jehu

A Budai Vár elrablásáról

Azt hiszem, napjainkban talán a Budai Vár Orbán és társasága általi kisajátítása, elzabrálása jelzi legjobban a demokratikus ellenzék és a társadalom valós állapotát. Kétségbeejtő a tehetetlenség, még elkeserítőbb a közöny.

Szemünk láttára szállja meg az orbáni társaság a Várat, kiebrudalva onnan mindent és mindenkit, ami-aki útjukba kerül; a negyed „kormányzati célú" kisajátítása legalábbis korlátozza a bel- és külföldi turizmus lehetőségeit, miközben kipaterolnak onnan mindent, ami a köz által látogatható, használható.

A Budai Vár
Forrás: Digitális Képarchívum

Elképesztő.

Nem tudom elképzelni, hogy létezik még Európában ország, ahol ezzel összehasonlítható elbitorlásra vetemedne a hatalom; s ha mégis, az teljesen elképzelhetetlen, hogy terveit meg is valósíthassa.

S nálunk?

Morog a „demokratikus ellenzék", legalábbis nagyobbik része – de semmi több. Morog a szakma vélhetően nagyobbik része – de semmi több. Hallani a várnegyed lakóinak félelmeiről – de semmi több.

A Budai Vár elrablása egyszerre mélyen szimbolikus és gyakorlati jelentőségű dolog: az orbáni Főlegvár példaszerűen mutatja meg a mai hatalom perverzitását. És – természetesen – „nemzetgazdasági szempontból kiemelt" beruházásról van szó: nemcsak azért lett az, mert kurva sokba kerül, hanem azért is, mint a Szabadság téri nyomorult, hazug Gábriel: senki se tehessen semmit ellene. Mert elképzeléseikhez, pontosabban vágyaikhoz valós szakmai támogatást nem tudtak szerezni.

A Fidesz persze minden törvénysértését, minden önkényét „törvényesíti" – már amennyiben például a brutális önkény, a gátlástalan rablás „törvényalkotással" valóban legálissá volna tehető...

S Budapest népe? Meg az országé ..? – hiszen a Vár mindannyiunké...

Gyakorlatilag teljes a csönd; nincs erő, amely komoly tiltakozásra szánná magát – talán mert nincs elég hitele semminek-senkinek ahhoz, hogy a szemérmetlenül rabló természetű hatalom ellen tömegeket mozgósíthasson.

A demokratikus pártok, mint föntebb írtam, legföljebb morognak; nemhogy tiltakozásokat nem szerveznek, még igazából azt sem próbálják meg, hogy a kérdést napirenden tartsák. Pedig ez egyike azon ügyeknek, amelyekben teljes demokratikus egység jöhetne létre; ráadásul annak is volna komoly esélye, hogy a passzívak és a kormánypártiak közül is sokan megnyerhetők volnának a Vár védelmére.

Meg kellene védeni a Budai Várat a Fidesztől...! Különben ő védi meg, ahogy már annyi mindent...

De a társadalom belenyugodni látszik mindenbe: 2010 óta egyetlen elzabrál-lak, elbitorol-lak az ország: elzabrálták, elbitorolták a köztársaságot, annak alkotmányát és alkotmánybíróságát, a magánnyugdíjakat; jogainkat és javainkat... 2010 óta „megszállt" ország vagyunk.

...

Főlegvárat s köré kormányzati negyedet az építtet magának, aki nem politikai váltógazdaságban gondolkodik – az sem zárható ki, hogy dinasztiát akar alapítani...

És a demokratikus ellenzék? – kérdem még egyszer. Ha majd kormányra kerül, ő is Főlegvárat akar magának – legalábbis elfogadja..?

Vagy régen beletörődtek abba, hogy sosem jutnak kormányra? Sajnos, magatartásuk beletörődésre utal. Ha politikus volnék, talán még árulást is emlegetnék...

 

Blogger


Jehu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.