jehu

A Budai Főlegvár és a politikai váltógazdaság

Hazánk ideiglenes „miniszterelnöke” öröklakást akar magának a főlegvárrá alakítandó Budai Várban. Mielőtt megbukna – mert bukni fog, mégpedig nagyon csúnyán –, tényleg mindent elzabrálhat, elbitorolhat?

Ha azon múlik, akadnak-e emberek – építészek, kiegyebek –, akik bármilyen okból, de akármilyen disznóságban hajlandók segédkezni, akárkinek, akkor igen: ebben az országban önkény még sosem bukott meg azért, mert elfogytak támogatói, haszonleső kiszolgálói...

Hát hiszen ahol a Kedves Keresztapa eddig megjelent, ahol például szerklit tartott, az az épület a szartartás - a kötelező tiszteletadás - szempontjából eddig is olyan szerepet töltött be, mintha főlegvár volna; de már igazi, nagybetűs Főlegvár kell neki, Budán. Ahonnan le lehet nézni a Dunára meg a pestiekre, az ország(á)ra. Ahová tisztelettel kell fölnéznie a magyar embereknek. A brüsszelitáknak és bérenceiknek is!

2010 óta egyetlen elzabrál-lak, elbitorol-lak az ország: elzabrálták, elbitorolták a köztársaságot, annak alkotmányát és alkotmánybíróságát, a magánnyugdíjakat; jogainkat és javainkat... 2010 óta „megszállt”ország vagyunk.

Nem sorolom, csak a vak és süket nem tud semmit arról, mit művel(t) a jelenlegi uralom az országgal. Na ja: megvéd mindent, amihez a mancsa hozzáragad.

Úgy viselkedik az önkény, hogy ha rajta múlik, a Keresztapa – például Boross Péter által kibeszélt – vágya teljesül: soha többé nem lesz itt baloldali kormány; demokrácia se.

És akkor akadnak emberek, kiket demokratáknak gondoltunk, akik ilyen-olyan meggondolásból támogatják az országot elbitorolni, a maga képére és kedvére átalakítani akaró önkény terveit...

Hogy mi legyen a Városligettel, a Budai Várral, az normális országban széles körű szakmai és társadalmi vitában dőlhet csak el – Orbániában legföljebb „egyeztetésekről" lehet szó, amelyeken tájékoztatják a kiválasztottakat arról, mi fog történni, s abban kinek milyen szerep juthat.

Persze, lehet pártolni például a ligeti múzeumegyüttes tervét – de akkor el kell fogadni a Budai Főlegvárat is, mindazzal, amit jelent: Budapest történelmi, kulturális szempontból legértékesebb és legszebb részének állandó vagy legalábbis gyakori elzárását a magyar emberek és a turisták elől. Az eleven életből, a kultúra teréből való kiemelését. El kell fogadni, mi több, támogatni kell az eszelős, perverz önkényt. Mert a Vár és a Városliget ugyanannak a hibbant akaratnak van kiszolgáltatva.

Lehetne persze kormányzati negyedet építeni – elképzelhető, szükség volna rá. Ám csak önkényuralom épít valamit úgy, ahogy az orbáni hatalom: szarik mindenre és mindenkire, kizárólag a saját elképzeléseit, akaratát tiszteli...

Nem is értem, mit gondol Orbán: tán örökké akar élni? Miért akar berendezni valamit azoknak is, akik egészen más – mondjuk: demokratikus – országot fognak majd nem uralni, hanem kormányozni?

Persze, ha megkérdezné mondjuk az ellenzéket, a lehetséges politikai váltótársat, akkor nem volna már az, ami: önkényúr; röhejes-torz-szánalmas-perverz reinkarnációja Döbröginek... Minden törekvése arra irányul, hogy megmásíthatatlan módon formálja át országát: utána se lehessen itt normálisan élni...

(Volt a zemútnyócévben is valami elgondolás egy kormányzati negyedről: megbukott, mielőtt érdemben kidolgozhatták volna. Pedig az a terv nem történelmi nevezetességet akart elrabolni a lakosságtól - mégis szélesebb körben vitatták, vitathatták, mint a Budai Vár elbitorlásának tervét.)

Főlegvárat s köré kormányzati negyedet az építtet magának, aki nem politikai váltógazdaságban gondolkodik – az sem zárható ki, hogy dinasztiát akar alapítani...

Mindannak persze, amit elzabrálásnak, elbitorlásnak nevezek (például a „köztulajdonba vételnek" álcázott „államosításokat": valójában fideszesítéseket), megvan a Kedves Vezető és társasága számára a maga nagyon is materiális, üzleti-gazdasági értelme – ám másról is szó van. A Keresztapa és klikkje olyan, mint a kutya: amihez hozzáér, azt meg akarja jelölni magának; a maga nyomát mindenen rajta akarja hagyni. Csak a kutya szeretetre méltó lény – ez azért különbség...

Ilyen megjelölés például a Szabadság téri ocsmány Gábriel is – de az gond nélkül, könnyel eltávolítható lesz. De mi az ördögöt kezd majd a demokrácia a Főlegvárral?!

Ezért nem értem a demokratikus ellenzéket meg a „civileket" sem. Nem kellene minden lehetséges módon, minden erővel tiltakozni a Budai Vár és azzal szoros kapcsolatban a Városliget elrablása ellen?!

Persze, mondhatjuk azt is, hogy mindenki nyugodjon le a ... Elvégre voltak olyanok is, akik templomot, várost gyújtottak föl, hogy megörökítsék magukat.

Na ugye.

Blogger


Jehu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.