jehu

Lecsürhézték a csürhülőket!

Magyar szempontból az Eb eddigi legfontosabb, legbiztatóbb eseménye az izlandiak elleni mérkőzésen zajlott - a lelátón vagy legalábbis annak egy részén: „történelmi csürhézés” hallatszott.

Megszólaltak a normális magyar szurkolók...

Hát hiszen tudtuk vagy legalábbis gondoltuk, hogy vannak – de eddig csendben voltak. Együtt jártak-járnak meccsekre (nálunk inkább „meccsekre") a magukat szemérmesen ultráknak becézőkkel. Hallgatják a kórusokat, olykor maguk is skandálnak, nem szép dolgokat is. Egy kis cigányozás, zsidózás, buzizás, mocskos oláhozás stb. sokaknak még belefér, verekedni azonban nem szoktak.

Ami az Izland elleni meccsen történt, alighanem példátlan: ilyen egyértelműen még nem fejezték ki magukat a normális szurkolók!

Sokan méltatlankodnak, amiért a nemzetközi sajtó, úgymond, lenácizta „a magyar szurkolókat".  Biztos van jókora igazságtalanság az általánosításban, azonban gondoljuk meg: egy kávéskanál szar is elegendő ahhoz, hogy a legjobb bort is szarnak minősítsük... S itt azért nem kávéskanálnyi mennyiségről van szó.

Vannak, akik képeket mutogatnak kinyújtott karú izlandi szurkolókról, mondván: őket miért nem nácizzák..?

Magam is eltöprengtem ezen, és a következőre jutottam: talán azért, mert izlandiak nem járnak szervezetten, bandában, feketébe öltözve más országokba randalírozni, embereket fenyegetni-rémisztgetni, más népeket mocskolni; otthon nem a cigányozás, buzizás, zsidózás és verekedés kedvéért járnak meccsekre. Azt hiszem, ha a magyar „ultrák" mondjuk az izlandi szurkolókhoz hasonlíthatóan viselkednének, nyújtogathatnák a karjukat, nem asszociálnának róluk a nácikra.

Mindenesetre ha magyar szempontból valami „történelmiről" lehet az Eb kapcsán beszélni, akkor a csürhézés volt az.

Gondoljunk bele: mi lesz itt, ha ez a csürhézés nem marad kivételes eset? Mondjuk, az Üllői úton és Újpesten is csürhézni kezdenek, amikor megszólal az ellenfelet cigányozó kórus..? Vagy fölhangzik a fülsiketítő fütty, amikor valahol az MTK ellenfelét ria-ria-Hungária! rigmussal „biztatják"?

Vagy képzeljük el: a normális szurkolók kiközösítik, csürhézik a csürhülőket, és a játékosok sem ünnepeltetik magukat velük – mert a klub, az edző megtiltotta, vagy mert maguktól is tudják, mit kíván a becsület...

Hiszen az emberek nem születnek rossznak – még a csürhe vagy annak jelentős része is nevelhető... Vannak olyanok a csürhékben is, akiket érdekel a foci, a sport... Akik előbb-utóbb fölhagynak a csürhüléssel, ha azt tapasztalják: a szurkolók többsége tényleg megveti, kiközösíti a randalírozókat.

... de hová ragadál? / Oh fölhevülésnek / Gyors talyigája!

Várjuk meg a hazai bajnokikat, vagy legalább az első magyar-szlovák, magyar-román meccset.

Blogger


Jehu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.