galéria megtekintése

Orbáni magasságokba lépett az amerikai elnökjelölt

2 komment

Kovács Bettina
NOL

„Ezek az emberek drogot és bűnözést hoznak. Erőszaktevők" – mondta el véleményét Donald Trump a mexikói bevándorlókról, akik ellen a határon felhúzott fallal védekezne. Az NBC amerikai televíziós csatorna a kijelentés miatt hétfőn felfüggesztette szerződését az üzletemberrel.

Donald Trump amerikai üzletember és televíziós személyiség június 16-án jelentette be, hogy beszáll a Republikánus Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelembe. Ugyanebben a beszédben fejtette ki véleményét a mexikói bevándorlókról is, kifejezetten méltatlan hangnemben.

Donald Trump a háttérben John Wayne szobrával. Nem a jó embereket küldik
Donald Trump a háttérben John Wayne szobrával. Nem a jó embereket küldik
Brian Frank / Reuters

„Mexikó nem a legjobbjait küldi Amerikába. Azokat az embereket küldi, akiknek problémájuk van, és a problémáikat magukkal hozzák. Ezek az emberek drogot és bűnözést hoznak. Ezek az emberek erőszaktevők. Bizonyára vannak jó emberek is... de nem a jó embereket küldik Amerikába” – hangzott el Trump beszédében.

 

Az üzletember vasárnap interjút adott a CNN-nek, amelyben kifejtette, még mindig szilárd meggyőződése, hogy az illegális bevándorlók nagy része bűnöző, de „nem feltétlenül csak a mexikóiak. Mindenhonnan jönnek.”

Az NBC hétfőn bejelentette, felfüggeszti a Donald Trump által társtulajdonolt Miss USA és Miss Universe című műsor sugárzását. „Az NBC számára minden embert megillető alapvető érték a tisztelet és a méltóság. Donald Trump bevándorlókról tett méltatlan kijelentései miatt az NBC Universal megszünteti üzleti kapcsolatait Trumppal” – mondta el hétfőn a csatorna szóvivője. „Bíróságra fogom vinni a szerződésbe ütköző leállítás ügyét” – reagált a csatorna bejelentésére Trump.

Illegális határátlépőket kapcsolnak le az amerikai–mexikói határon. Évi ötszáz halott
Illegális határátlépőket kapcsolnak le az amerikai–mexikói határon. Évi ötszáz halott
Eric Thayer / Reuters

Az NBC június 16-i bejelentését követően már figyelmeztette a politikust, hogy a jelöltségért folyó vita alatt fel kell függesztenie az általa vezetett Celebrity Apprentice című műsorát, melyet ő tudomásul is vett.

Nem az NBC az első orgánum, amely kihátrál Trump mögül. Múlt héten a spanyol nyelvű, amerikai tévécsatorna, az Univisión is hasonlóan járt el az uszító beszéd miatt, és úgy döntött, nem fogja közvetíteni a julius 12-ére meghirdetett szépségversenyt és semmi olyan eseményt sem, amely kapcsolatban áll az amerikai multimilliárdossal.

Trump nyilatkozata másoknál is kivágta a biztosítékot. A MoveOn.org honlapon petíció indult, amelyen már több mint 700 ezren írtak alá. Céljuk, hogy a Macy's divat és lakberendezési eszközöket árusító üzletlánc is bontsa fel szerződését Trumppal. A Macy's egyébként Donald és lánya, Ivanka Trump által fémjelzett férfi és női ruha- és cipőkollekciót, valamint kristály dísztárgyakat árul.

Kerítést húzna fel a határon

Trump a már említett CNN interjúban arról is beszélt, a mexikói illegális bevándorlók ellen kemény megoldásra van szükség.

Mint mondta, falat szeretne emelni az Egyesült Államok déli határán, amelynek építését Mexikóval fizettetné ki. „Mexikó rengeteg pénzt keres az USA miatt. Egy fal ehhez képest csak egy apró tökmag” – mondta Trump Jake Tapper műsorában. megjegyezte, hogy azért ő még szereti Mexikót, üzletel is mexikóiakkal. „Erős lépésre van szükség, hacsak ők maguk nem járulnak ehhez hozzá, vagy nem adnak pénzt, hogy felépítsük a falat. Én megépíteném. Nagyon jó vagyok új dolgok építésében” - jegyezte meg.

A republikánus elnökjelöltből Mexikóban piñata-t készítettek, amit szétvertek.
A republikánus elnökjelöltből Mexikóban piñata-t készítettek, amit az emberek szétverhettek.
Daniel Becerril / Reuters

Az Egyesült Államokban kilenc éve, 2006-ban törvény született egy 1100 kilométer hosszú biztonsági kerítés megépítéséről az amerikai–mexikói határon, három szövetségi államban – Kaliforniában, Arizonában és Texasban – pedig már állítottak is fel ilyen falat az illegális bevándorlás megakadályozására. Becslések szerint a határon évente 500 ember hal meg illegális határátlépési kísérlet közben. Az amerikaiak egyébként egy kicsit elnézték a kerítésépítést, volt ugyanis ilyen szakasza, amelyet Mexikó területén, másfél-két méterre a határtól húztak fel. A költöztetés hárommillió dollárba került.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök kormánya június 17-én állt elő az ötlettel, hogy 175 kilométer hosszan kerítés épüljön a magyar–szerb határon érkező bevándorlók ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.