Elkapták a párizsi merényletsorozat szökevény terroristáját

Salah Abdeslamot a belga kommandósok egy lövöldözés után bekerítették brüsszeli lakásban. A belga sajtó információit a francia hatóságok erősítették meg hivatalosan.

A La Libre Belgique és a l'Express is úgy tudja, hogy Abdeslam megsérült a Brüsszel terroristákról hírhedt negyedében, Molenbeekben elindított kommandósakcióban, de mindkettejüket őrizetbe vették. Molenbeekben jelenleg több nagyszabású razzia is zajlik párhuzamosan. Egy videót ide kattintva lehet megnézni az Abdeslamot célzó akcióról.

Így kapták el Abdeslamot. Fotó: Reuters TV

A szivárgó információk szerint Abdeslam a lábán sérült meg, térden lőtték (korábbi hírek még arról szóltak, hogy a karját érte lövés), a helyszínen ellátták a sebét.

Vele együtt bilincs kattant annak a Soufyane Kayalnak a csuklóján is, akit szeptemberben Abdeslammal az oldalán a biztonsági kamera is felvett egy Mercedesben a közel-keleti menekültek útvonalán, Magyarország és Ausztria határán. 

Fotó: Francois Lenoir / Reuters

Az ügyben megszólalt Francois Hollande francia elnök is, elismerve, hogy a molenbeeki razziák a párizsi merényletsorozattal állnak összefüggésben. Hagyjuk, hogy a belga rendőrök végezzék a dolgukat – tette hozzá a francia elnök. Az Abdeslam elfogásáról szóló belga sajtóinformációkat két névtelenséget kérő francia tisztégviselő hivatalosan is megerpőősítette az AP hírügynökségnek. „Elkaptuk” - ünnepelt eközben a Twitteren Abdeslam elfogását Theo Francken belga bevándorrlási miniszter.

Egy rendőrségi szóvivő szerint – írja a Reuters – folyamatban lévő műveletről van szó, amelyről nem árulhat el részleteket, de azt tudni, hogy Abdeslam ujjlenyomatait kedden megtalálták egy brüsszeli lakásban. A BFM TV ezzel kapcsolatban azt adta hírül, hogy egy besúgó vezetett Abdeslam nyomára, miután a terrorista menedéket keresett a kedden újult erővel elindított hatósági hajtóvadászat elől.

Fotó: Francois Lenoir / Reuters

A 26 éves férfi részt vett a 130 halálos áldozattal járó november 13-i párizsi merényletsorozat végrehajtásaiban, de társaival ellentétben nem hajtott végre merényletet, hanem elmenekült a számára kijelölt célpont, a Bataclan klub elől. Azóta is szökésben van.

Este fél nyolc előtt jött a hír, hogy Molenbeekben két robbanás zaját lehetett hallani ott, ahol a Rue des Quatre Vents-on fekvő lakásban Abdeslamot elkapták. Háromnegyedkor jött a hír, hogy a harmadik gyanúsított is rendőrkézen van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.