galéria megtekintése

Stabilitást várnak a szaúdi utódlástól

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 24. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Már csak ilyen a szaúdi uralkodók sorsa: a 90 évesen, pénteken elhunyt Abdullah királyt érdemi hatalmán, azaz koronahercegi idején jócskán túlmenően érte a halál, miközben öccse, a most helyére állt Szalman bin Abdel-Aziz is 79 évesen léphetett csak a szunnita iszlám és egyben az arab világ 31 milliós kulcshatalmának trónjára. Abdullah tüdőgyulladásban szenvedett, és legutóbb az óév utolsó napján került kórházba.

A világot most főként három dolog érdekli az utódlás kapcsán: az olajár alakulására gyakorolt hatás, a Rijád és Teherán közötti szunnita–síita rivalizálás, valamint Szaúd-Arábia szerepe az Egyesült Államok szövetségesi rendszerében és a Közel-Kelet jövőjének alakulásában. Abdullah-t pénteken már el is temették. Joe Biden alelnök vezetésével pedig hamarosan az Egyesült Államok is küldöttséget meneszt Rijádba, hogy lerója kegyeletét és megerősítse a szövetségesi kapcsolatot, jelentették be.

Abdullah holttestét viszik be a rijádi nagymecsetbe
Abdullah holttestét viszik be a rijádi nagymecsetbe
Fejszál Al Naszer / Reuters

– Sem az utódlás, sem az utód személye nem volt váratlan – állítja Csicsmann László Közel-Kelet-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese, hozzátéve: az eddigi trónörökössel, mostani uralkodóval kapcsolatban is elterjedtek betegségeivel kapcsolatos hírek, „de tény, hogy a terhelhetősége egy egészséges emberének felel meg”.

 

Mint a kutató mondja, a királyság alattvalói, főleg a lakosság felét kitevő 24 éven aluliak arra kíváncsiak, felgyorsulnak-e mostantól a reformok, így a nők jogaival, az oktatással kapcsolatos újítások az iszlám világon belül is konzervatívnak, elzárkózónak minősülő öbölállamban. Az elmúlt egy évben gyakorlatilag megfeleződött olajár esetében Csicsmann nem vár markáns változásokat.

A The New York Times pénteken azt írta, ebben nagy szerepe lehet annak, hogy Szalman uralkodása idején, helyén marad-e a világ kőolajtartalékainak 16 százalékával rendelkező ország veterán olajminisztere, Ali al-Naimi.

Rijád és Teherán kapcsolatára pedig befolyással lehet az Iszlám Állam terrorszervezet jelentette fenyegetettség. Mint arról a pénteki online iráni sajtó beszámolt, az Iszlám Köztársaság külügyminisztere részt vett Abdullah temetésén, miközben Teherán Zürichben újabb körben tárgyalt az Egyesült Államokkal az atomprogramját övező nemzetközi kétségek eloszlatásáról.

Abdullah már jóval 2005-ös hatalomra kerülése előtt megízlelte a hatalmat, emlékeztet a The New York Times. Miután 1995 végén féltestvére, Fáhd király szélütést szenvedett, gyakorlatilag ő irányította a monarchiát.

A reformok jegyében a fiatalkorában beduin törzsek közt élt király eltanácsolta alattvalóit attól, hogy megcsókolják a kezét, és megkurtította több ezer szaúdi herceg és hercegnő ellátmányát. Fejedelmi körülményeihez képest „aszketikusnak” lehetett leírni, írja a liberális világlap.

Ugyanakkor Barack Obama amerikai elnöknek legalább kétszer aggodalmát fejezte ki az „arab tavasz” 2011-es kezdetű eseménysorozata nyomán beindult demokráciamozgalmakkal kapcsolatban, mondván: ezek veszélyesek.

Megingott az olajár

Abdullah király halálhírére 2,6 százalékkal 50 dollár közelébe drágult a Brent típusú olaj ára a londoni árutőzsdén. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) legbefolyásosabb tagjának számító Szaúd-Arábia nem sokáig tartotta bizonytalanságban a befektetőket, miután a trónt elfoglaló Szalman közölte, nem változtat elődje politikáján. Vagyis júniusig nem csökkentik a kitermelést, marad az erős túlkínálat és az alacsony ár a kőolajtermékek világpiacán. (K. B.)

Mint emlékezetes, az öbölállamok közül Bahreinben zavargásokra került sor, ahogyan Tunéziában, Jemenben, Egyiptomban és Líbiában pedig vezetőváltást eredményezett az arab tavasz. Washington és Rijád kapcsolatában a legnagyobb kihívást 2001 jelentette, amikor is a szeptember 11-i merényletek nyomán kiderült: a 19 gépeltérítő közül 15 is szaúdi volt.

A királyi udvar, amelyet ekkor már ténylegesen Abdullah irányított, először a monarchia elleni „rágalomhadjáratról” beszélve utasította vissza a vádaskodást, később azonban fellépett a fegyveresekkel szemben, mivel maga is fenyegetve érezte magát az al-Kaida terrorszervezettől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.