt, később elektroműszerésznek tanult. Szeptemberben Salah Abdeslam oldalán ült abban a Budapestről Bécsbe tartó kocsiban, amelyet a rendőrök megállítottak az osztrák-magyar határon, de végül továbbengedték a két férfit, akiknek sikerült meggyőzően előadniuk, hogy turistaként rándulnak át az osztrák fővárosba. Laachraoui ellen 2014 márciusa óta körözés van érvényben. Ahogyan Abdeslam, ő is álnéven kocsikázott át fél Európán. Vele együtt szökésben van egy Mohamed Abrini nevű férfi is.

Laachraouit most hétfőn nevezték meg először a novemberi párizsi terrortámadás gyanúsítottjaként – egy nappal azelőt, hogy a belga kommandósok először lecsaptak volna arra a lakásra, amelyben Abdeslammal együtt rejtőzködött.

22:03 A párizsi merényletsorozat miatt november óta tartó terrorkészültség ellenéreBrüsszelt váratlanul érte a keddi terror. Ezt Jan Jambon belügyminiszter is elismert. Sejthettük, hogy valami történni fog, de azt nem, hogy ilyen nagy lesz – nyilatkozta a tárcavezető.

21:51 Bár a brüsszelieket otthonmaradásra szólították fel, ennek sokan ellenszegültek. A városközpontban, Bourse téren este több száz ember kezdett el virrasztani egy rögtönzött kegyhely előtt az áldozatok emlékére. Kiment a térre Charles Michel miniszterelnök is.

21:47 A merénylők pokolgépei azokban a csomagokban voltak elrejtve, amelyeket a biztonsági kamera felvételén is lehet látni – írja az AFP Zaventem negyed polgármesterére Francis Vermeirenre hivatkozva.

21:38 A halottak számáról egymásnak ellentmondó információk látnak napvilágot. Korábban a flamand rádió 1-es csatornája nyomán, mi is azt írtuk, hogy 34-en vesztették életüket, de a hivatalos szám egyelőre 31, a sebesülteké pedig 250. Erről Maggie de Block egészségügyi miniszter tett bejelentést.

21:35 A Zaventem holnap is zárva marad – jelezte a Twitteren a válságközpont. A következő 24 órában döntik el, hogy újra kinyitják-e.

21:31  Az Európai Bizottság  szerdán tárgyal a brüsszeli merényletekről – mondta az Origónak Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. A politikus egész nap az Európai Bizottság épületében volt, biztonsági okok miatt ugyanis csak délután hagyhatta el. „Jósolni nem tudok, de ahogyan látom, a közhangulat eltolódott egy sokkal szigorúbb szabályozás felé" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az elmúlt időkben az Európai Bizottság kommunikációjában is egyre hangsúlyosabb elemmé vált a külső határok védelme. „Hogy ez erősödni fog-e, nem tudom" – tette hozzá. Navracsics szerint elegendő lehet a magyar kormány lépése, miszerint megemelték a terrorkészültséget, miután Magyarország továbbra sem szerepel a kiemelt célpontok listáján.

21:28  A keddi terror miatt felállított válságközpont bejelentése szerint ki fognak nyitni az iskolák holnap reggel.

21:20 Megszólalt annak a metrószerelvénynek vezetője, amely éppen a Maelbeek állomásnál volt a robbantás idején. Christian Delhasse az RTBF belga hírügynökségnek azt nyilatkozta, a bomba reggel 9:15-kor robbant. A szerelvény az 1-5-ös vonalon éppen Arts-Loi felé indult, amikor a detonáció bekövetkezett. A sofőr - aki először technikai problémának hitte a robbanást - azonnal megállította a szerelvényt és az utasok segítségére sietett. Delhasse egy karcolás nélkül megúszta a merényletet, de sokkolták a történtek.

21:09 Németországban Három embert őrizetbe vettek – írja a Conflict News – de az egyelőre világos, hogy ez összefüggésben van-e a a brüsszeli merényletekkel.

21:06 Az amerikai elnökjelölt-aspiránsok egymás után tesznek nyilatkozatokat, adnak interjúkat. Valamennyien elítélik a brüsszeli terrortámadásokat, de az Egyesült Államokban foganatosítandó biztonsági intézkedésekről eltérő a véleményük. Az arizonai kampánykörúton lévő Hillary Clinton az ABC és a CNN televíziónak elmondta, hogy a terrorizmus ellen közösen kell fellépnie az Egyesült Államoknak és Európának, s ebben nagyon fontos szerepet kell vállalnia a NATO-nak. Clinton ezzel egyúttal reagált Donald Trump hétfői megjegyzésére: a republikánus elnökjelölt-aspiráns ugyanis azt fejtegette, hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kellene szerepvállalását a NATO-ban. Clinton szerint szükség van a biztonsági intézkedések erősítésére az Egyesült Államokban is, ám nem értett egyet azzal, hogy az amerikai határokat le kellene zárni. (Trump az egyik interjújában megismételte: a Brüsszelben történtek megerősítették benne a meggyőződést, hogy a vízbefojtás imitálásával végzett - és az amerikai törvények szerint kínzásnak minősülő és ezért be is tiltott - kihallgatási "technika" fontos és ismét bevezetendő. S bár ezúttal nem mondta azt, hogy nem szabad muszlim vallású embereket beengedni az Egyesült Államokba, de leszögezte: "nagyon meg kell nézni, kit engedünk be". Trump az amerikai határok további megerősítése mellett érvelt.)

21:02 A brüsszeli merényletsorozat után a szolidaritás jeleként a világ nagyobb középületei közül többet is a belga nemzeti színekkel világítottak ki. Többek között Párizsban az Eiffel-tornyot, Berlinben a Brandenburgi kaput, vagy New Yorkban a Világkereskedelmi Központ helyén emelt, Szabadság Toronyként is emlegetett építményt.

Fotó: Reuters

20:56 Minden valószínűség szerint holnap már kinyitnak az iskolák Brüsszelben.

20:46 Tart a hajtóvadászat a szökésben lévő terrorista után. Brüsszel Schaerbeek városrészében a BBC tudósítása szerint rendőrségi helikopterek köröznek a házak felett, a tetőket nézik, a gyanúsított után kutatva.

20:32 A növekvő terrorveszély a nyári franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságot is egyre inkább érinti. Az olasz szövetség elnöke, Giancarlo Abete szerint egyre valószínűbb, hogy lesznek zárt kapus meccsek a tornán. "Ennek a veszélye változatlanul fennáll, sőt egyre erősebbé válik" – mondta. Néhány napja az Eb igazgatója, Martin Kallen is hasonlóképpen nyilatkozott. 

20:30 Több (eredeti) felvétel is készült a brüsszeli reptéren, közvetlenül a kettős merénylet után. Az Euronews alábbi videóján látható, amint a várótermet elönti a füst,az utasok pedig pánikban menekülnek. Csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk:

20:14 A robbantásról készült kamuvideók lepték el a netet. Erről a felvételről például azt állítják, hogy mai, a brüsszeli metróban készült, pedig valójában a 2004-es madridi vonatrobbantást örökítette meg.

20:05 Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - közölte a Politico hírportál. A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák. A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

20:00 "Egymással összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben" - mondta Fülöp belga király. Fülöp támogatásáról biztosította a biztonsági szerveket és a mentőalakulatokat, valamint elismerését fejezte ki mindazoknak, akik önként és ösztönösen segítettek a rászorulókon.

19:27 Frederic Van Leeuw ügyész közlése szerint Brüsszel külvárosában, Schaerbeekben robbanóanyagokat, szögeket és az Iszlám Állam zászlaját találták meg, egy házkutatás során. Ezek szerint a terroristák nagyobb merényletre készültek, mint amit megvalósítottak.

18:40 Helyreállt a mobilszolgáltatás Brüsszelben, de a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy lehetőleg sms-ben kommunikáljanak a hálózat terheltsége miatt.

18:38 A Brussels Airlines mindhárom Zaventembe induló szerdai járatát törölte – értesült lapunk.

18:30 Újabb fotót hozott nyilvánosságra a belga rendőrség, amelyen a merényletsorozat harmadik gyanúsítottja látható. Az eredeti fotón – amelyet egy biztonsági kamera készített – három  gyanúsított volt látható, közülük a két sötét ruhát és a bal kezén kesztyűt viselő férfi felrobbantotta magát, a harmadik viszont elmenekült. Ellene körözést adott ki a belga rendőrség – jelentette brüsszeli tudósítónk, Halmai Katalin. Egyikük szemlyazonosságáról sem hoztak nyilvánosságra információkat.

Forrás: Politie Brussel HOOFDSTAD Elsene - Police de Bruxelles CAPITALE Ixelles / Facebook

17:58 Aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. A brüsszeli állapotokról azt mondta, több helyszínen találtak gyanús csomagokat, a tömegközlekedést leállították, rendőri akciók vannak folyamatban, ezért nem ajánlott az utazás. Hozzátette, a szerdai kormányzati delegációs utakat is lemondták. Szijjártó közlése szerint a reggeli órákban a repülőtérre érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították, az utasok között 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart, Szijjártó Péter azt kérte, jelentkezzen a nagykövetségen, akinek információra vagy segítségre van szüksége.

A támadásokkal kapcsolatban Szijjártó elmondta: figyelembe véve a párizsi és törökországi támadássorozatot is, mindenki számára világossá kell válnia: nem az a válasz erre, hogy "még jobban kitárjuk a kapuinkat", hanem az, hogy "megvédjük magunkat", és megszűnik az az "eszetlen politika", amely egyre több embert ellenőrizetlenül Európába enged. Minél többen jönnek, annál nagyobb a veszély – jelentette ki. Kérdésre válaszolva közölte továbbá, fokozni kell a harcot az Iszlám Állam ellen, mert csak az erőből értenek. Amíg nem érnek el áttörést a terrorszervezet ellen, addig a brüsszelihez hasonló eseményekre számítani kell – tette hozzá Szijjártó Péter.

17:54 Szijjártó Péter a brüsszeli fejleményekkel kapcsolatban azt mondta, a korábbi információkhoz képest súlyosabbnak bizonyult a két magyar sérült állapota, mindkettőjüket meg kellett műteni. Csak az egyikük volt kormányalkalmazott, ezt a férfit a metróban érte támadás. Egy brüsszeli kórházban belső vérzés miatt kellett műteni. A másik magyar sérült a reptéren volt a robbantáskor, ő egy helyi cég alkalmazottja, csonttörés miatt műtötték, még hetekig fog lábadozni. Szijjártó elmondta, hogy reggel egy magyar gép le tudott szállni Brüsszelben, több magyar volt raja, közülük tizennyolcan hivatalos delegációk tagjaiként érkeztek – tudósított az Index.


17:50 Egyik olvasónk, aki közvetlenül a Maelbeek metróállomás mellett dolgozik, arról számolt be lapunknak, hogy a környező utcákat a hadsereg lezárta, kollégáival együtt kora délutánig bent maradtak az irodában. Végül úgy döntöttek, hogy együtt indulnak haza – gyalogosan, mert a tömegközlekedés leállt. Az egész EU-negyed le van zárva, ezért nagyot kellett kerülniük. "Mindenki próbál valahogy hazajutni, de az utcákon meglepően nyugodtak az emberek, talán a sokk miatt".

Olvasónk felvétele

17:40 "Nem hiszem, hogy most nagyobb lenne a veszély, mint máskor" – indokolta egy Budapestről Londonba utazó apa, hogy a véres brüsszeli merényletek után miért ül repülőre családjával. A kettes fokozatú terrorkészültség elrendelése után a Liszt Ferenc Repülőtér tele volt TEK-esekkel és rendőrökkel. Czene Gábor riportja: >>>

17:35 Sírva fakadt Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, miközben a brüsszeli eseményekről beszélt egy sajtótájékoztatón. Annyira kiborult, hogy félbe is kellett szakítani az eseményt.

17:33 Egyelőre csak a legfontosabb, éjszaka és hétvégén is közlekedő buszjáratokat indították újra Brüsszelben, illetve a kettes és a hatos metrót.

17:30 Lezárták és átkutatják a brüsszeli szabadegyetemet – jelentette a BBC. Az egyetem vezetősége pedig azt közölte, a héten már nem is nyit ki az intézmény.

17:27 Szerda délig biztosan zárva lesz a brüsszeli Zaventem repülőtér. Továbbra is negyedik fokozatú terrorkészültség van érvényben Brüsszelben, de a gyerekeket haza lehet vinni az iskolákból, óvodákból.

17:20 Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot a holland Schiphol nemzetközi repülőtérre való megérkezése előtt – közölte Twitter-üzenetében a holland rendőrség. A Hoofddorp állomást teljesen kiürítették, környékét lezárták mindaddig, amíg a vizsgálat be nem fejeződik. A szerelvényt és utasait, valamint azok csomagjait átvizsgálják.

17:15 Elítélte az oly sok szenvedést okozó vad erőszakot Ferenc pápa a keddi brüsszeli robbantásokat követően a Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében. A katolikus egyházfő imájával megemlékezett a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak.

A Zaventem repülőtér betört ablakai
A Zaventem repülőtér betört ablakai
Francois Lenoir / Reuters

17:14 A Fidesz-frakció szerint a brüsszeli terrortámadás-sorozat nem az első jele annak, hogy Európában valami végképp megváltozott. "Az illegális bevándorlás és a bevándorláspárti politika terrort hozott Európába, a bevándorláspárti politika az európai polgárok mindennapi biztonságát fenyegeti és európai polgárok életét követeli – szól a párt közleménye.

17:01 Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek kedden Belgiumban. "Minden nemzeti zászlót félárbócra eresztenek az ország hivatalos épületein" – közölte Frédéric Cauderlier, a belga kormányfő szóvivője. A miniszterelnöki hivatal épületén már megtörtént a zászló levonása.

16:59 Holnap reggelig ingyenesek a belgiumi telefonhívások. A Brüsszelben történtekre tekintettel ugyanis mindhárom magyar mobilszolgáltató jóváírja a március 22-i roamingdíjat tízezer forint értékig ügyfelei számára. Sokan kezdtek azért telefonálni és sms-t küldeni, hogy kapcsolatba lépjenek szeretteikkel, vagy segítséget kérjenek. Minden magyar felhasználó, aki belga hálózatot használ, az díjmentesen megteheti március 23. reggeléig.

16:57 Részvétét nyilvánította Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a keddi brüsszeli robbantásos merényletek áldozatainak és családtagjainak. A bíboros a szervezet honlapján angol, olasz, francia és német nyelven megjelent közleményében fejezte ki együttérzését. "A szenvedés óráiban felhívok mindenkit arra, hogy ne engedje eluralkodni magán a félelmet, és imádkozzon a békéért Európában, a Közel-Keleten és szerte a világban" – írta Erdő Péter.

16:48 A három gyanúsított brüsszeli lakását rendőrök kutatták át – értesült az NBC.

16:42 Közben gyanús csomag miatt kiürítették a párizsi Gare du Nord pályaudvart is – jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a CNN. Erről a pályaudvarról indul Londonba az Eurostar vonat is. A tűzszerészek már a helyszínen vannak.

16:40 Evakuáltak két francia tulajdonú, belga atomerőművet, a Thiange-t és a Doelt.

16:34 Brüsszelben megnyitották a kettes és a hatos metróvonalat.

16:32 Elhagyott csomag vált gyanússá és okozott ijedtséget ma délután a Nyugati pályaudvarnál. A rendőrök kiürítették a vasútállomás egy részét. A kiérkező tűzszerészek kutyával megvizsgálták a gyanús csomagot, amelyről kiderült, hogy teljesen ártalmatlan.

A Nyugatinál talált gyanús csomag
Koncz György / Népszabadság

16:30 Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a brüsszeli merényletsorozatért – értesült a CNN. A terrorista szervezet azt írta, 230 halálos áldozata és sebesültje volt a brüsszeli merényletnek, miközben a legfrissebb hírek szerint valójában 34-en haltak meg és 151 ember sérült meg. Azt is írják, a metrónál egy "mártír" robbantotta fel magát. Eddig autóba rejtett pokolgépről lehetett tudni, öngyilkos merénylőről nem.

16:09 A belga belügy- és az igazságügyi miniszter hamarosan felkeresik a repülőteret. Kicsi az esélye annak, hogy holnap reggel újra megindul a forgalom a brüsszeli Zaventemen – nyilatkozta egy kormányszóvivő. Összesen 15 kórházban kezelik a merényletsorozat sérültjeit.

16:04 A fotón azt látni, hogy három férfi éppen poggyászszállító kocsit tol. Kettejük bal kezén kesztyű van, amely a gyanú szerint a pokolgépet működésbe hozó szerkezetet rejti el.

15:55  A zaventemi merénylet elkövetésével három embert gyanúsítanak, akiket egy biztonsági kamera örökített meg. Ezt a fotót a Le Derniere Heure című lap közölte is.

15:49 A belga terrorelhárítás egyik névtelenséget kérő képviselője a Buzzfeednek még a múlt héten azt mondta, hogy a rendvédelmi szervek a teljesítőképességük határán járnak. És ez még a keddi terror előtti helyzet volt.

15:43 Rendőrök kezdtek razziázni Brüsszel Schaerbeek negyedében. Terroristákat keresnek.

15:39 A belga kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

15:27 Üzent a történelmi jelentőségű látogatáson Kubában tartózkodó Barack Obama amerikai elnök, aki ma Havannában a beszédét azzal kezdte, hogy megemlékezett a reggeli brüsszeli merényletek áldozatairól. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok mindenben támogatni fogja szövetségesét, Belgiumot. „A világnak össze kell fognia... nemzetiségtől, fajtól és vallástól függetlenül. Vereséget tudunk mérni és vereséget fogunk mérni azokra, akik emberek biztonságát fenyegetik szerte a világon.”

15:10 Ami az indítékot illeti, a BBC tudósítója, Chris Morris két lehetőséget tart valószínűnek: az egyik, hogy Salah Abdeslam pénteki elfogása miatt bosszúból csaptak le a terroristák, a másik, hogy azért támadtak, mert féltek, hogy a meglehetősen bőbeszédűvé váló terrorista – a novemberi párizsi merényletsorozat egyik vezéralakja – leleplezi őket vagy az egyik későbbre tervezett merényletüket. Mind a kettő ahhoz a nyugtalanító kérdéshez vezet, ilyen rövid idő alatt hogyan tudtak felkészülni egy ilyen nagyszabású támadásra.

15:04 Hatósági közlések szerint egy óra múlva, délután négykor Brüsszelben újra kinyit három pályaudvar, a Bruxelles-Midi, a   Bruxelles-Nord és a Bruxelles-Central.

14:55 Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter megerősítette, ami nyilvánvaló volt, hogy a június 10. és július 10. között tartandó  franciaországi futball Európa-bajnokságot „nagyon magas” biztonsági készültség védelmében fogják megrendezni.

14:47 A felelősséget még nem vállalta senki, de az Irakban és Szíriában működő szélsőséges szunnita terrorszervezet, az Iszlám Állam dzsihadistái az interneten dicsőítették a merénylőket.

14:39 A belga taxisofőrök szakszervezete felkérte az ország taxisait, hogy ingyen vigyék el a Zaventem környékéről azokat, akiket a merényletsorozat érint.

14:29 „A metrók lezárva, a parlamenti beléptetési ellenőrzés megerősítve, mentőautók igyekeznek a helyszínre, de ezt leszámítva a város ugyanolyannak tűnik, mint egy másik unalmas hétköznapon” – írja a blogbejegyzésében Csiba Katalin LMP-s politikus.

Fotó: csibakatalin.blog.hu

14:24 A brit miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10. felett most a belga zászló leng. A kormányzati épületeken a gyász jeléül félárbócra eresztették a a brit lobogókat.

14:13 A Zaventemen találtak egy övre erősített, de fel nem robbant pokolgépet a repülőtéren.

14:02 Az elkövetők ellen folyik a hajtóvadászat, de a merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, és senkit nem tartóztattak le a ügyben. 

13:57  A rendőrség fegyvereket talált egy reptér melletti épületben – közölte az RTBF. A tűzszerészek felrobbantottak egy gyanús csomagot.

13:35 A repülőtéren még terroristák után kutatnak, Didier Reynders külügyminiszter szerint nem zárják ki, hogy a helyszínen vannak még elkövetők.

13:32 Felszólították a brüsszeli cégeket, hogy továbbra is tartsák bent a dolgozóikat.

13:29 Megerősítették határellenőrzéseket a belga–német, a belga–luxemburgi és a belga–holland határon is.

13:25 Szivárognak a hírek a sérültekről és a halálos áldozatokról. Karl Erjevac szlovén külügyminiszter szerint a Maelbeek elleni támadásban országa egyik diplomatája is megsérült, Boris Johnson, London főpolgármestere pedig úgy nyilatkozott, a keddi merényletsorozatnak lehet egy brit áldozata, de azt nem tudta megmondani, hogy halottról vagy sérültről van-e szó.

Fotó: Reuters

13:20 Az American Airlines cáfolta azt a korábbi hírt, miszerint a Zaventemnél az ő check-in pultjánál hajtották végre az egyik támadást.

13:06 Kimenekítették a belga királyi családot is – jelentette a CNN. A hatóságok véradásra szólítottak fel.

12:52 A történelmi látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnököt tájékoztatták a brüsszeli merényletsorozatról – jelentette be a Fehér Ház. A republikánus elnökjelölti verseny éllovasa, Donald Trump eközben akut xenofóbiájához híven a Fox Newsnak azt mondta, ő lezárná az Egyesült Államok határait.

12:47 Brüsszelben most is zúgnak a szirénák.

12:43 Az RTBF csatorna szerint a Zaventem indulási zónájában egy holttest mellett találtak egy Kalasnyikovot.

12:35 Brüsszel és Párizs között nem jár a Thalys, több vasútvonalon akadozik a közlekedés a két ország között.

12:29 A keddi brüsszeli merényletsorozatot kórusban ítélik el a világ kormány- és államfői. Francois Hollande francia elnök szerint Európa egészét érte támadás. Részvétét nyilvánította és elítélte a merényletsorozatot David Cameron brit kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Narendra Módi indiai miniszterelnök és Asraf Gáni afgán államfő is.

12:21 Az Eiffel-tornyot ma este a szolidaritás jeleként belga nemzeti színekbe öltöztetik – jelentette be Anne Hidalgo párizsi  főpolgármester.

12:20 Ami a merénylők kilétét illeti, a brit Telegraph azt latolgatja, hogy a novemberi párizsi merényletsorozat múlt pénteken letartóztatott egyik terroristájának, Salah Abdeslamnak a két bűntársa még szökésben van, és ők ketten – Najim Laachraoui és Mohamed Abrini – állhat a keddi merényletsorozat mögött.

12:14 Megerősítették a belgiumi atomerőművek védelmét is.

12:09 Molnár Csaba, a DK EP-képviselője is határozatlan ideig a testületnek otthont adó épületben rekedt. A politikus lapunknak azt mondta, tudomása szerint az egyik magyar sérült válságos állapotban fekszik a kórházban.

Fotó: Twitter

12:03 A 15 halálos áldozaton kívül 55-en sérültek meg a Maelbeek metróállomás elleni támadás során – jelentette be a brüsszeli metrótársaság, a STIB. Úgy tudni, egy autóba rejtett pokolgép robbant az állomás előtt.

11:59 Nem hivatalos információk szerint a brüsszeli pályaudvar, a Bruxelles-Nord mellett két embert őrizetbe vettek. Ők újabb bombákat akartak elhelyezni.

11:52 Fekete nap ez. Bekövetkezett, amitől féltünk. Együtt kell szembenéznünk ezzel a kihívással – jelentette ki a maga sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő. 

11:44 Fredere Van Leeuw belga szövetségi főügyész szerint a Zaventemen az öngyilkos merényletet egy nő követte el. Leeuw a második merényletről nem árult részleteket, ahogyan a feltételezett merénylők kilétéről sem. Túl korai lenne – mondta erről.

11:41 A brüsszeli Rue de la Loi metrómegállóban belga tűzszerészek robbantottak egy pokolgépet.

11:37 Ne jöjjenek a gyerekekért – erre kérte az egyik brüsszeli óvoda a szülőket. „A rendőrség azt tanácsolta, hogy a gyerekekre az épületben vigyázzunk 15.15-ig. A gyerekekért 15.15 és 15.40 között lehet jönni, ahogy korábban is. A rendőrség szerint ebben a helyzetben sokkal veszélyesebb kimenni az utcára, az intézményben nagyobb biztonságban vannak" – ez áll abban a levélben, amelyet az óvoda küldött a szülőknek.

Az óvoda épületébe csak egy szülő léphet be, az épületből pedig egy gyereket sem engednek ki egyedül. A szülőket arra is kérik, hogy ma ne hagyják a gyerekeket a napköziben – mondja az egyik munkatársunk lánya a belga fővárosban.

11:35 Járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlamentnél a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek – közölte Pintér Sándor belügyminiszter, miután a kormányfő a brüsszeli merényletek miatt a 2-es – magas – terrorfenyegetettségi fokozat bevezetését rendelte el.

Fotó: Twitter

11:34 A magyar miniszterelnök az egész ország nevében kifejezte az együttérzését és részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Reménykedünk, hogy több magyar érintett nincs, egyik sérült kórházba került, nem súlyosak a sérülései.

Orbán hangsúlyozta, a terror minden formáját vissza kell utasítani, és fellépni ellene. Kettes fokozatú a terrorkészültség. A TEK teljes állománya készültségbe helyezte magát.

11:30 Orbán Viktor sajtótájékoztatón jelenti be, hogy két magyar sérült van.

11:21 Friss hírek szerint egy újabb robbanás történt az EU-, illetve a kormányzati negyed környékén. A területet evakuálják.

11:14 A Facebook most kapcsolt. Aktiválták a Safety Check szolgáltatást.

Fotó: Twitter

11:11 A Libération közlése szerint a Franciaország és Belgium közötti összes utat lezárták.

11:07 Az AFP tűzoltósági forrásokra hivatkozva 21 halálos áldozatról ír.

11:02 Most jelentették be, hogy a Zaventemen egy pokolgép robbant az öngyilkos merénylő támadása után. A repülőtéren ezekben a pillanatokban is a káosz az úr. Az EU-negyedet kommandósok fésülik át gyanús csomagok után.

10:54 A Párizsból Brüsszelbe tartó vonatközlekedést felfüggesztették. A francia főváros repülőterein és pályaudvarain is fokozott biztonsági készültséget léptettek életbe.

10:52 A Le Soir írja, hogy Antwerpenben evakuálják a központi pályaudvart.

10:49 Hatósági bejelentések szerint a brüsszeli merényletsorozatban összesen 23 ember halt meg.

Forrás: MTI / EPA

10:44 Erre a linkre kattintva megnézhetnek egy légi felvételt a repülőtéri kettős robbantás helyszínéről.

10:42 Charles Michel belga miniszterelnök is mindenkit arra szólított fel, hogy maradjon, ahol van.

10:41 Brüsszelben jelenleg mobiltelefonról hívást indítani és fogadni nem lehet, csak sms-t küldeni és csatlakozni a közösségi médiára. 

10:39 A Zaventem holnap reggel hatig zárva marad. A járatok egy részét Charleroi fogadja, amelyet folyamatosan nyitva tartanak.

 

Posted by Jef Versele on Tuesday, March 22, 2016

10:34 Sikerült beszélnünk a Balassi Intézet brüsszeli kirendeltségének az egyik munkatársával, aki elmondta, a központi pályaudvart és a környékbeli utcákat lezárták, a tömegközlekedés leállt, de amúgy „normálisan” telik a nap.

10:31 Bezártak a brüsszeli iskolák is.

10:23 A Le Monde karikaturistája, Plantu ezzel a megható rögtönzéssel nyilvánította részvétét.

10:19 E percekben már rendőröket vezényelnek Budapesten is a metróállomások, a Parlament, a Kossuth tér és a főbb közlekedési csomópontok környékére, miután Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte a kettes szintű terrorkészültséget – hangzott el az M1 híradójában.

10:17 A VTM csatorna közlése szerint a Maelbeek metrómegálló ellen végrehajtott merényletben tíz ember vesztette életét.

10:14 Túlélők a zaventemi repülőtéren.

Fotó: Twitter

10:11  A teljes brüsszeli tömegközlekedés leállt, nem járnak a metrók mellett a buszok és a villamosok sem. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy  maradjon ott, ahol van. Megerősítették, hogy az egyik reptéri robbantás öngyilkos merénylet volt – írja tudósítónk, Halmai Katalin a belga fővárosból.

10:10 Lapunknak adott interjújában Gyarmati István arról beszél, hogy új fejezet kezdődött a 9/11 utáni terrorizmus történetében.

Fotó: Twitter

10:08 Egy Twitteren terjedő üzenet szerint négy detonáció történt a brüsszeli metróban.

10:06 A brüsszeli alagutakat is lezárták. Összeült a szövetségi állambiztonsági  tanács.

10:04 Kép a Zaventem épületében végzett pusztításról.

Forrás: Twitter

10:01 A metróban teljes a káosz. A négyes szintű terrorkészültség miatt leállított szerelvényekben sokan bent rekedtek. Ez alapvetően más helyzet, mint amikor a novemberi párizsi merényletsorozat után emelték a terrorkészültségi szintet Brüsszelben, mert akkor le sem engedték az utasokat a metróba. 

09:57 A VRT szerint zaventemi kettős merényletben 13 haltak meg és 35 sérült van.

09:54 A Schuman metrómegállóba a sínek mentén érkeztek pánikban az utasok.

09:51 A VRT jelentése szerint az egyik zaventemi robbantás öngyilkos merénylet volt.

09:51 Bezártak a brüsszeli múzeumok is.

09:49 Mobilon telefonálni nagyon nehéz lett a belga fővárosban a hálózati túlterheltség miatt.

09:45 Egy videó a merénylet utáni pillanatokról.

09:43 A közösségi oldalakon felvételek terjednek az eset helyszínéről. Az egyiken pánikba esett emberek menekülnek. Szintén a közösségi oldalakon többféle elmélet is született arról, hogy mi történt, de egyelőre a hivatalos szervek nem erősítettek meg semmilyen információt. A Sky News riportere, akit a Zaventem duty free zónájában ért a kettős robbantás, azt állította, nagyon úgy néz ki, hogy terrorista merényletről van szó.

09:39 A ma reggeli Budapest–Brüsszel Brussels Airlines repülőjárat biztonságban leszállt, a járat utasai a gépen várakoznak – írja a Facebook-oldalán Magyarország brüsszeli nagykövetsége. A misszió három fontos telefonszámot közöl: Katasztrófaközpont zöld száma: (+32)1771 Saint-Luc Kórház telefonszáma: (+32)2.764.1111 Nagykövetség Konzuli Részleg telefonszáma: (+32).2.348.1811.

09:36 A repülőtéri merénylet súlyos sérültjeit a Woluve kerületi Saint-Luc kórházban látják el.

09:31 A belga RTBF csatorna egy szemtanúra hivatkozva azt állította, hogy sérült és eszméletlen emberek hevernek az egyik indulási csarnokban, a Sheraton hotellel szemben.

09:24 A Zaventemen három robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek.

09:17 Niels Caignau, a Swissport egyik alkalmazottja a flamand VRT-nek nyilatkozott: „Éppen szünetem volt, amikor hallottam és éreztem is egy hatalmas detonációt. Innen pont rálátunk az indulási csarnokra, ahonnan füst szállt fel. Az ablakok több szinten is mind kitörtek. Az emberek pánikban hagyják el a helyet és menekülnek kifelé. Nagyon nem fest jól a helyzet." 

A percről percre tudósítást Ágoston Zoltán, Komáromi Gergely, Nyusztay Máté és Urbán Csilla szerkesztik. Közreműködők: Ábrahám Ambrus, Czene Gábor, Csuhaj Ildikó, Halmai Katalin (Brüsszel), Horváth Gábor, Körösi Ivett, Móricz-Sabján Simon (fotó) és Veres Dóra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.