galéria megtekintése

Az esélytelenek nyugalma

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 05. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

A Fehér Házba beköltözni nincs sok esélyük, de színesítik a politikai palettát és fontos új nézőpontokat hoznak be az elnökválasztási versenybe – így látják a kommentátorok Rand Pault és Bernie Sanderst. Paul Kentucky állam republikánus szenátora 2011 óta. Sanders nyolc éve Vermont állam független szenátora, aki a demokratáknál száll harcba a 2016-os elnökjelöltségért.

Ideológiailag egyikük sem tartozik pártja fősodrához, ám kettejük közül most Rand Paul jelöltségét veszik komolyabban. Elsősorban azért, mert a republikánus oldalon egyelőre nincs erős esélyes, aki elhúzott volna a többiektől. Becslések szerint húsznál is több jelölt csatázhat majd a 2016 tavaszán esedékes előválasztásokon. Máris a jelöltek között van Jeb Bush egykori floridai kormányzó és Ted Cruz texasi, illetve Marco Rubio floridai szenátor is. Beszállt az első nő is a republikánus versenybe; a Hewlett-Packard egykori vezérigazgatója, Carly Fiorina hétfőn jelentette be indulását.

Rand Paul. Középre tartó libertariánus
Rand Paul. Középre tartó libertariánus
Aaron P. Bernstein / Reuters

Rand Paul számára az a legnagyobb kihívás, hogy távol tartsa magát az édesapja politikai örökségétől, de abból azért profitáljon. Ron Paul háromszor szállt harcba a Fehér Házért, 1988-ban, 2008-ban és 2012-ben. Ő emelte be az országos politikába a libertariánus eszméket, stabil támogatói csoportot építve maga köré. A lényeg a kevesebb adó, kisebb állam és az USA minél kisebb nemzetközi szerepvállalása. Társadalmi kérdésekben liberális – támogatja például a marihuána teljes körű legalizálását.

 
Névjegy

RAND PAUL

Életkor: 52.

Párt: Republikánus Párt.

Jelenlegi tisztség: szenátor, Kentucky.

Mikor került be a kongresszusba: 2011.

Családi állapot: nős, 3 gyermek.

Rand Paul politikailag is édesapja mellett nőtt fel: tinédzserként nyaranta az ő irodájában volt gyakornok, később a kampánymenedzsere lett. Édesapjához hasonlóan ő is orvosi diplomát szerzett. Kampányában nagyon sokban támaszkodik apja támogatói bázisára, ám tudja, középre kell „tolnia” a politikai nézeteit. Az elveiből soha nem engedő apjával szemben sok kérdésben mérsékeltebb álláspontot képvisel. Az adóhatóságot és a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) felszámolás helyett megreformálná. Nem legalizálná a könnyű drogokat, de lépéseket tenne a dekriminalizáció felé. Az apa szerint „őrültség” lenne, ha Amerika felvenné a harcot az Iszlám Állammal, fia viszont sürgeti a kongresszust, hogy hatalmazza fel erre az elnököt. A felmérések szerint Paul a republikánusok 6-10 százalékának támogatására számíthat az előválasztásokon.

Bernie Sanders, a „demokratikus szocialista”
Bernie Sanders, a „demokratikus szocialista”
Jonathan Ernst / Reuters

A demokratáknál viszont olyan erős jelölt Hillary Clinton, hogy egyelőre minden más jelöltaspiránst az esélytelenek közé sorol a sajtó, így Bernie Sanderst is. Ám a magát „demokratikus szocialistaként” leíró vermonti szenátor egész politikai karrierje annak a példája, hogy nincs lehetetlen. Amikor először szállt harcba politikai tisztségekért a hetvenes években, többször is megtörtént, hogy a szavazatok 1-2 százalékát szerezte meg. Nem adta fel, és 1981-ben Vermont legnagyobb városa, Burlington polgármesterévé választották. 1990-ben kongresszusi képviselő, 2006-ban szenátor lett. Ő a kongresszus legrégebben szolgáló független tagja. Kompromisszumot nem igazán ismer. Szerinte az Egyesült Államokban a legnagyobb probléma a jövedelmek egyenlőtlensége és a középosztály eltűnése. Büszke arra, hogy soha egyetlen negatív kampányfilmet sem rendelt ellenfelei ellen. Sanders szerint túl sok hatalom van a bankok kezében, a politikát a milliárdosok irányítják. Épp ezért nem fogad el támogatást nagyvállalkozóktól, csak kis, egyéni adományokra építi kampányát. Múlt pénteken egy nap alatt 35 ezren adtak pénzt a kampányára, az átlagos adomány 43 dollár volt. Ám az biztos, hogy így nem fogja tudni megközelíteni azt az összeget, amely Hillary Clinton vagy bármely más politikus rendelkezésére fog állni.

Sanders atipikus politikus: néha túl nyers, nem bánik jól a sajtóval, és a választók elbűvölése sem kedvenc feladata. Összevissza szálló ősz haja sem mutat jól a fotókon, de Sanders azt vallja: a politikának nem a személyiségekről, hanem a közpolitikai ügyekről kell szólnia. A CNN-nek ezt úgy foglalta össze: „én nem vagyok énekes-táncos vagy show-man”.

Névjegy

BERNIE SANDERS

Életkor: 73.

Párt: független/demokrata.

Jelenlegi tisztség: szenátor, Vermont.

Mikor került be a kongresszusba: 1990.

Családi állapot: nős, 4 gyermek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.