Rekordot döntött a halálbüntetések száma

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint Szaúd-Arábia már most elérte a tavalyi év során végrehajtott kivégzések számát. A királyság a világ három legszorgalmasabb kivégzője közé tartozik, csak Kína és Irán múlja felül.

 

A királyságban május 28-án hajtották végre a kilencvenedik kivégzést. A szám a legmagasabbak közt van ahhoz képest, amit a jogvédő szervezet több mint három évtized alatt feljegyzett.

„Mivel az idei évnek még a fele sem múlt el, a királyság példátlan ütemben halad az ijesztő szám felé. A kivégzések aggasztóan megnövekedett száma túllépi az ország által előzőleg felállított borzalmas rekordot" - jegyzi meg Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese.

Az idei kivégzések majdnem felét kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt hajtották végre. Az AI szerint ezek a vétségek nem tartoznak a legsúlyosabb bűnök kategóriájába, és a halálbüntetés erre való kiszabása ellentétben áll a nemzetközi joggal. A hatóságok sem tekintik a kábítószerrel kapcsolatos vétségeket olyan bűncselekményeknek, amelyekért a saría törvénye értelmében isteni kinyilatkoztatás által kiszabott büntetés járna. Ehelyett a halálbüntetés ilyen esetekben mérlegelés alapján alkalmazható büntetés.

Szaúd-Arábiában a leggyakrabban alkalmazott kivégzési módszer a lefejezés, melyet általában köztereken hajtanak végre. Néhány déli tartományban a bűnösöket golyó általi halálra ítélik.

Az AI jelentése arról is ír, hogy az elítélteket gyakran gyenge lábakon álló bírósági procedúra során ítélik el, melyek nem felelnek meg a méltányos eljárásra vonatkozó nemzetközi normáknak. A vádlottakat gyakran kizárólag kényszerrel szerzett vallomások alapján találják bűnösnek. Nem kapnak jogi képviseletet, az eljárásokat titokban tartják, és a vádlottakat nem tájékoztatják a jogi eljárás menetéről.

Ráadásul a Legfelsőbb Bíróság nemrégiben jóváhagyta, hogy bizonyos halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények esetén a bíróknak nem szükséges bebizonyítaniuk a vádlott bűnösségét, hanem kizárólag gyanú és a saját mérlegelésük alapján kiszabhatják a halálbüntetést.

„A szaúd-arábiai hatóságok megingathatatlan elkötelezettsége a brutális büntetés iránt különösen borzalmas annak tudatában, hogy mennyire égbekiáltóan nagyok a hibák az igazságszolgáltatás rendszerében"- jelentette ki Said Boumedouha. Az AI képviselője hozzátette, hogy a halálbüntetés kiszabása kegyetlen és embertelen bármely körülmények között, de még felháborítóbb, amikor egy olyan eljárás során szabják ki büntetésként, mely maga is gúnyt űz az igazságszolgáltatásból.

„Nincs bizonyíték arra, hogy a halálbüntetés elrettentő erővel bírna a bűncselekményekre, vagy hogy hatékonyabb lenne, mint a büntetés más formái" - hangsúlyozta Boumedohua, aki szerint a kivégzések felgyorsítása helyett a hatóságoknak azonnali hatállyal moratóriumot kellene életbe léptetniük a halálbüntetés jövőbeli eltörlése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.