jamborpitbull

jamborpitbull

Ki legyen az új magyar tökfilkó?

A szabadságharc új szakaszába érkezett. Tervbe vették, hogy kicserélik a magyar kártya idegenszívű szabadságharcosait. Reding Itell, Tell Vilmos és Stüszi vadász nem eléggé magyar, a kétszáz éve készített pakli lapjai egy svájci dráma hőseit ábrázolják. A snapszerszövetség szerint itt az ideje, hogy a magyar kártya lapjainak szereplői magyarok legyenek. Eléggé unortodox ötlet, ennélfogva működőképes.

A kérdés azért vetődött fel, mert most zajlik a magyar snapszerbajnokság.
Így nyílott alkalom arra, hogy a kedves kártyások tudtunkra adják, közel 200 év elteltével, amikor is Schneider József budapesti kártyafestő mester megfestette a mai magyar kártyának a figuráit, eljött az az idő, hogy végre magyar hősöket, magyar történelmi szereplőket ábrázoljanak a mai magyar kártyák – közölte Táncsics Péter, a Magyar Snapszerszövetség elnöke. A szövetség pályázati felhívást tett közzé, bárki ötleteket adhat az új magyar kártya figuráihoz, Stüszi vadászék így nyugdíjba is vonulhatnak az év végén. És akkor vége lesz ennek az egész Kelet-Közép-európai térségben divatoló évszázados svájci őrületnek.

Teljesen rendben lévő a reform, a kérdés csak az, kik legyenek a disznók (oppardon ászok), s ki kapja végül a magyar szabadságharcosok közül a tökfilkó nem éppen felemelő szerepkörét. Miután nem kérdéses, hogy a magyar hősök között legalább kétharmadban kell szerepeltetni fideszes szabadságharcosokat, jó eséllyel indulhat a posztért Matolcsy György, Kövér László vagy maga Orbán Viktor is. Bár ha rám bíznák a döntést, a miniszterelnököt nyilván a piros ászra tenném, Orbán ugyanis a dolgok jelenlegi állása szerint mindent visz. Ami persze betli esetében már közel sem olyan szerencsés. Ezt majd az örökké durchmarssal blöffölő Fideszben is meg kell még tanulni.

A korszerűtlen magyar kártya megújítása után nem szabad megállni. Jöhet mondjuk a sakk megreformálása. Csak gondosan föl kell építeni a szerepváltást. Nem lehet például mindenki király, bástya vagy az Azori-szigeteken konferenciázó, esetleg földpályázatokon mattoló értékes tiszt. Sok-sok leüthető parasztra is szükség van ahhoz, hogy jól menjen a játék.

*

A rendes kártyatörténet itt olvasható

2012.06.25 18:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.