Ezer kilométeres kerítés épül az amerikai-mexikói határon

Több mint ezeregyszáz kilométer hosszan az Egyesült Államok és Mexikó határán elnyúló biztonsági kerítés felhúzására adott felhatalmazást a washingtoni szenátus egy péntek éjjel elsöprő többséggel elfogadott törvényben George Bush amerikai elnöknek.

A szenátorok 80:19 szavazataránnyal fogadták el a képviselőház által két hete megszavazott jogszabályt, amelynek értelmében a 3200 kilométer hosszú amerikai-mexikói határ egyharmadán megerősített, kettős vonalú kerítést emelnek kamerákkal és a földbe telepített érzékelőkkel az illegális bevándorlók és kábítószercsempészek visszatartására.

Az elképzelés szerint a védvonal mentén - Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó és Texas szövetségi államok Mexikóval szomszédos határszakaszain - felderítő robotrepülőgépek fognak járőrözni.

A biztonsági kerítés felhúzásának költségéről nem láttak napvilágot pontos adatok. Annyit tudni lehet, hogy egy San Diegónál már épülő 23 kilométeres szakasz több mint 120 millió dollárba kerül. A kerítés megépítésének pénzügyi fedezete a belbiztonsági minisztérium költségvetésében fog szerepelni, amelyet egyelőre még nem fogadtak el.

A november 7-i kongresszusi választások előtti utolsó munkanapon megszavazott törvénnyel a képviselők és a szenátorok minden bizonnyal azt az üzenetet szerették volna eljuttatni választókhoz, hogy képesek megoldani az illegális bevándorlás problémáját. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.