A megosztó Trump egyre jobban bejön a republikánusoknak

Donald Trump New York-i ingatlanmilliárdos a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első televíziós vitája nyomán megerősítette vezető pozícióját a pártnak a Fehér Házra pályázó politikusai között, a republikánus táborban több kérdésben is az ő álláspontját tartják a legrokonszenvesebbnek - derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Trumpot a republikánus szavazók 24 százaléka támogatja, ami az esetében 6 százalékpontos növekedést jelent július óta. Az elnökjelölt-aspiránsok tízes élmezőnyéből Jeb Bush volt floridai kormányzót 13, Ben Carlson nyugalmazott idegsebészt 9, Marco Rubio floridai szenátort és Scott Walker wisconsini kormányzót 8-8, Rand Paul kentucky-i szenátort 6, Ted Cruz texasi szenátort, Carly Fiorina volt HP-vezért és John Kasich ohiói szenátort egyaránt 5, Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzót pedig 4 százalék látná a legszívesebben a párt hivatalos elnökjelöltjeként.

Donald Trumpot, aki a jövő évi előválasztások során elsőként szavazó Iowa és New Hampshire államban is vezet, a júliusban mért 50 százalék után most a republikánusok 58 százaléka ítéli meg kedvezően. A jelölt egyebek között falat húzatna fel az Egyesült Államok egész déli határán, aminek költségeit Mexikóval fizettetné meg, eltöröltetné az illegális bevándorlók amerikai területen megszülető gyerekeinek az amerikai állampolgársághoz való - az alkotmány által szavatolt - jogát és az olajkészletek lefoglalásával fosztaná meg az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetet bevételi forrásaitól.

A republikánusok 45 százaléka a gazdasági kérdésekben, 44 százaléka az illegális bevándorlás ügyében, 32 százaléka az IÁ kezelésében, 19 százalék pedig a szociális kérdésekben jobbnak tartja Trump pozícióját a vetélytársai által képviselt álláspontoknál. Ez az első kérdés esetében 20, a másodikéban pedig 30 százalékos növekedést jelent július óta.

Ugyanakkor a republikánusok 58 százaléka úgy látja, hogy pártjuk jobban járna, ha valaki mást választana hivatalos jelöltjének az általános választáson való megmérettetésre. (Ez az arány a Trump-táboron kívül 72 százalékos.)

"A Donald" támogatottsága a nemek között valamelyest eltérő, ami a nőkkel kapcsolatban tett kijelentéseinek köszönhető. A republikánus férfiak 27, a nők 20 százaléka áll ki mellette, de a felmérés szerzői rámutattak, hogy a párton belül mért adatok esetében a statisztikai hibahatár plusz-mínusz 4,5 százalékpont. A diplomás republikánusok közül csak 16 százalék szeretné őt hivatalos elnökjelöltként látni, szemben a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők 28 százalékával.

Busht, aki tavaly ősztől Trumpnak a versenybe való belépéséig éllovasként szerepelt a legtöbb CNN/ORC-mérésben, egyre többen ítélik meg kedvezőtlenül. A vele nem szimpatizálók aránya július óta országosan 43-ról 56 százalékra, a republikánus szavazók között pedig 34-ről 42 százalékra nőtt.

A CNN és ORC augusztus 13. és 16. között telefonon végezte el a felmérését egy 1001 fős mintán. A válaszadók közül 466-an vallották magukat bejegyzett republikánus szavazónak vagy a párttal rokonszenvező függetlennek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.