elkurtan

elkurtan

Vidnyánszky és Nemzeti mint jobboldali gondolat

A Nemzeti Színházat a jobboldali gondolat építette és tartotta életben – mondta Vidnyánszky Attila, az intézmény következő igazgatója. (A...

A Nemzeti Színházat a jobboldali gondolat építette és tartotta életben – mondta Vidnyánszky Attila, az intézmény következő igazgatója. (A címben a hiba a baloldal aktuális szellemi állapotát jelzi.)

Ha az aktuálisan a debreceni teátrumot vezető rendező az árokásó top tenbe igyekszik, akkor ígéretesen nyitott, egyúttal új elemzési lehetőséget kínált kollégáinak. Rendkívül szórakoztató társasjáték kezdetét jelentheti messzemenően árnyalt nyilatkozata.

Máris szeretnénk rámutatni: az Aranycsapat kommunista gondolat szüleménye. Merthogy Sebes Gusztáv szövetségi kapitány, aki összeállította a kezdőcsapatot, s tervezte a taktikát, korántsem a neokonok előfutáraként azonosítható. Vagy merenghetünk azon, hogy a C jelű vitamin az akkor liberális vagy baloldali gondolat terméke lehet, mert Szent-Györgyi Albert már úgysem tud előállni azzal az idejétmúlt érveléssel, hogy az emberiséget és a tudományt szolgálta felfedezésével. Akár meg is nevezhetnénk a vonatkozó szoci platformot, amely alá besorolhatjuk tevékenységét. Azt pedig lényegében lehetetlen vitatni, hogy a koton a liberális züllés szimbóluma, mert hát az egyház, mint tudjuk, nincs oda a fogamzásgátlás ötletéért. És ha ez a logika, akkor tisztességes fehér, "nemzeti" férfi aligha használhatja nyugodt szívvel a visszataszító eszközt.

E komplex téma feldolgozását csupán azért szakítjuk félbe, hogy Vidnyánszky másik mondatát is citálhassuk. A direktor, miután végzett az eredetelemzéssel, értékelt is: „A másik fajta gondolat, láttuk, mit csinált belőle.”

Láttuk. Aki úgyis tudja a tutit az előadások fogyasztása nélkül is, annak nem lesz meglepetés, amit mondok: buzibulit, orgiapartit, lábfetisiszták osztálytalálkozóját, internacionalista valóságshowt. És még turulokat is áldoztak volna a lépcsőn, ha van idejük.

Amúgy Vidnyánszky korrekt volt. Már most jelezte: méltó szeretne lenni kinevezése módjához, minek nyomán el is búcsúztunk már a színháztól. Nem szédített azzal, hogy nem kíván részt venni a politikai elit Muppet-show színvonalú kalandjátékában, amelynek célja az úgynevezett szekértáborok örökkévalóságba betonozása.

Ehhez a kőművesmunkájához kívánunk sok sikert, s jó egészséget.

Azaz az utóbbit nem biztos. Lehet, hogy valami zöld gondolat, s ha azzal kínálnánk meg, annak aligha örülne.

2013.02.15 11:02

Ajánlott cikkek

Blogger

elkurtan

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.