Tíz év börtön és ezer korbácsütés a szaúdi újságírónak

Raif Badawi szaúdi újságírót tegnap tíz év börtönbüntetésre ítélte egy szaúdi bíróság, amiért „megsértette az iszlámot". 

Badawi bűne az volt, hogy elindította a Free Saudi Liberals nevű weboldalt, egy olyan felületet, ahol a szerzők a vallás szerepéről elmélkedtek. Az oldalon számos kritikus hangvételű cikk is megjelent, amelynek tárgyai az ország ismert vallási vezetői voltak.

Amint a hatóságok tudomást szereztek róla, blokkolták a honlapot, Badawit peig 2012-ben letartóztatták. Egy szaúdi lapra hivatkozva a the Guardian azt írja, hogy a férfi ügyében korábban már ítélet született – hét év börtön és 600 korbácsütés –, másodfokon azonban a büntetést tíz év börtönre és ezer korbácsütésre módosították. Ezen túl a bíróság még 1 millió riál (közel 60 millió forint) pénzbüntetést is kiszabott a férfira.

Szaúd-Arábiában nem ez az első ilyen eset: a közelmúltban azért ítéltek – viszonylag enyhének számító – másfél év börtönre egy újságírót, mert Twitteren „becsmérelte Mohamed prófétát". Egy aktivista pedig három évet kapott azért, mert „hazugságokat terjesztett Abdullah királyról".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.