Nem menekülhet a korbácsolás elől a blogger

A nemzetközi nyomás ellenére a szaúdi legfelsőbb bíróság nem kegyelmez Raif Badawi bloggernek, és fenntartja a korábbi ítéletet, így még 950 korbácsütés és 10 év börtön vár a férfira.

„Ez most már megfellebbezhetetlen” – mondta az AFP hírügynökségnek telefonon Badawi felesége, Ensaf Haidar, aki 2012-ben a gyerekekkel – az akkor már őrizetben lévő férje nélkül – Kanadába menekült.

A nő attól tart, hogy már ezen a héten folytatódik a korbácsolás, amelyet január óta felfüggesztettek. Mint mondta, nagyon megdöbbent a legfelsőbb bíróság döntése miatt, abban reménykedett, hogy az új király majd megkegyelmez a férjének.

Ahogy arról beszámoltunk, Badawit 2012-ben tartóztatták le az iszlám megsértésének vádjával, miután elindította a Free Saudi Liberals nevű weboldalt, egy olyan felületet, ahol a szerzők a vallás szerepéről elmélkedtek. Az oldalon számos kritikus hangvételű cikk is megjelent, amelynek tárgyai az ország ismert vallási vezetői voltak.

Eredetileg húsz héten át, heti egy alkalommal sújtották volna ötven korbácsütéssel Badawit pénteki ima után egy mecset előtt.  Családja attól fél, hogy az ezer korbácsütésbe belehal a 31 éves blogger, aki cukorbeteg és magas vérnyomással is küzd.

Badawi felesége a BBC-nek azt mondta, néhány nappal ezelőtt beszélt a férjével, aki azt mondta, ne várja őt haza a közeljövőben. A nő most arra kéri az emberi jogi szervezeteket és a korábban férje szabadon bocsátásáért tüntető európai országokat, hogy még egyszer, utoljára fogjanak össze és segítsenek, hogy férje megmenekülhessen.

Szaúd-Arábiában idén rekordot döntött a kivégzések száma. Az Amnesty International jelentése szerint a királyságban május 28-án hajtották végre a kilencvenedik kivégzést. 2015-ben máris több embert végeztek ki, mint tavaly. Az országban a kormány- és valláskritika tilos, a síitákat diszkriminálják, a keresztények nem gyakorolhatják nyíltan a vallásukat, független szervezetek nem működhetnek, a nők autót sem vezethetnek, és koncepciós perekben számos aktivistát ítéltek hosszú börtönbüntetésre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.