jehu

Megelőző lépések

Azt olvasom egy „kormánypárti” … hát, izé: lapban, hogy a Fidesz fölöttébb szorgalmas alelnöke, Németh Szilárd fogalmazott.

Kissé meglepődtem, hát elolvastam az egészet, így megtudtam, hogy Németh Szilárd úgy fogalmazott... Ahogy szokott: a magyar emberek, családok biztonságát akarják garantálni.

Amikor arról olvasok, hallok, hogy a Fidesz „a magyar emberek biztonságát" akarja garantálni, mindig fölidéződik bennem egy több évvel ezelőtti élményem.

Évekkel ezelőtt különös biztonsági embereket alkalmazott a BKV, például a szentendrei HÉV vonalán. Már a látványuk is erősen próbára tette liberalizmusomat: alig tudtam elnyomni magamban a gondolatot, hogy azok a fiúk, úgy lehet, börtönkondin erősödtek... Mentségemre szolgáljon, hogy valami egészen különös érzés, amikor biztonsági emberek látványától veszíti el az ember a biztonságérzetét.

Szóval, hogy finoman fogalmazzak, egyáltalán nem vagyok elragadtatva attól, ha a Fidesz a biztonságunkról akar gondoskodni, meg akar védeni minket: a minap látott durva egri üzenetekhez egészen hasonlók jutnak eszembe - de nem tegnap óta ám!

migrációs válsághelyzet vagy mi a som „kormány" általi kihirdetése azonban megmozdított bennem valami „nemzetit": segíteni szeretnék a NÜK-nek.

Először is Örkény egyik egypercese jutott eszembe, melynek beszélője rendőr apja („az én apum!") zsenialitásáról áradozik, okkal. Az apum ugyanis kevéssel azelőtt, hogy valaki valamilyen bűncselekményt követett volna el, letartóztatta az illetőt!

Ebből aztán bárki kitalálhatja: a leghatékonyabb bűnmegelőzés az, ha mindenkit letartóztatnak, mielőtt a bűn útjára léphetne!

Meglehetősen nyugtalanító, hogy ma még Magyarországon az emberek csak úgy járkálhatnak közterületeken: ki tudja, melyik mit forgat a fejében? Megelőzésképpen hetenként 3-4 napra vagy 12-16 órás kijárási tilalmat kellene bevezetni, amely alól azért például a CÖF igazolt tagjai mentességet kapnának.

Megfontolandó a statárium kihirdetése is: a tapasztalat szerint a bíróságok egy része még eléggé arcátlan.  A statárium kihirdetése nem csupán általában „a magyar emberek" veszélyeztetőit, hanem a bírákat is hatékonyan fegyelmezhetné.

A különböző kihirdetéseket figyelmen kívül hagyókat bírósági ítélet nélkül lehessen elzárni, legalább 60 napra – ez az időtartam legyen korlátlanul meghosszabbítható.

Volnának még ötleteim, de inkább azt a példát említem meg, amelyik bizonyítja, milyen súlyos, helyrehozhatatlan károk következhetnek a szükséges megelőző intézkedések elmulasztásából!

Pokorni Zoltán szándékairól a Népszabadság 2010 márciusában így tudósított:

Azon múlik a következő kormány sikere, hogy a sajátjait illetően is kemény tud-e lenni - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

Ezért az elszámoltatás a jövőről szól - mondta az ellenzéki politikus Ajkán egy lakossági fórumon. Megjegyezte: "a mieink előtt is világosnak kell lenni", hogy ha ők lesznek hatalomban, az nem jelentheti azt: "eddig ők loptak, most meg ti fogtok lopni".

Egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak "le fogjuk vágni a kezét" - fogalmazott a Fidesz politikusa, hangsúlyozva, hogy "ezt kell nagyon világossá tenni".

Sajnos, hiába fogalmazott már Pokorni, évekkel azelőtt, hogy Németh Szilárd is fogalmazhatott volna: elmaradtak a megelőző intézkedések!

Pedig még Pokorninál is korábban Hólabda elvtárs (Állatfarm) elmagyarázta a nehézfejű tyúkoknak, hogy az ember megkülönböztető jegye a kéz, amellyel gazemberségeit elköveti.

Mennyivel jobb állapotban lenne ma Magyarország – bár most is Európa élenjáró és legbiztonságosabb állama! –, ha annak idején megelőző lépésként (védelmezve a közpénzek biztonságát, hogy el ne veszíthessék közpénz jellegüket) levágták volna a „fideszes elit" tagjainak és szervienseiknek a kezét!

Blogger


Jehu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.